15 Kasım 2019 16:08

Seyit Rıza ve arkadaşları idam edilişlerinin 82. yılında anıldılar

15 Kasım 1938'de idam edilen Seyit Rıza ve yol arkadaşları, çeşitli merkezlerde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Anmalarda "Dönemin arşivleri açılsın, Dersim ismi iade edilsin" talebi öne çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Seyit Rıza ve yol arkadaşları, idam edilişlerinin 82. yılında yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Dersim Barosu tarafından yapılan açıklamada "resmi özür dilenmesi ve özrün kamuoyuyla paylaşılması; Dersim 1937/38/39 sürecine dair hakikatin tamamının kamuoyuyla paylaşılması; öldürülenlerin yakınlarının onurlarını, itibarlarını ve haklarını iade eden resmi bir açıklama yapılması; kayıpların (çocuk-kadın-yaşlı) nerede olduklarının araştırılması, öldürülenlerin kimliklerinin tespiti için araştırma yapılması; öldürülenlerin naaşlarının bulunması, tanımlanması ve ailelerin ve toplumların kültürel pratikleri veya mağdurların vasiyet ettiği veya ettiği varsayılan şekillerde yeniden defini için gerekli işlemlerin yapılması; öldürülenler için anma törenleri düzenlenmesi; Dersim 1937/38/39 süreci ve sonrasında meydana gelen ihlâllerin doğru bir anlatımının uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası insancıl hukuk çalışmalarına yönelik dokümanlara dâhil edilmesi" talep edildi. Diğer anmalarda da "Dönemin arşivleri açılsın, Dersim ismi iade edilsin" telebi dile getirildi.


"ACILI HATIRALARINI YÜREĞİMİZİN DERİNLİĞİNDE HİSSEDİYORUZ"

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, 15 Kasım 1938'de idam edilen Seyit Rıza ve yol arkadaşlarını andı.

PİRHA’da yer alan habere göre açıklamayı okuyan Dersim Dernekler Federasyonu Temsilcisi Kenan Yigit, "1937/38 Dersim Soykırımı’nda, Dersim toplumunun ileri gelenleri, 1935'de TBMM’de çıkarılan Tunceli Kanunu ile tutuklanmış ve ardından yapılan sözde yargılamadan sonra Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilmişlerdir. Yine aynı tarihlerde kurşunlanan, süngülenen, bombalanan, uçurumlardan atılan, yakılan, zehirlenen, idam edilen, mezarları bile belli olmayan, sürgün edilen on binlerce mazlum insanımızın acılı hatıralarını yüreğimizin derinliğinde hissediyoruz" ifadelerini kullandı.

Yigit, “Arşivler açılsın, Dersim ismi iade edilsin ve Dersim halkından özür dilensin” dedi.

Açıklamada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları da Seyit Rıza’nın "Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu, ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun" sözlerini hatırlatarak mücadele çağrısı yaptı. (HABER MERKEZİ)


DERSİM BAROSU: MUHAKEMENİN İADESİ GEREKMEKTEDİR

Dersim Barosu tarafından Seyit Rıza ve arkadaşlarının idamına dair yapılan açıklamada, “Seyit Rıza ve diğer Dersim ileri gelenlerinin idamı ile sonuçlanan muhakemenin iadesi gerekmektedir, Dersim ismi de iade edilmeli ve resmi özür dilenmelidir” denildi.

"1937/38/39 Askeri Harekatı süreci ve sonrasında on binlerce çocuk, kadın ve erkeğin insanlık vicdanını derin bir şekilde yaralayan hayal bile edilemeyecek kötülüklerin kurbanı olduğu tarihsel bir gerçektir" vurgusu yapılan açıklamada, 1937/38 yıllarında resmi görevli olan şahısların anlatımlarının devlet tarafından gerçekleştirilen trajediyi açıkça ortaya koyduğu söylendi.

Açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 23 Kasım 2011'de yaptığı konuşmada, Dersim olaylarıyla ilgili “…Dersim’de, adım adım çerçevesi çizilmiş, bahaneleri hazırlanmış bir operasyon var. 1937, 1938 ve 1939 yıllarında Dersim’de maalesef büyük bir dram yaşanıyor. Havadan, karadan, toplarla, hatta gaz bombalarıyla, Dersim’de hareket eden her şey, çocuklar, kadınlar katlediliyor…  Necip Fazıl, Dersim’deki facianın tarihte bir benzerinin olmadığını ifade ediyor" dediği de hatırlatıldı.

Bugüne kadar Dersim olaylarına dair devletin herhangi bir resmi eylem ve işlemde bulunulmadığı vurgulanan açıklamada şu taleplere yer verildi:

"

  1. Resmi Özür dilenmesine ve özrün kamuoyuyla paylaşılmasına,
  2. Dersim 1937.38.39 sürecine dair hakikatin tamamının kamuoyuyla paylaşılmasına,
  3. Öldürülenlerin yakınlarının onurlarını, itibarlarını ve haklarını iade eden resmî bir açıklama yapılmasına,
  4. Kayıpların (çocuk-kadın-yaşlı)nerede olduklarının araştırılmasına; öldürülenlerin kimliklerinin tespiti için araştırma yapılmasına;
  5. Öldürülenlerin naaşlarının bulunması, tanımlanması ve ailelerin ve toplumların kültürel pratikleri veya mağdurların vasiyet ettiği veya ettiği varsayılan şekillerde yeniden defini için gerekli işlemlerin yapılmasına;
  6. Öldürülenler için anma törenleri düzenlenmesine,
  7. Dersim 1937/38/39 süreci ve sonrasında meydana gelen ihlâllerin doğru bir anlatımının uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası insancıl hukuk çalışmalarına yönelik dokümanlara dâhil edilmesini Avukatlık Kanunu’nun 76. ve 95. maddeleri hükümleri çerçevesinde talep ediyoruz.."

(HABER MERKEZİ)


KOCAELİ'DEN "UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ" MESAJI

Kocaeli Dersimliler Derneği, idam edilişlerinin 82. yılında Seyit Rıza ve yoldaşlarını andı. Basın açıklamasında konuşan Kocaeli Dersimliler Derneği İkinci Başkanı Yıldız Buğdacı, “1937’de başlayan bu katliam unutturulmak isteniyor ama asla unutmadık ve unutturmayacağız” dedi.

Derneğin İzmit Belediye İş Hanı'nda bulunan merkezinde gerçekleştirilen basın açıklamasına HDP, EMEP, Halkevleri, KESK ve Kocaeli Demokrasi Girişimi üyeleri de destek verdi.

Yıldız Buğdacı, “Bu kabul edilemez katliamdır, yüreğimizde asla tesellisi olmayacak bir acı bir hatıradır” ifadelerini kullandı.

HDP'li belediyelere kayyum atamasına tepki gösteren Kocaeli Dersimliler Derneği Başkanı Ruhi Çelik de “Kayyumlarla halkın iradesi elinden alınarak gasbedilmek isteniyor. Özellikle altını çizerek söylüyorum, kayyum kırımına karşıyız ve kınıyoruz. Dersim halkının iradesine karşı yapılmış olan bu saldırıyı, gasbı asla kabul etmiyoruz. Bu irade halkın iradesidir. Halk bu iradesine eninde sonunda sahip çıkacaktır” ifadelerini kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteciler Ruken Demir ve Melike Aydın tutuklandı

SONRAKİ HABER

Fransa’da öğrenciler öfkeli: Güvencesizlik öldürüyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa