13 Kasım 2019 04:52
Son Güncellenme Tarihi: 13 Kasım 2019 12:28

HDP'li 4 belediyeye kayyum atandı

Diyarbakır'ın Yenişehir ve Hazro belediyeleri ile Şırnak'ın İdil belediyesi ve Dersim Mazgirt'e bağlı Akpazar belediyesine kayyum atandı. Kayyum atanan HDP'li belediye sayısı 20 oldu.

Fotoğraf: Aziz Aslan/AA

Paylaş

Bölgede seçilmiş HDP'li başkanlarının çeşitli soruşturmalar gerekçesiyle görevden alınıp yerlerine kayyum atanması sürüyor. Diyarbakır'ın Yenişehir ve Hazro ilçeleri ile Şırnak'ın İdil ilçesinde ve Dersim Mazgirt'e bağlı Akpazar beldesinde belediye başkanları görevden alındı, yerlerine kayyum atandı. Yenişehir, Hazro ve İdil ilçe belediye başkanlarının "terör örgütü üyesi olmak" gerekçesiyle yargılandıkları sonuçlanmamış dava ve soruşturmalar nedeniyle görevden alındıkları öğrenildi.

Görevden alınan belediye başkanları ve yerlerine atanan isimler şöyle:

Yenişehir Belediye Başkanı Belgin Diken görevden alındı; yerine ilçe kaymakamı Murat Beşikçi kayyum olarak atandı.

Yine Diyarbakır'a bağlı Hazro'da Belediye Başkanı Ahmet Çevik görevden alındı. Belediyeye kayyum olarak Hazro Kaymakamı Ali Öner kayyum olarak getirildi.

BELEDİYE BAŞKANININ EVİNE GİTTİLER

Şırnak'ın İdil Belediyesi Eş Başkanı Songül Erden de İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan isimlerden oldu. Çok sayıda polis sabah saatlerinde Eş Başkan Erden'in evine gelerek, görevden uzaklaştırıldığına dair tebligatı getirdi. Ancak, Erden tebliğatı imzalamadı.

Kararla birlikte belediye binasının polisler tarafından ablukaya alındığı öğrenildi. Seçimleri 73,4 oyla kazananan Belediye Başkanı Songül Erden'in yerine Kaymakam Zafer Sağ kayyum olarak görevlendirildi.

DERSİM'DE 31 MART'TAN SONRA İLK KAYYUM

Dersim'in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar Belde Belediye Başkanı Orhan Çelebi 3 yıl 4 ay hapse çarptırıldığı gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldı. Görevden alınan Çelebi'nin yerine Mazgirt Kaymakamı Menderes Topçuoğlu kayyum olarak atandı.

BİNALAR ABLUKA ALTINA ALINDI

Kayyum atanan belediye binaları polis ve özel hareket ablukasına alındı. Belediye binalarında arama yapılırken meclis üyeleri binalara alınmıyor. Akpazar (Peri) Belediyesi Eşbaşkanları Songül Doğan ve Orhan Çelebi belediye binasına alınmazken, bina içerisinde Jandarma tarafından arama yapılıyor.

BELEDİYE ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ

Kayyum atanan Akpazar Belde Belediyesi önünde oturma eylemi başlatıldı. Belediye binası önünde bir araya gelen HDP Milletvekili Dilşat Canbaz, Belediye Eş Başkanları Songül Doğan ve Orhan Çelebi, HDP Dersim İl Eş Başkanı Hıdır Çiçek, PM üyesi Ferhat Yıldız askerlerce içer alınmadı. Bunun üzerine HDP’li vekil Çiçek ve beraberindekiler, binayı ablukaya alan askerlerle tartıştı. HDP’liler, kendilerine her hangi bir tebliğ yapılmadığını, bunun kanunsuzluk ve halka bir saygısızlık olduğunu söyledi.

Ablukanın nedenini soran HDP'lilere, askerler, “Talimatların gereğini yapıyoruz” diye yanıt verdi.

Belediye Eş başkanları Songül Doğan ve Orhan Çelebi ile belediye meclis üyeleri ve yurttaşların belediye önündeki bekleyişi sürerken, Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, belediye eş başkanlarını ziyaret ederek kayyum atanmasına tepki gösterdi.

Kayyum politikalarının 2016’dan bu yana devam ettiğini, kararın siyasi olduğunu belirten Maçoğlu, “Bu hukuksuzluk halkın iradesine el koymadır. Biz halkın iradesine sahip çıkacağız. Bu halk kendi belediye başkanına sahip çıkacak ve yanında duracaktır. Bu anlamıyla arkadaşımızın göreve iade edilmesini istiyoruz” dedi.

Eş başkan Çelebi ise “Halkımızın belediyesine, iradesine sahip çıkmasını istiyoruz” diyerek Maçoğlu’na verdiği destek nedeniyle teşekkür etti. Açıklamanın ardından yurttaşlar ve belediye eşbaşkanları belediye önünde oturma eylemi yaptı.

İDİL'DE OTURMA EYLEMİ VE YÜRÜYÜŞ

İdil Belediyesi'ne atanan kayyumlara karşı sabah saatlerinde başlayan protesto eylemi, polis engeline rağmen oturma eylemi ve yürüyüşle devam etti. HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ve çevre kentlerden gelen seçilmişlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek, oturma eylemi yaptı. Polis tarafından abluka altına alınan sokakta bir süre oturan partililer ve kimi yurttaşlar, daha sonra Kuvay-i Milliye Caddesi üzerinden parti binasına kadar yürüdü. 

DESTEKLEYEN YURTTAŞLARA ENGEL

Yürüyüş sırasında kitlenin önünü polisler tarafından kesildi. Polisler, Valiliğin toplantı ve gösterilere getirdiği yasağı gerekçe göstererek, yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirtti. Yürüyüşe alkış ve zılgıtlarla destek veren yurttaşlar ise bölgeden uzaklaştırıldı. 

Engellemelere rağmen partililer ve kimi yurttaşlar farklı farklı sokaklardan parti binasına kadar yürüdü. 

KAYYUM ATANAN 20 BELEDİYE

Bugüne kadar HDP’nin 3’ü büyük 16 ilçe belediyesine kayyum atanmıştı. Yeni kayyum atamalarıyla sayı 20’ye çıktı. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra kayyum atanan HDP'li belediyeler şöyle;

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi
  • Diyarbakır - Kayapınar Belediyesi
  • Diyarbakır - Kocaköy Belediyesi
  • Diyarbakır - Bismil Belediyesi
  • Diyarbakır - Kulp Belediyesi
  • Diyarbakır - Yenişehir Belediyesi
  • Diyarbakır - Hazro Belediyesi
  • Mardin Büyükşehir Belediyesi
  • Mardin - Nusaybin Belediyesi
  • Mardin - Kızıltepe Belediyesi
  • Van Büyükşehir Belediyesi
  • Van - Erciş Belediyesi
  • Van - İpekyolu Belediyesi
  • Van - Saray Belediyesi
  • Hakkari Belediyesi
  • Hakkari - Yüksekova Belediyesi
  • Şırnak - Cizre Belediyesi
  • Şırnak - İdil Belediyesi
  • Erzurum - Karayazı Belediyesi
  • Dersim - Mazgirt - Akpazar Belediyesi

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Metin İlgün ve bir fotoğrafın hikayesi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Şehriban Zuğurli tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...