19 Kasım 2019 07:35

Ankara Üniversitesinde “modernleşme”: Öğrenciler copla darbedildi

Ankara Üniversitesinde düzenlenen “Türkiye'nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye Sempozyumu” başlıklı sempozyuma girmek isteyen öğrenciler engellendi; salon önünde coplarla darbedildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara Üniversitesinde düzenlenen “Türkiye'nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye Sempozyumu”na girmek isteyen bazı öğrenciler, özel güvenlik görevlilerince engellendi. Salonda Türkiye'nin modernleşmesinde Mülkiye'nin rolü konuşulurken, engellemeye tepki gösteren öğrenciler dışarıda güvenlik görevlilerince coplandı.

“Türkiye'nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye Sempozyumu” Ankara Üniversitesi Aziz Köklü Konferans Salonunda başladı. Fakülte Dekanı Orhan Çelik ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan'ın katıldığı etkinliğe Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan'ın da gelmesi bekleniyordu.

ÖĞRENCİLER BİLDİRİ İLE REKTÖR İBİŞ’E TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Fakültede bulunan öğrenci toplulukları dün sempozyuma ilişkin bildiri yayınlamıştı. Bildiride, “Fakültemizin 160 yıllık tarihini akademik ve ilerici mirasını hiçe sayan, fakülte tarihimizin en büyük akademi kırımlarından birini gerçekleştiren mevcut rektör Erkan İbiş'in fakültemizde gerçekleştirilecek olan Türkiye'nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye Sempozyumunda onur kurulunda yer aldığını öğrenmiş bulunmaktayız” ifadeleri yer almıştı.

“Mülkiye düşmanlığı olan ve akademide kıyıma giden bir rektörün yıkmak istediği kürsüde konuşma yapması kabul edilemez” denilen bildiride fakültenin onuruna sahip çıkma çağrısı yapılmıştı.

Bildiriye Ankara Üniversitesi Aydınlanma ve Sosyal Araştırmalar Topluluğu, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Topluluğu, Ankara Üniversitesi Sosyalist Düşünce Topluluğu, Ankara Üniversitesi Yenilikçi Düşünce Topluluğu, Mülkiye Emek Topluluğu, Siyasal Bilgiler Fakültesi Edebiyat Topluluğu, Sine-i Tüllab imza atmıştı.

ÖĞRENCİLERİ COPLADILAR

Bildiri nedeniyle sempozyum günü Cebeci kampüsünde çeşitli önlemler alındı. Kampüsün içerisinde ve dışında çevik kuvvet ekipleri bulunurken, üniversitenin özel güvenlik birimi de harekete geçti. Öğrencilerin katılımına açık olan sempozyuma bildiriyi hazırlayan öğrenci topluluklarının girmesi engellendi. Aziz Köklü Salonu kapısından geçirilmeyen öğrencilerin itirazı üzerine arbede çıktı. Güvenlik görevlileri öğrencilere coplarla saldırdı.

GÜVENLİKLERDEN SONRA ÜLKÜCÜLER SALDIRDI

Güvenlik görevlilerinin ardından ülkücüler de öğretim üyeleri ve öğrencilere saldırdı. Saldırı nedeniyle yaralanan öğretim üyeleri oldu. Saldırının ardından öğrenciler “Cebeci faşizme mezar olacak” sloganları attı.

SALDIRI KINANDI

Hoca ve öğrencilere uygulanan şiddet, Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısyla kınandı. Mülkiyeli hoca ve öğrencilerin yanı sıra toplantıya Mülkiyeliler Birliğinin eski başkanları Ali Çolak ve Sevilay Çelenk, HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Mehmet Rüştü Tiryaki ve Ömer Faruk Gergerlioğlu ile CHP Milletvekili Ali Şeker, Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Meltem Kayıran katıldı. Açıklamada öğrencileri ve hocaları darbedenler hakkında soruşturma başlatılması talep edilirken Mülkiye dekanı ve yönetiminin istifası istendi.

