21 Kasım 2019 10:45
Son Güncellenme Tarihi: 21 Kasım 2019 13:58

Antep’teki odalardan iş cinayeti açıklaması: Sorumluluk Şahinbey Belediyesine aittir

Antep'te cami inşaatında yaşanan iş cinayetine dair ortak açıklama yapan 16 oda, usulsüzlükleri ve ihmalleri açıkladı. İş cinayetinde sorumluluğun Şahinbey Belediyesinde olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Antep'te Akkent Mahallesi'ndeki cami inşaatının iskelesinin çökmesiyle ve enkaz altında kalan mühendis Korkut Küçükcan'ın yaşamını yitirmesi hakkında, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi'nde, 16 odanın imzasıyla bir açıklama yapıldı. Açıklamada çok sayıda usulsüzlük ve ihmale değinildi. Açıklamayı odalar adına Antep-Kilis Tabip Odası Başkan Ramazan Sürücü okudu.

“PARSELASYON UYGULAMASI SONRA YAPILDI”

Usulsüzlük ve ihmallerin felaketten sonra ortaya çıktığını belirten Sürücü, "Yapının yapılabilmesi için hukuken zorunlu olan imar tadilatı temel atıldıktan 5 sene sonra, 2017 yılında yapılmıştır. Parselasyon uygulaması ise kazanın gerçekleştiği 14 Kasım'dan bir gün sonra yapılmış, tevhid işlemleri gerçekleştirilerek parsellerin yeni durumu tapudan tescillenmiştir. Yıllar önce tamamlanması gereken bu işlemin arama-kurtarma operasyonunun devam ettiği sırada gerçekleştirilmesinin gerekçesi ve amacı izaha muhtaçtır" dedi.

Yapı için düzenlenmiş ruhsatın olmadığını aktaran Sürücü, sağlıklı bir şekilde yapılmış mimari ve statik projelerin olup olmadığının da belirsiz olduğunu söyledi. Belediye arşivlerinde yapıya ait hiçbir proje olmadığını söyleyen Sürücü, "Şahinbey Belediyesi 2018 yılında mevcut yapının, ölçülerini aldırarak bir rölöve projesi hazırlatmış ve bunun mimari proje olarak kullanılması amaçlanmıştır. Bundan daha kötüsü ve de önemlisi, kubbesi henüz yapılmayan yapının, bu büyüklükte bir kubbeyi, taşıyıp taşımayacağı bilinmediğinden Korkut Küçükcan Şahinbey Belediyesi tarafından görevlendirilmiş ve statik analiz yapılması istenmiştir" ifadelerini kullandı.

“BELEDİYE HİÇBİR ÖNLEM ALMADI”

İnşaat sırasında herhangi bir denetleme ve iş güvenliği hizmetinin de olmadığını söyleyen Sürücü, "Bu büyüklükte bir yapı yapılırken, tek bir işçinin bile sigortalı çalışmadığı bilinmektedir. Ayrıca iki katlı basit bir yapıda bile kullanılmaması gereken nitelikteki ahşap iskeleler 60 metre yüksekliğinde bir yapıda kullanılmış ve ilgili idare buna müdahale etmemiştir" dedi. Yaşanan felakette sorumluluğun Şahinbey Belediyesine ait olduğunu belirten Sürücü, bütün olumsuzluklara ve usulsüzlüklere rağmen belediyenin hiçbir önlem almadığına dikkat çekti. Ülke genelinde, yapılan kamu yapılarında niceliği ve büyüklüğü ön plana çıkaran bir anlayışın hakim olduğunu aktaran Sürücü, bunun en önemli sorun olduğunu, en büyük havalimanını, ibadethaneyi, kültür merkezini veya hastaneyi yapmanın maharet olmadığını, yapıların kalitesine ve güvenliğine odaklanması gerektiğini vurguladı. Kurtarma çalışmalarının da eksik olduğunu söyleyen Sürücü, pek çok yurttaş ve firmanın arama kurtarma çalışmalarına katılmasına rağmen koordinasyonun yetersiz olduğunu, kriz masasının kriz gerçekleştikten sonra kurulmasının bir anlamı olmadığını, kriz masasının her an kurulabilecek durumda hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.

