01 Aralık 2019 10:45

Soylu: Hakkında somut delil olmasa da güvenemem, olaylara AYM'nin gözünden bakmıyorum

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kanal 7'de katıldığı canlı yayında 15 Temmuz'un ardından açılan davalarda beraat edenler hakkında konuştu. Soylu, "Her şeye AYM'nin gözüyle bakıyor değilim" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kanal 7 televizyonunda katıldığı canlı yayında gündemdeki konulara dair konuştu. Soylu, 15 Temmuz'un ardından FETÖ ile ilişkili olduğu iddiasıyla hakkında dava açılan, görevinden ihraç edilen ve sonrasında beraat edenlerin neden göreve iade edilmediği ile ilgili "Her şeye AYM'nin gözünden bakıyor değilim, kimse kusura bakmasın" dedi. 

BAKAN SOYLU, AYM KARARLARINI TANIMADIĞINI DİLE GETİRDİ

Kanal 7'de katıldığı canlı televizyon programında konuşan Süleyman Soylu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından açılan soruşturmalar ve davalar neticesinde haklarında beraat kararı verilen kamu görevlilerinin göreve iade edilmemesi ile ilgili konuştu. Soylu, "Her şeye Anayasa Mahkemesinin gözüyle bakıyor değilim, kimse kusura bakmasın" diyerek AYM kararlarını tanımadığını dile getirmiş oldu.

SOYLU, MASUMİYET KARİNESİNİ YOK SAYDI

Soylu, kendisine yöneltilen "Bir kişi mahkemeden beraat almışsa görevine neden dönemiyor?" sorusuna karşılık verdiği cevapta, "Bu yapının (FETÖ) içerisinde olanların tamamı bir somut belge üretmiş midir? Buna kimse 'Evet' diyemez. Belge üretenlerin tamamıyla ilgili 500 bini aşkın insanla ilgili adaletin ve mahkemenin karşısına çıkardık. Elbette ki güvenmeyeceğim. Herkes devletin içine girmek zorunda mı? Türkiye 15 Temmuz gibi bir darbeyle, bir terör eylemiyle karşı karşıya kalmış, devlet temkinli olmayacak mı? Her şeye Anayasa Mahkemesinin gözüyle bakıyor değilim, kimse kusura bakmasın. Belki onlar 15 Temmuz'u unutmuş, Türkiye'yi başka bir noktaya götürmek istiyor olabilirler. Ama biz 15 Temmuz'u unutmadık. Bırakın İçişleri Bakanı olarak bu ülkenin bir ferdi olarak unutmadık, unutamayız da, unutulamaz da 15 Temmuz" ifadelerini kullandı.

MASUMİYET KARİNESİ NEDİR?

Masumiyet karinesi  veya suçsuzluk ilkesi, suçu kesinleşmediği sürece kimsenin hükümlü sıfatıyla değerlendirilemeyeceğini ifade eden temel hukuk öğretisidir. Evrensel hukuk kurallarına göre bir kişinin masum olduğunun kanıtlanmasına gerek yoktur, kişinin suçluluğunun kanıtlanamamış olması yeterlidir. Masumiyet karinesi evrensel bir yargı öğretisidir ve İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nde yer alır. İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'ne taraf olan ülkeler, yasalarında bu öğretiye yer vermek durumundadır. Türkiye de, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda geçekleşen İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin görüşüldüğü oylamada olumlu oy veren ve bildiriye taraf olan ülkeler arasındadır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Karaburun'da balık çiftliği protestosu

SONRAKİ HABER

Her yanımız mizah olmuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...