20 Kasım 2019 19:49

Dipsiz Göl'ün yok edilmesine ilişkin soruşturmada 2 müdür 1 memur açığa alındı

Dipsiz Göl'ün "define" iddiası üzerine yok edilmesine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında Kültür ve Turizm İl Müdürü Ateş, Müze Müdürü Öktem ve Müze Müdürlüğü Personeli Ağa açığa alındı.

Dipsiz Göl'ün kazı yapılmadan önceki hali (solda) ve sonraki hali (sağda) | Fotoğraf: DHA | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Gümüşhane’de Taşköprü Yaylası'nda "define" iddiası üzerine alınan yasal izinle taş ve toprak yığınına döndürülen Dipsiz Göl’de, kazıya izin veren Gümüşhane Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş, Müze Müdürü Elif Öktem ile Müze Müdürlüğü Personeli Yunus Ağa, haklarında başlatılan soruşturma kapsamında açığa alındı.

Kamuoyunda büyük tepkiye yol açan konu ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gümüşhane Valiliği tarafından başlatılan çifte soruşturma kapsamında müfettişler çalışma başlattı. Soruşturmada "define" kazısı için "olumlu görüş" bildiren Gümüşhane Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş, Müze Müdürü Elif Öktem ile Trabzon Müze Müdürlüğü görevlisi Yunus Ağa açığa alındı.

Bakanlık ve Valilik müfettişlerinin kazı izni veren görevlilerin ifadelerini alacağı, ihmali görülen görevliler hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunacakları öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içerisinde yer alan Taşköprü Yaylası'nda, doğal güzelliğiyle görenleri etkileyen, kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl'de, "define var" iddiası üzerine, kimliği açıklanmayan 2 kişi kazı için başvuruda bulundu. Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü kazıya izin verdi. Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda, suyu tahliye edilen göl alanı iş makineleri ile kazıldı. 4 gün süren kazıda, bölgede M.Ö. 5. yüzyılda kalan, Roma İmparatorluğu'nun 15’inci Apollinaris lejyonuna ait olduğu iddia edilen ganimetlerin arandığı öğrenildi.

Dipsiz Göl'ün "define" iddiasıyla yasal izin alınarak yok edilmesine yöre halkı ve akademisyenler tepki gösterdi.

Dipsiz Göl'de 4 gündür sürdürülen kazı, iddia edilen "define" bulunamayınca sonlandırıldı ve kazı ekibi 14 Kasım'da alandan ayrıldı. Valilik, göl alanının eski haline getirildiğini açıkladı ancak Dipsiz Göl alanının toprakla doldurularak kapatıldığı görüldü. Su kalmayan göl alanı, taş ve toprak yığınına dönüştü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sorumluların haklarında başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Valilik de ikinci açıklamasında kazı için uygunluk raporu veren ilgililer hakkında ayrıca soruşturma başlatıldığını açıkladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Karaburun'da şimdi de güneş enerjisi santrali talanı

SONRAKİ HABER

CHP'li Şevkin: Çıraklık ve stajyerlik emeklilik prim gününe dahil edilmelidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...