19 Kasım 2019 13:50

İsveç, Julian Assange hakkındaki tecavüz soruşturmasını sonlandırdı

İsveç Savcılığı, WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange hakkındaki tecavüz soruşturmasının delil yetersizliğinden kapatılacağını açıkladı.

Fotoğraf: David G Silvers/Ekvador Başbakanlığı

Paylaş

ABD yönetimi tarafından "gizli sırları" deşifre ettiği gerekçesiyle "devlet düşmanı" ilan edilen internet platformu WikiLeaks’in Kurucusu Jualian Assange hakkında İsveç’te yeniden açılan tecavüz soruşturması kapatıldı.

İsveç Başsavcısı Yardımcısı Eva-Marie Persson, Assange hakkında yürüttüğü soruşturmaya son verdiğini açıkladı. Persson, ellerindeki delillerin tecavüz suçlaması için yeterli olmadığını ve Assange’ı sorgulamanın bu dengeyi değiştireceğini inanmadıklarını belirterek soruşturmanın açılmasından yaklaşık 10 yıl sonra düşürüleceğini açıkladı. Savcılık, temyiz yolunun ise açık olduğunu belirtti. Persson, kararı görgü tanığı olarak dinlenen 7 kişinin ifadeleri sonrası aldığını duyurdu.

Julian Assange, 2010'da İsveç'ten İngiltere'ye gelmiş ve 2012'den 2019 yılına kadar Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyordu. Assange ile Ekvador arasındaki ilişkiler bozulunca İngiltere polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra çıkarılan Assange 11 Nisan 2019'da tutuklanmıştı. 

ABD'nin İngiltere’den Assange'i iade talebi bulunuyor. İngiliz mahkemelerinin İsveç’ten gelen açıklama sonrası ne karar vereceği merak konusu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de kadın öğrenci tacize maruz kaldı: Karşımda oturma kalk,gözüm sana kayıyor

SONRAKİ HABER

Kriz işçiye, kâr patrona: BIST100 şirketlerinin kârı yüzde 2.2 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...