15 Kasım 2019 05:10
Son Güncellenme Tarihi: 15 Kasım 2019 15:50

Savur, Derik, Mazıdağı ve Suruç'ta operasyon: 4 belediye eş başkanı gözaltında

HDP’li Savur, Mazıdağı, Derik ve Suruç belediyeleri eş başkanları Gülistan Öncü, Nalan Özaydın, Mülkiye Esmez ve Hatice Çevik gözaltına alındı. Belediyeler polis ablukasına alındı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Mardin'de HDP’li Savur Belediyesi Eş Başkanı Gülistan Öncü, Mazıdağı Belediye Eş Başkanı Nalan Özaydın, Derik Belediyesi Eş Başkanı Mülkiye Esmez gözaltına alındı. Urfa'da da HDP'li Suruç Belediye Eş Başkanı Hatice Çevik gözaltına alındı. Belediyeler polis ablukasına alındı.  

3 EŞ BAŞKAN İÇİN 24 SAAT AVUKAT YASAĞI

Mardin'de haklarında başlatılan soruşturmalar gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Savur, Mazıdağı, Derik Eş Başkanları, Mardin İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Eş başkanlara 24 saat avukat görüş yasağı getirilerek, dosyaları hakkında "kısıtlılık" kararı alındı. 

Eş başkanları gözaltına alınan belediye binaları polis ablukasına alındı. Belediye çalışanlarının binaya girişi engellendi.

Mazıdağ Belediyesi'ndeki arama sırasında polislerin Eş Başkanı Nalan Özaydın'ın kullandığı odanın kapılarının birini söktüğü, diğerini ise kırdığı öğrenildi. Polisler odada yaptıkları aramada Özaydın'ın kullandığı bilgisayarın hard diskine de el koydu. Arama işlemleri sona eren belediye binalarının çevresinde polis ablukasına alındı.

Aramaların sona erdiği Savur Belediyesi'nde ise belediye personelleri ve meclis üyelerinin binaya girmeleri polislerce engellendi.

Eş Başkanların yanı sıra Derik Belediyesi çalışanları Müslime Özbahçeci, Hediye Güneş, Burhan Temel ve Feyzullah Erol'un da gözaltına alındıkları öğrenildi. Kentteki gözaltı sayısının artabileceği aktarıldı.

SURUÇ BELEDİYE EŞ BAŞKANI DA GÖZALTINA ALINDI

Urfa'da da Suruç Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çevik de polislerce gözaltına alındı. Gözaltına alınan Çevik'in İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. Çevik'in neden gözaltına alındığı öğrenilemezken, polis ablukasına alınıp giriş çıkışlara kapatılan binada arama başlatıldı. Öte yandan polislerin binaya dev Türk bayrağı asması dikkat çekti.

Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturması kapsamında kent genelinde düzenlenen ev baskınlarında Çevik'in yanı sıra 14 kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü.

SURUÇ BELEDİYESİ'NDE POLİS ARAMASI SONA ERDİ

Urfa'nın Suruç Belediye Eş Başkanı Hatice Çevik'in gözaltına alınması ardından hizmet binasında yapılan polis araması sona erdi. Binada bulunan bilgisayarlardan imaj alındığı belirtildi. Aramaya nezaret eden avukat Hidayet Enmek, adli işlemlerin sona erdiğini, yapılacak olan idari işlemler hakkında kendilerine bilgi verilmediğini söyledi. 

Aramaların sona ermesine rağmen belediye binasındaki polis ablukası sürüyor. Belediye karşısında oturma eylemi gerçekleştiren Halkların Demokratik Partisi  (HDP) Milletvekili Ayşe Sürücü, belediye meclis üyeleri Nahide Kılıç ve Fatma Taş Ekmez, polis çemberine alındı. Polis, kimsenin belediye binası çevresine yaklaşmasına izin vermedi.

HDP MİLLETVEKİLİ AYŞE SÜRÜCÜ: KAYYUM ATAMA HAZIRLIĞI

Sürücü ve beraberindekiler HDP ilçe binasına geçerek basın toplantısı düzenledi. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü iktidarın HDP'nin yüzde 59,36 oy ile kazandığı Suruç'u kayyum atayarak kazanmaya çalıştıklarını söyledi. Sürücü, “Zulüm var. Eş başkanımız hukuksuz bir şekilde gözaltına alındı. Bu hırsızlıktır, talandır, gasptır. Madem kayyum atayacaktınız, neden demokrasi diye seçim yapıyorsunuz. Suruç halkının iradesini gasbedemezsiniz. Bunu asla başaramayacaksınız. Bu halk size boyun eğmedi, eğmeyecektir" dedi. 3 kadın eş başkanın gözaltına alınmasının kayyum atamalarının hazırlığı olduğunu söyleyen Sürücü, “Her ne şekilde olursa olsun biz geri adım atmayacağız” dedi.

BELEDİYE EŞ BAŞKANLARININ GÖZALTINA ALINMASINI PROTESTO ETTİLER

HDP’li Savur Belediyesi Eş Başkanı Gülistan Öncü ile Mazıdağı, Derik ve Suruç belediye eş başkanlarının gözaltına alınması ilçede protesto edildi. HDP'liler açıklama yapmak üzere Savur Belediyesi hizmet binası önüne geldi. Ancak alınan “eylem ve etkinlik yasağı” kararı gerekçe gösterilerek partililerin açıklama yapmasına polislerce izin verilmedi. Partililer bunun üzerine HDP İlçe Örgütü binasına geçti.

EŞ BAŞKAN DENKTAŞ: KAYYUMLARI TANIMIYORUZ

Burada konuşan Savur Belediyesi’nin diğer Eş Başkanı Mahsum Denktaş, "Biz sonuna kadar halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Kayyımları tanımıyoruz. Halkımız da bu kayyımları istemiyor. Haksız hukuksuz yere yapılan gözaltıların bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi. 

"KADINLARA SALDIRMAK İSTİYORLAR"

HDP Mardin İl Eş Başkanı Eylem Amak ise, yaptığı konuşmasında şunları söyledi: "Gözümüzü bu sabah yine gözaltı operasyonları ile açtık. Kayyumları da bu baskıları da kınıyoruz.  Bugün buraya geldik ama bir iki kişi dışında kimsenin belediyeye girmesine izin vermediler. Bu hukuksuz bir uygulamadır. Özellikle kadın eş başkanların gözaltına alınmasının nedenini biz çok iyi biliyoruz. Kadınlara her alanda saldırmak istiyorlar. Ama bizim bunlara karşı mücadelemiz dün devam etti bugün de yarın da devam edecek." (HABER  MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

HDK “Göç, Mültecilik ve Ayrımcılık" Sempozyumu düzenleyecek

SONRAKİ HABER

Bakırköy'de biri çocuk 3 kişi ölü bulundu | Ölümlerin sebebi siyanür kullanımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...