21 Kasım 2019 07:53

Van T Tipi Cezaevinde kadınlara çıplak arama dayatması

Van T Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan Aysel Dalar, kadın tutuklulara çıplak aramanın dayatıldığını, tutukluların sözlü ve fiziki tacize maruz bırakılıp darp edildiğini anlattı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Aysel Dalar, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne gönderdiği mektupla cezaevinde yaşanan hak ihlallerini anlattı. Cezaevine yeni getirilen kadın tutuklulara, görevliler tarafından çıplak arama dayatıldığını belirten Dalar, tutukluların arama esnasında darp edildiğini, sözlü ve fiziki tacize uğradığını belirtti.

Dalar’ın yazdığı mektup şöyle:

“Bulunduğum cezaevindeki bazı hak ihlalleri için yazıyorum. Burada 2 kadın koğuşu 12-12 şeklinde 24 kadın kalıyoruz. Uzun bir süredir resim etkinliklerine çıkmamız engelleniyor. Kurum tutukluevi olduğundan kaynaklı (gel-git) yoğun bir cezaevi olmakla birlikte yeni gelen arkadaşlarımıza çarşaf ve battaniye eksik veya hiç verilmiyor. Yine bununla birlikte kurumun bize vermesi gerekenler arasında sandalye olması gerekiyor ama tarafımıza verilmiyor ve yerde oturuyoruz. Yine havalandırma, 3 dakikayı geçmeyen sloganlarımız için çeşitli disiplin cezaları verilmiştir. Atılan sloganlar ‘cezaevinde ki güvenliği’ veya ‘disiplini bozacak’ ya da ‘cezaevinde ki düzenli yaşamın sürdürülmesini önleyecek’ bir nitelik taşımamasına rağmen keyfi olarak cezalar verilmektedir. Görüş ve iletişim yasağı veriliyor. Ayrıca 15 günde bir revire çıkmamız gerekirken 2-3 ayda bir çıkabiliyoruz. Ayrıca yazılan ilaçlar eksik ve zamanında verilmiyor.

“ÇOCUĞA UYGUN İAŞE VERİLMİYOR”

Yanımızda bulunan 3 yaşındaki çocuğun iaşesi yaşına göre süt, yoğurt, peynir, yumurta, gibi ürünleri içermesi gerekmesine rağmen sağlık açısında yetersizdir. Bununla birlikte kreş açılmış birkaç hafta gittikten sonra çeşitli gerekçelerle engellenmiştir. Çocuk alıştıktan sonra bu engelleme karşısında çok zorlanıyor. Psikolojik ve sosyal olarak etkileniyor.

“MUHATTAP BULAMIYORUZ”

AİHS tarafından da ‘çıplak arama’ uygulamasının insanlık onuruna karşı saldırı içerikli bir hak ihlali olmasına rağmen hala kuruma yeni gelen arkadaşlarımıza dayatılmaktadır. Bu arama esnasında sözlü fiziki taciz yaşanmaktadır. Yine keyfi olarak darp uygulamaktadır. Yoğun bir şekilde yaşanan hak ihlalleri karşısında muhatap bulmakta zorlanmaktayız. Diyaloga kapalı, kışkırtıcı ve hakaret içerikli tartışmalar sorunların çözümünü zorlaştırmaktadır. Şimdilik bunları belirtiyor, sorumlu ve görevliler hakkında gereken yapılması istiyoruz.” (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

TÜİK verilerine göre işçi ve emekçilerin yarısı baskıyla çalışıyor

SONRAKİ HABER

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Armut: Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...