19 Kasım 2019 07:28
Son Güncellenme Tarihi: 19 Kasım 2019 20:14

HDP’nin EYT'liler için verdiği önerge reddedildi

HDP’nin EYT sorunun çözümü için Aile Bakanlığının bütçesinin 30 milyar TL arttırılması yönünde verdiği önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP’nin EYT sorunun çözümü için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bütçesinin 30 milyar TL arttırılması yönünde verdiği önerge, AKP-MHP oylarıyla reddedildi. HDP ve CHP’li vekiller, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde EYT, taşeron ve işsizlik sorunlarına dikkat çekmek amacıyla dövizler taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununun çözülmesi için Bakanlığın bütçesinin 30 milyar TL arttırılması amacıyla önerge verdi.

"EYT BU ÜLKENİN SORUNU"

HDP Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Garo Paylan, önerge üzerine konuştu. Paylan EYT'lilerin sorununun bu ülkenin sorunu olduğunu söyledi. Paylan, “Bütçeler yapacağımız tercihlerle vatandaşların sorunlarını çözüp çözmeyeceğimizi bu bütçede belirliyoruz. Bununla ilgili kaynak olmadığı iddia edildi. Ben bu bütçede eğer ki bu komisyon çok rahat kaynağı bulabileceğine inanıyorum. Tercihlerimizi saraylardan yana beş tane yandaş müteahhitten yana yapmazsak eğer çok rahat kaynak bulabiliriz. Veya S-400 füzesini almaktan vazgeçersek EYT ile ilgili kaynağı bulabiliriz. Bu anlamda Çalışma Bakanlığının bütçesinin, EYT sorunlarının çözülmesi için 30 milyar TL arttırılmasının öneriyoruz. Bu önergeye bütün milletvekillerinin destek vereceğini düşünüyorum, çünkü MHP’nin, İYİ Parti’nin, CHP’nin, HDP’nin bununla ilgili yasa teklifleri var” dedi.

Paylan’ın konuşması sonrası oylamaya sunulan önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

CHP VE HDP'DEN EYT PROTESTOSU

HDP ve CHP milletvekilleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2020 yılı bütçe teklifinin görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), taşerona kadro ve işsizlik sorunlarına dikkat çeken dövizlerle görüşmeleri protesto etmişti.

HDP’liler, komisyona ellerinde EYT yazan dövizlerle katıldı. CHP’li Kani Beko da elinde EYT döviziyle HDP’ye destek verdi. Bu sırada AKP sıralarında CHP’ye “teröre destek vermeyin” ifadeleri kullanıldı.

CHP’li milletvekilleri ise AKP’nin taşeron ve istihdama ilişkin verdiği sözleri ve bunun karşısında yaptıklarını anlatan şu dövizleri taşıdı: “İddialar: Taşerona kadro verdik, Gerçekler: Taşerona ayrım devam ediyor”, “İddialar: İşsizlik fonu işçi ve işverenin ortak fonudur. Gerçekler: İşsizlik fonu işçiye ait bir fondur”, “İddialar: İstihdamı 2.5 milyon arttıracağı. Gerçekler: İşsiz sayısı 8 milyona çıktı.” (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

SIMO Tekstil işçileri alacakları için fabrika önünde direnişte

SONRAKİ HABER

Uluslararası Basın Örgütü: Tutuklu gazeteciler acilen serbest bırakılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...