21 Kasım 2019 19:03
Son Güncellenme Tarihi: 22 Kasım 2019 07:51

Termik santrallere "havayı kirletme izni" AKP ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi

Termik santrallerin baca filtrelerinin takılmasını 2,5 yıl daha erteleyen kanun teklifi AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye'de bulunan 15 termik santralin baca filtrelerinin takılmasını 2,5 yıl daha erteleyen kanun teklifi AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. CHP Milletvekili Ali Fazıl Kasap, "15 termik santral baca filtresi takmadan 2,5 yıl daha halkımızı zehirlemeye devam edecek. Yazıklar olsun" diyerek tepki gösterdi.

Kararı sosyal medya hesabı Twitter'dan duyuran CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap yaptığı açıklamada, "Meclis Genel Kurulunda görüşülen Torba Kanunun 50 maddesi tüm itirazlarımıza rağmen AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. Böylece Türkiye’de bulunan 15 termik santral baca filtresi takmadan 2,5 yıl daha halkımızı zehirlemeye devam edecek. Yazıklar olsun!" ifadelerini kullandı.

TBMM'de kabul edilen yasa teklifinin 50. maddesi ile 15 termik santralin baca filtresi takmadan ve arıtma tesisi kurmadan 2,5 yıl daha çevreyi kirletmesine izin verildi.

YASA HANGİ SANTRALLERİ KAPSIYOR?

  • Çanakkale/ÇAN 18 Mart Termik Santrali
  • Şırnak/Silopi Termik Santrali
  • Maraş/Afşin Elbistan A Termik Santrali
  • Maraş/Afşin Elbistan B Termik Santrali
  • Kütahya/Tunçbilek Termik Santrali
  • Kütahya/Seyitömer Termik Santrali
  • Manisa/Soma A Termik Santrali
  • Manisa/Soma B Termik Santrali
  • Sivas/Kangal Termik Santrali (1. Ve 2. üniteler)
  • Zonguldak/Çatalağzı Termik Santrali
  • Ankara/Çayırhan Termik Santrali
  • Muğla/Yeniköy Termik Santrali
  • Muğla/Kemerköy Termik Santrali
  • Bursa/Orhaneli Termik Santrali
  • Karabük/Kardemir Termik Santrali

HDP DÜZENLEMEYİ MECLİS’TE PROTESTO ETTİ

Düzenlemenin kabul edilmesi Enerji Bakanlığının TBMM’deki bütçe görüşmelerinin başlangıcında protesto edildi. HDP milletvekilleri Erol Katırcıoğlu ve Garo Paylan, Enerji Bakanı Fatih Dönmez’i komisyona getirdikleri termik ve nükleer santral karşıtı dövizlerle karşıladı.

HDP’liler Komisyon’a, “Nükleer pahalıya patladı” afişleriyle gelirken. AKP’liler ise, HDP’lilerin afişli protestosuna Komisyon’a getirdikleri “Seracılıkta jeotermal dopingi” afişlerle karşılık verdi. 

CHP, TERMİK SANTRAL DÜZENLEMESİNİ ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRECEK

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 13 termik santrala, bu yılın sonuna kadar tamamlamaları gereken çevre mevzuatına uyuma yönelik düzenlemeler için 2,5 yıl ek süre verilmesine ilişkin düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine götüreceklerini bildirdi.

Özel, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM Genel Kurulunda dün kabul edilen kanunun, Anayasa Mahkemesinin konuyla ilgili daha önce verdiği iki kararla da çeliştiğini savundu.

Vatandaşların sağlığını ilgilendiren önemli bir konuda, sivil toplum örgütlerinin, meslek örgütlerinin çağrılarına ve ana muhalefet partisinin muhalefetine rağmen bu düzenlemenin getirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Özel, termik santralları, söz konusu şirketleri korumak için atılan bu adımı, vatandaşın temiz hava hakkını korumak adına Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını bildirdi.

Özel, Afşin Elbistan, Seyitömer, Tunçbilek, Orhaneli, Çayırhan, Kangal, Soma, Kemerköy, Yeniköy, Çatalağzı ve Yatağan termik santrallarına çevre mevzuatına uyum için tanınan süre nedeniyle burada yaşayan vatandaşların kirli hava solumaya, hava kirliliğiyle ilişkili solunum sistemi hastalıkları başta olmak üzere hastalıklarla boğuşmaya devam edeceğini dile getirdi.

Özel, Türkiye’deki solunum sistemi hastalıklarının yüksekliği ve bu termik santralların bulunduğu Bursa, Manisa ve Muğla’daki hava kirliliğinin diğer yerleşim yerlerine göre daha yüksek olduğunun dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Çevre mevzuatına uyumun ertelenmesine ilişkin Anayasa Mahkemesinin daha önce iki kez karar verdiğini anımsatan Özel, iptal ettiği düzenlemede, santrallara 2021 sonuna kadar süre tanınmış olmasını sağlıklı çevrede yaşama hakkının ortadan kaldırılması bakımından uzun bir süre olarak değerlendirdiğine işaret etti.

Düzenlemeyle 2022 Haziranına kadar sürenin uzatılmasının, ilk başta iptal edilen kanunda öngörülen süreden de uzun olduğunu savunan Özel, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesi, 2019 yılına yönelik uzatmaya yönelik yaptığımız ikinci başvuruyu reddettiğinde ise sürenin kesin olduğuna ve bir daha uzatılmayacak olacağına işaret etmişti. Bu sürenin yeniden uzatılması, Anayasa Mahkemesinin her iki kararıyla da çelişmekte olduğu kadar, bu sürenin yeniden uzatılmayacağının garantisi de yoktur. Bu çerçevede Anayasa Mahkemesinin vatandaşlarımızın daha temiz havada yaşama hakkı doğrultusunda başvurumuz lehinde karar vereceğini düşünmekteyiz. Adalet ve Kalkınma Partisi, bu şirketlere süresi içinde mevzuata uyum sağlamadıkları için cezalar vermek yerine onları çevreyi kirlettikleri için ödüllendirmeyi tercih ediyor." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AP’de iklim toplantısı: Siyanürle altın ayrıştırmaya karşı birlikte mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanlığı, Erdoğan'ın CHP'li bir siyasetçi ile görüştüğü iddiasını yalanladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...