29 Kasım 2019 08:13

Toz duman dağılınca…

Özer Akdemir, 15 termik santrale filtre muafiyeti süresinin uzatılmasına ilişkin CNN Türk’te gerçekleştirilen yayını yazdı.

Ekran görüntüsü "CNN TÜRK" YouTube hesabının "Piyasalarda son durum - Günün Ekonomisi 28.11.2019 Perşembe" başlıklı videosundan alınmıştır.

Paylaş

Özer AKDEMİR

Baca filtresi olmayan 15 termik santrale 2,5 yıl daha filtre takma muafiyeti getiren yasanın TBMM’den geçmesinin ardından çeşitli kesimlerin buna yönelik tepkileri sürüyor. Önceki gün (28 Kasım) CNN Türk’de Günün Ekonomisi Programında bu konunun ele alınış biçimi ise bir başka tartışmayı daha beraberinde getirdi; medya sermaye ilişkisi…

Günlerdir termik santrallerin baca filtresi takılmamasının yaratacağı sağlık, çevre sorunları ile tartışılan konuya sermayenin ve doğal olarak onların iktidarı AKP’nin bakış açısını koyması  açısından da ibretlik bir haber oldu CNN’in haberi. 15 termik santralin bulunduğu yörede yaşayan yüz binlerce insanın, milyonlarca canlının, bu termik santraller nedeniyle yok olan kültür miraslarının derdini değil, bir termik santral baca filtresinin maliyeti ve filtre takım süresinde ortaya çıkacak şirket zararı üzerinden yapılan haber, kuşkusuz yoğun kamuoyu baskısından bunalmış termikçi şirketlerin bir hamlesi olarak değerlendirilebilir. Haberin aynı zamanda eleştirilerden bunalmış, dün dediğini TBMM’deki oylamada reddeden iktidar ve ortağı MHP milletvekillerinin artık halka söyleyecek söz bulamadıkları bir ortamda yapılmış olması da ayrıca manidar. İktidarın meselelere nasıl baktığının tipik bir göstergesi olması açısından da son derece önemli.

AKP, enerjiye, doğalgaza, gıda maddelerine fahiş oranlara varan zamlar yaparken, yeni yeni vergilerle halkın cebindeki üç kuruşu daha almaya çalışırken hangi saiklerle hareket ediyorsa yine aynı kaygılarla bu termik santrallerin baca filtrelerinin takılması süresini erteledi. Yandaş şirketlerin milyonlarca liralık vergi borçlarını bir kalemde silerken, ‘EYT’lilere istediğini verirsek ülke batar’ derken, öğrencileri öğrenim kredileri borçları nedeniyle hacze verirken, köylülerin tarımsal üretimde kullandıkları elektriği keserken zaten tercihini çok açık belli eden bir sermaye partisi var iktidarda. Hal böyleyken siyasi iktidarın artık birer propaganda aygıtına dönüşmüş televizyon, gazete vs. medya organlarında bu türden haberler çıkmasına şaşırmamak gerekiyor belki ama bu, bu tür haberlerin kabul göreceği ve ‘aman sende’ diye geçiştirileceği bir alışma haline de dönüşmemeli. Canı, canlıyı, doğayı değil bir avuç şirketi ve bu şirketlerle kader birliği etmiş iktidarın çıkarını gözeten bu tür haber ve programlara her kesimin tepkisi her geçen sefer daha da çoğalacaktır. Yalan, manüplasyon, demogoji de bir yere kadar!... Yaptığınız bir haber sizin aylardır gerçeklerle halkın arasına çektiğiniz yalan perdesinin işlevsiz hale gelmesine yol açabilir. Bu durumda da gerçeklerle yüz yüze gelen halkın öfkesinden nasiplenebilirsiniz haliyle.

CNN gibi sermayenin ve iktidarın borazanlığını yapacağım diye milyonlarca yurttaşın sağlığını, tüm canlıların yaşam hakkını elinin tersi ile bir kenara iten tüm havuz medyasını bekleyen gelecek yine bu milyonların tepkileri içerisinde boğulup, tarihin çöplüğünde atılmaktır. Aklanmaya çalışılan termik santrallerin tozu dumanı mücadeleyi yükselterek, gerçeklerin önündeki sis perdesini aralayarak dağılınca berrak bir geleceği hep birlikte kuracak da yine aynı milyonlar olacak…

ÖNCEKİ HABER

Samsun'da bir doktor tekmeli saldırıya maruz bırakıldı

SONRAKİ HABER

İsveç’te H&M patronunun çalışanlara Noel hediyesi ücret indirimi oldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...