28 Kasım 2019 08:57
Son Güncellenme Tarihi: 28 Kasım 2019 10:14

2020 asgari ücreti için Türk-İş'ten ilk teklif: Yaşam maliyetinin altında olmasın

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay: Yaşam maliyeti 2 bin 578 TL. Asgari ücret teklifimiz yaşam maliyetinin altında olmayacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret komisyonu ve konfederasyon genel kurulunun toplanmasından bir hafta önce konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Faik Öztrak'ın Türk-İş ziyaretinde konuşan Atalay, asgari ücret pazarlığında Hak-İş ve DİSK ile birlikte hareket edeceklerini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ile Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki Ekonomi Masası, Türk-İş Konfederasyonu Genel Merkezi'ni ziyaret etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba 2020 yılı asgari ücretinin en az 2 bin 500 lira olması gerektiğini belirterek, “Asgari ücret dolaylı olarak en az 10 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Avrupa Birliği verilerine ile karşılaştırıldığında Türkiye’de çalışanların yüzde 43’ü asgari ücretle çalışıyor. Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 7 civarında… Son bir yılda gıda harcamaları oranı yüzde 54 oranında arttı, elektriğe yüzde 71, doğalgaza yüzde 58 oranında zam geldi. Asgari ücretlinin mutfağındaki ekmeğin payı neredeyse yarı yarıya azaldı. 4 kişilik ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcaması yani açlık sınırı en az 2 bin 102 lira oldu. Yıllardır işçilerden fedakarlık bekleyen iktidar yetkililerinin artık fedakarlık yapması lazım” diye konuştu.

HİÇBİR KRİZDE İŞSİZLİK BU KADAR YAYGIN OLMAMIŞTI

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Ülkenin gerçek gündemi artık neredeyse duran bir ekonomi” dedi. Son verilere göre 890 bin kişinin işsiz kaldığını anlatan Öztrak, 790 binin daha önce işi olduğunu ifade etti. Daha önce hiçbir krizde işsizliğin bu kadar fazla, işten çıkarmaların bu kadar yaygın olmadığını belirten Öztrak, Bakan Albayrak'ın 2 buçuk milyon kişiye istihdam sözünü hatırlatarak, dünyanın hiçbir yerinde vaatlerini bu kadar tutamayan bir iktidar görülmediğini söyledi. İşsizlik fonunun artık işçiler için harcanması ve kullanım şartlarının kolaylaştırılması gerektiğini vurgulayan Öztrak, Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını atıfta bulundu. Öztrak, asgari ücretin en az devletin alacakları kadar artması gerektiğini belirterek, “Yüzde 22,8 zammın üstüne yüzde 1 refah payı koysanız asgari ücretin en az 2 bin 500 TL olması lazım” dedi.

MİKROFON OLAYINI GÜNDEME GETİRDİ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bugüne kadar hükümetle birlikte sadece 5 kere hükümet ile asgari ücret konusunda uzlaştıklarını söyledi. Kamuoyunda tepkilere neden olan kamu işçilerinin toplu sözleşmesini de gündeme getiren Atalay, söylemediği şeyler hakkında her yerde haber yapıldığını iddia etti. İşçileri sattıkları şeklinde bir algı oluşturulduğunu savunan Atalay, “Muhalefet partilerinin bizi koruması lazım. Benim düşmanıma söyleseniz Ergün Atalay böyle yapmadı derler” dedi.

'AYRIŞTIĞIMIZ ZAMAN BEDELİNİ BERABER ÖDÜYORUZ'

Asgari Ücret Komisyonu için belirlediklerini heyetin başında bu yıl da TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat'ın olduğunu açıklayan Atalay, geçtiğimiz yıl olduğu gibi heyette bir işçinin olmayacağını, profesyonellerin yer alacağın söyledi. Fakat bu yıl diğer işçi konfederasyonlarıyla birlikte hareket edeceklerini anlatan Atalay, “Atadığımız komisyon yarın Hak-İş ve DİSK'e giderek görüşlerini alacak. Onların görüşü alındıktan sonra asgari ücret konusunda ne yapmamız gerekiyor, bunu beraber götüreceğiz. Vergi konusunda da böyle birlikte olduk ama netice alamadık. İki sendikanın görüşünü aldıktan sonra kabul edilebilir bir teklif olursa katılırız. Ayrıştığımız zaman bedelini beraber ödüyoruz. Asgari ücretle ilgili bu süreci devam ettirmek istiyoruz” dedi.

'YAŞAM MALİYETİ ALTINI KONUŞMAYIZ'

Her ay açıkladıkları açlık sınırı araştırmasında bir aylık yaşam maliyetinin 2 bin 500 lira olduğu açıklamasının asgari ücret talebi olarak algılandığını ifade eden Atalay, diğer işçi konfederasyonlarıyla konuşmadan bir talep açıklamayacaklarını dile getirdi. Ancak gazetecilerin asgari ücret pazarlığı konusunda bir sorusu üzerine Atalay, yaşam maliyetinin altında bir rakamı konuşmayacaklarını söyledi.

'KONGREYE İŞÇİ DIŞINDA KİMSEYİ ÇAĞIRMAYACAĞIZ'

Önümüzdeki hafta yapılacak Türk-İş Genel Kurulu'na ilişkin de bilgiler veren Atalay, “Sırf bu başımıza gelenlerden sonra, 68 yıl sonra işçi dışında kimseyi çağırmadık” dedi. Genel kurulda ön sıralarda işçi ve emekçilerin, arkasında gazeteci cemiyetleri temsilcilerinin oturacağını açıklayan Atalay, arkada ise kendilerinin oturacağını söyledi.

İLK TOPLANTI 2 ARALIK'TA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 2 Aralık Pazartesi günü yapacak.  İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan asgari ücret tespit komisyonu, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda gerçekleştirecek. Taraflar, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücretin yeniden tespiti için bir araya gelecek. İlk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapacak.(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özgür Gündem ana davasında açıklanması beklenen mütalaa okunmadı

SONRAKİ HABER

Belediye eş başkanları gizli tanık ifadelerine dayanarak tutuklanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...