29 Kasım 2019 10:37
Son Güncellenme Tarihi: 07 Aralık 2019 09:19

İstanbullu emekçiler 8 Aralık’ta “insanca yaşam” talebiyle miting yapacak

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, krizin yükünün halkın sırtına yüklenmesine ve antidemokratik uygulamalara karşı 8 Aralık’ta Bakırköy’de miting düzenleyecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, krizin yükünün halkın sırtına yüklenmesine ve antidemokratik uygulamalara karşı 8 Aralık’ta Bakırköy’de düzenleyeceği mitingin çalışmalarını sürdürüyor. Gazetemize konuşan tertip komitesi üyeleri, tüm işçi ve emekçileri, İstanbul halkını insanca yaşam talebiyle mitinge katılmaya çağırdı.

Tertip Komitesi Üyesi ve İTO Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk cumhuriyet tarihinin en uzun ve derin krizinin yaşandığını belirterek “İşsizlik, yoksulluk, pahalılık, zam, vergiler...

Geniş emekçi kesimler bu krizi kemiğine, iliğine kadar hissediyor” dedi. Krizle birlikte art arda yaşanan toplu intiharların da yaşandığına dikkat çeken Öztürk, diğer yandan adalet ve özgürlük taleplerinin de daha yakıcı hale geldiğini ifade etti. İçerisinde sendikaların, meslek örgütlerinin, siyasi partilerin ve kurumların yer aldığı İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri olarak bu olumsuz duruma karşı neler yapılabileceğini tartıştıklarını ve miting kararı aldıklarını hatırlatan Öztürk, “Birkaç haftadır metrobüs duraklarında, meydanlarda, pazar yerlerinde bildiri dağıtıyoruz, işyeri çalışmaları yapıyoruz” dedi. Üyelere mesaj atarak, afişler asarak, sosyal medya duyuruları yaparak televizyon programları ve gazeteler yoluyla geniş kesimlere de seslenmeye çalıştıklarını ifade eden Öztürk, “Bütün emekçiler olarak tepki gösterebileceğimiz, ‘Böyle yaşamak istemiyoruz insanca yaşamak istiyoruz’ diyeceğimiz bir miting olması için çalışmalarımızı hızlandırdık” dedi. Öztürk tüm emekçileri mitinge katılmaya çağırdı.

SAYGILI: İKTİDAR UYARILARIMIZI DİKKATE ALMADI

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı, yıllardır sendikalar, demokratik kitle örgütleri, emekten yana siyasi partiler, meslek odaları olarak hükümeti uyardıklarını belirterek, “Bu gidişatın iyi bir gidişat olmadığını, tarımı ve hayvancılığı bitirdiklerini, beton ekonomisi yarattıklarını, üretimin giderek daraldığını, ekonominin karaya oturacağını söyledik” dedi. Uyarılarının siyasi iktidar tarafından dikkate alınmadığını söyleyen Saygılı, “Siyasi iktidar emekçilerin taleplerini dikkate almadı. Geldiğimiz aşamada gemi karaya oturmuş durumda” diye konuştu.

‘BU KOŞULLARA MAHKUM DEĞİLİZ, BİRLEŞİRSEK DEĞİŞTİREBİLİRİZ’

Patronlar ve siyasi iktidarın, krizin yükünü emekçilerin emekçilerin üzerine boca ederek kurtulmaya çalıştığını ifade eden Saygılı şöyle konuştu:“Vergileri, işçi kıyımı ve zamları artırarak emekçilerin yaşamını çekilmez hale getiriyorlar. Krizden buradan çıkmaya çalışıyorlar. İşsiz sayısı 7 milyonu aşmış durumda. Üretimde daralma giderek artıyor. Bu işsizliğin de artacağı anlamına geliyor. Önümüzdeki süreçte emekçilerin yaşamı tamamen çekilmez hale gelecektir. Biz bir kere daha halkımızla birlikte hükümeti bir kez daha uyaracağız. Biz bu yükü çekemiyoruz, geçinemiyoruz, dolayısıyla itiraz ediyoruz şeklinde bir uyarımız söz konusu olacak. 8 Aralık’tan sonra da bu duruma karşı mücadelemiz daha birleşik bir şekilde, kitleselleşerek devam edecek. Emekçilere büyük bir çağrı yapacağız. Kurutuluşun kendi elimizde olduğunu, birliğimiz bütünlüğümüzle olduğunu söyleyeceğiz. Bu düzene, bu çalışma ve yaşam koşullarına mahkum değiliz. Birleşirsek, mücadele edersek değiştirebiliriz.”

TALEPLER

Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, mitingi şu taleplerle düzenliyor:

  • Vergi adaletsizliğine son verilsin
  • Elektrik, su ve doğalgazdan alınan vergi kaldırılsın
  • Emekçiden alınan gelir vergisi yüzde 15 ile sınırlandırılsın
  • Temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınsın
  • İşsizlik Fonu işçilere verilsin
  • KHK ve OHAL uygulamaları kaldırılsın
  • Kayyumlar çekilsin (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’da mültecilere yine darp: 5 Yunan polisi beni 2 saat dövdü

SONRAKİ HABER

EMEP Kocaeli İl yöneticisine Man Adası paylaşımları nedeniyle 1 yıl 2 ay ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...