27 Kasım 2019 10:11

Çavuşoğlu'dan S-400 açıklaması: Bir ürün kutuda tutulmak için alınmaz

"S-400 kutuda tutulmak için alınmaz" diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD'den patriot almak isteriz. Müzakere ederiz" açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Fatih Aktaş/AA

Paylaş

S-400 krizine ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye'nin hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu savundu ve "Eğer Amerika garanti verebilecekse, satabilecekse Patriot da almak isteriz. Bu konularda bir ülkeye bağımlı kalmak da doğru değil" dedi.

Bakan  Çavuşoğlu ve Somali Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Ahmed İsa Avad, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenledi. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasına ilişkin açıklamaları hakkında konuşan Çavuşoğlu, "Bir ürün kutuda tutulmak için alınmaz. Hava savunma sisteminin ciddi bir maliyeti var ama maliyetten daha çok bizim ihtiyacımız var" diye konuştu.

Türkiye sınırında kalacak tek bataryanın İspanyolların patriot bataryaları olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Dolayısıyla Türkiye'nin hava savunma sisteminde ihtiyaç var, eksiği var. Biz şu anda üretmediğimize göre bir yerden temin etmemiz gerekiyor" dedi. Çavuşoğlu, "Eğer Amerika garanti verebilecekse, satabilecekse Patriot da almak isteriz. Bu konularda bir ülkeye bağımlı kalmak da doğru değil. Bu her konuda böyle" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu devamında ABD ile uzlaşının olmadığını ifade ederek, "Eğer Amerika Patriot konusunda bize olumlu yaklaşıp Kongre'den de onay alabilirse müzakere ederiz. Fiyat ve diğer konularda anlaşırız. Hatta ilk defa bu ziyarette ortak üretim ve teknolojiyle ilgili Amerikalıların da olumlu yaklaşımı oldu. Ama bunların garantisi yok. Sözle olmaz. Yine diğer ülkelerden de pekala alabiliriz" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Suriye’de ‘Türkiye destekli gruplar’ infaz yapıyor

SONRAKİ HABER

CHP Sözcüsü Öztrak: Parti olarak artık vatandaşın gerçek gündemine dönüyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...