"ÖĞRENCİLERİN COPLANDIĞI ORTAMDA ETKİNLİĞİN AKADEMİK DEĞERİ KALMADI"

Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dinçer Demirkent, Mülkiye’nin 160. yılı sebebiyle düzenlenen “Türkiye’nin Modernleşme Süreci ve Mektep-i Mülkiye” başlıklı sempozyuma fakültenin mezunlarının öğrencilerinin alınmamasına tepki göstererek, “Saldırıya uğramış, hocaları gazetelerde hedef gösterilmiş, sınav soruları soruşturmaya uğramış bir akademik ortamın son birkaç yılda nasıl inşa edildiğini deneyimledik. Bu saldırının başlıca faili olan Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, sempozyumun Onur Kurulu üyesi yapılmıştır” diye konuştu. Demirkent, Mülkiye’yi Mülkiye yapan şeyin kolektif üretim ve paylaşım olduğunu söyleyerek “Öğrencilerimiz özel güvenlik görevlilerinin fiziki saldırısına uğramıştır. Öğrencileri korumak isteyen hocalara faşist çeteler tarafından saldırılmasına göz yumulmuştur. Bu saldırıyı kınıyor, öğrencilerimize şiddet uygulayan güvenlik güçlerine ve hocalarımıza saldırıda bulunan ülkücü gruplar hakkında derhal soruşturma açılmasını talep ediyoruz. Fakültenin atanmış dekanının ve yönetiminin istifasını istiyoruz” dedi.

Öğrenciler adına söz alan Cenk Cenger ve Aylin Şahin, etkinlik öncesi ve sonrası yaşadıklarını anlatarak “Uğrayacağımız zararı düşünmeden güvenlik güçleri coplarla saldırdı ama üniveriste öğrencisi olmayan ve ülkü ocakları genel merkezi çağrısıyla okulumuza giren gerici faşist gruba karşı hiçbir müdahalede bulunulmadı. Akademinin öznesi olan öğrenciler, akademide bir tehdit haline getirilip fişlenmeye çalışılmaktadır. Öğrencilerin coplandığı, fişlendiği bir ortamda yapılan etkinliğin hiçbir akdemik değeri bulunmamaktadır” diyerek sempozyumu protesto etme çağrısı yaptı.

"İKTİDAR KİRLİ ELLERİNİ ÜNİVERSİTERLERDEN ÇEKSİN"

KHK’lerle Mülkiye hocalarının ihraç edildiğini, şimdi de öğrencilerin toplantıya alınmadığını ifade eden CHP Milletvekili Ali Şeker, “Türkiye'nin yöneticilerini yetiştiren 160 yıllık bir fakültenin düşürüldüğü bu durumu kabul etmek mümkün değil. Mülkiye kimsenin mülkü değil. Gerilimden beslenen iktidar, kirli ellerini üniversiterlerden çeksin” dedi.

Cebeci'nin her zaman mücadelenin merkezi olduğunu hatırlatan HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da “O zaman 1402’liler vardı, şimdi KHK ile ihraç edilen hocalar var. Özgür üniversite ve özgür insanlar Türkiye’nin ihtiyacıdır. İnsan hakları gasbediliyor, hep birlikte mücadele ile buradan çıkabiliriz” diye konuştu.

Mülkiye’ye yönelik baskıların her zaman devam ettiğini söyleyen HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise her zaman Mülkiyelilerin yanında olacaklarını söyledi.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da baskıların her alanda devam ettiğini söyleyerek “Bir gün hukuk mutlaka geri dönecek, mutlak surette hesap verecekler. Üniversitede yapılan sempozyuma öğrenci alınmaması olacak iş değil. Türkiye’deki manzara işte bu ama hep birlikte demokratik hukuk devletini oluşturacağız” dedi.

"MÜLKİYE ÖĞRENCİLERİ BOYUN EĞMEDİ BU DA DERT OLSUN"

İHD ve Ankara Barosu adına açıklamaya katılan ve eski Mülkiye hocası olan Kerem Altıparmak, “Mülkiye öğrencileri bu düzene bir kez daha boyun eğmedi, bu da dert olsun. Bütün bu olumsuz resme karşı hâlâ hakikati savunan Mülkiye öğrencileri var, demek ki bu gelenek baskıyla yok edilemiyor” diye konuştu.

Ülkücü grupların da saldırısına maruz kalan Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Meltem Kayıran, Mülkiye’nin tarihiyle ilgili yapılan bir sempozyuma öğrencilerin alınmamasının kabul edilebilir bir şey olmadığını söyleyerek “Olaylar neden ve nasıl bu şekilde oldu, araştırılması gerekiyor. Bu konuda kaygılıyım. Bundan sonra açılan soruşturmalar şiddet gören öğrencilerimize mi şiddeti uygulayanlara mı açılacak” diye sordu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kulp Belediye Eş Başkanları için 8 kez ağırlaştırılmış müebbet istendi

SONRAKİ HABER

ABD’nin Filistin’deki Yahudi yerleşimlerini yasa dışı görmeme kararı tepki topladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...