“CAMİ KAÇAK YAPI DURUMUNDADIR”

Cami inşaatında teknik ve hukuki süreçlere uyulmadığını dile getiren Sürücü "Birçok kamu idaresi, cami, sosyal tesis gibi yapıların inşasında benzer hatalar tekrarlanmaktadır. Akkent cami, ne yazık ki uygun projesi ve ruhsatı olmayan, mühendislik ve mimarlık eseri sayılamayacak bir kaçak yapı durumundadır. Gerçekleşen bu felaketin sorumluları hakkında idari ve adli işlem yapılması gereğini hatırlatırız" diyerek açıklamayı sonlandırdı.

Açıklamaya imza atan kurumlar:

  1. Gaziantep Barosu
  2. Gaziantep-Kilis Tabip Odası
  3. Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi
  4. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi
  5. Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi
  6. Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi
  7. Gaziantep-Kilis Diş Hekimleri Odası
  8. Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi
  9. Gaziantep Eczacılar Odası
  10. Çevre Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği
  11. Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği
  12. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği
  13. Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği
  14. Jeofizik Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği
  15. Maden Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği
  16. Gaziantep-Kilis Veteriner Hekimleri Odası

TOĞRUL: HERHANGİ BİR GÜVENLİK ÖNLEMİ NEDEN ALINMAMIŞTIR?

Öte yandan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, cami inşaatındaki iş cinayetini Meclis gündemine taşıdı. Toğrul, konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.  

Toğrul, Oktay’a şu soruları yöneltti:

  1. Herhangi bir statik projesi ve ruhsatı bulunmadığı iddia edilen bir alanda cami inşaatına nasıl başlandı ve neye göre inşaat devam ettirildi?
  2. 13.5 metre ve daha yüksek iskele kurulumlarında ahşap iskele türünün kullanılması yasak iken, Akkent Camii inşaatında yaklaşık 45 metre yüksekliğinde kullanılan ahşap iskeleye nasıl izin verildi? Kim izin verdi?
  3. Cami inşaatının yapıldığı yer konusunda teknik bir rapor var mıdır?
  4. Cami inşaatı belirli bir aşamaya geldikten sonra durmuştur. Cami inşaatının belirli bir aşamaya geldikten sonra çalışmaların durmasının sebebi nedir?
  5. Böylesine tehlike arz eden inşaat alanı ile ilgili olarak herhangi bir güvenlik önlemi neden alınmamıştır?
  6. Söz konusu olaydan 3 ay önce şantiye alanında çalışma yapıldığı ve beton döküldüğü, hatta beton dökümü esnasında iskelenin böyle bir yükü taşımayacağı anlaşıldığından beton dökümünün yarım bırakıldığı doğru mudur?
  7. Kentimizin deprem kuşağında olduğu bilinmektedir. Cami inşaatında Korkut Küçükcan’ın cenazesine ulaşmamız dahi 33 saat sürdü ise ciddi bir deprem ya da doğal afet sorununda benzer kötü bir sınav mı verilecektir?
  8. Korkut Küçükcan’ın ölümünde ihmali ve kusuru olanlar hakkında başlatılmış bir tahkikat var mıdır? Var ise ne aşamadadır?
  9. Bakanlığınıza göre söz konusu kazaya sebep olan etkenler nelerdir? Korkut Küçükcan’ın ölümüne kim sebep olmuştur?
  10. Küçükcan’ın patoloji incelemesi yapılmış mıdır? Küçükcan’ın ölüm saati olaydan tam olarak kaç saat sonradır?
  11. İktidarınız sürekli büyük rekorlar peşinde koşmak istiyor. En büyük cami, en büyük havalimanı, en büyük AVM gibi bir hastalık mevcut. Ama her defasında çok büyük projeleriniz ciddi can kayıplarına yol açmaktadır. Can kayıplarına yol açan en büyük projeleri yapma sevdanızdan ne zaman vazgeçeceksiniz?

(Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Norveç’ten, Türkiye’nin Suriye operasyonunun NATO’da tartışılması talebi

SONRAKİ HABER

“Savaş bütçesi büyüdü, halka düşen pay küçüldü”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...