15 Kasım 2019 09:06

Sinan Cemgil kimdir?

Sinan Cemgil, 1968 öğrenci gençlik hareketi öncülük etmiş, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) kuruluş çalışmalarını yürütmüştür.

Fotoğraf: Metin Göktepe

Paylaş

1940’lı yıllarda Ankara DTCF’nin önde gelen aydınlarından olan Adnan ve Nazife Cemgil çiftinin ikinci oğulları olarak 15 Kasım 1944 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Dedesi Erzurumlu Cemal Bey Kurtuluş Savaşı sırasında Muğla Kuva-yi Milliye örgütünün başkanlığını yapmıştır.

Türk Barışseverler Cemiyeti'nin Menderes Hükümetini, TBMM kararı olmaksızın Kore’ye asker göndermesi sebebiyle protesto etmesi üzerine Adnan Cemgil’in aldığı hapis cezası Sinan’ın henüz çocuk yaşta cezaeviyle tanışmasına sebep olur. Aynı dava yüzünden sonradan annesi de Yozgat’a sürgüne gönderilecektir.

SİNAN HOCA VE ODTÜ

1964'te sınıf arkadaşı Kadir Manga ile İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi’ne girdi, devrimci mücadeleye katıldı. Başarılı bir öğrenci olan Cemgil; İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca dillerini biliyor, teorik gelişimini arkadaşlarına aktarıyordu. Ayrıca bilgi birikiminden dolayı ODTÜ’deki “hocam” deme geleneği Sinan Cemgil’den (Hoca) çıktığı rivayet edilir.

1965 yılında arkadaşlarıyla Dönüşüm dergisini çıkaran Sinan Cemgil, aynı yıl ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü’nün (SFK) kuruluşuna katıldı. SFK’nin bir süre genel başkanlığını yapar ve Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) de üye olur.

'68 GENÇLİK HAREKETİNE YÖN VERDİ

1968’de yoğunlaşan öğrenci hareketi ile birlikte ODTÜ’de boykota ve 1969’da Vietnam kasabı olarak bilinen ABD Büyükelçisi Robert Kommer’ın üniversiteye geliş haberini alan, aralarında Hüseyin İnan, Yusuf Arslan ve Taylan Özgür’ün de bulunduğu binlerce öğrenci büyükelçinin arabasın ters çevrilerek yakılmasına önderlik eder.

8 Şubat 1969 yılında mücadele arkadaşı Şirin Yazıcıoğlu ile evlenir.

23 Eylül 1969 yılında Öğrenci Birliği Kongresine katılmak üzere İstanbul Üniversitesine geldiği sırada kolluk kuvvetleri tarafından Taylan Özgür’ün öldürülmesi üzerine Ankara’da Atatürk Anıtı önünde toplanan kalabalığa, aranıyor olmasına karşın şöyle hitap edecektir:

"Bir devrimci kardeşimiz polis kurşunu ile kahpece öldürülmüştür. Devrimci şehitlerin matemini tutacak zamanımız yoktur. Devrimcilerin postunu ucuza satmayacağız."

28 Ocak 1970 yılında doğan oğluna söz verdiği gibi arkadaşı Taylan’ın adını verir.

TÜRKİYE HALK KURTULUŞ ORDUSU

1970 yılında, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Alpaslan Özdoğan, Deniz Gezmiş ve Cihan Alptekin'le birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun kuruluş çalışmalarını yürütür. THKO'nun şehir gerillası eylemlerinde yer alan Sinan Cemgil, 12 Mart 1971 muhtırasından sonra, arkadaşlarıyla birlikte Ankara'yı terk eder ve Elbistan civarındaki Nurhak Dağı'na çıkarak burada arkadaşlarıyla birlikte THKO'nun gerilla kampını kurar. Sinan Cemgil komutasındaki gerilla birliği, planlandığı gibi Kürecik Radar Üssü'nü basmak için harekete geçer.

"NURHAK SANA GÜNEŞ DOĞMAZ"

Kürecik Radar Üssü’ne yapacakları baskın öncesinde Sinan Cemgil ve arkadaşları, İnekli Köyü muhtarının ihbarı üzerine kuşatılır. 31 Mayıs 1971’de Nurhak dağlarında askerlerle çıkan çatışmada Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alpaslan Özdoğan katledilir. Naaşını almaya gelen anne ve babası oradaki köylülere şunları söyler:

“Bu oğ­lum Si­nan. Bun­lar da onun ar­ka­daş­la­rı, kar­deş­le­ri. On­lar da oğul­la­rım. Bu ço­cuk­lar, bu oğul­lar; bu ül­ke­yi, hal­kı, siz­le­ri sev­di­ler. Baş­ka bir is­tek­le­ri yok­tu. Her bi­ri bi­rer de­hay­dı. Her bi­ri üs­tün ze­ka­lı gü­zel ço­cuk­lar­dı. Di­le­se­ler­di, dü­ze­nin adam­la­rı ol­sa­lar­dı, şim­di bu­ra­da can­sız yat­maz­lar­dı. Bi­rer mil­yo­ner olur­lar­dı. Ama on­lar, hal­kı, siz­le­ri sev­di­ler. Si­zin so­run­la­rı­nı­zı omuz­la­dı­lar”

10 Haziran 1971 günü naaşı İstanbul'a getirilir ve Karacaahmet Mezarlığına gömülür. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da işçilerin üzerine tomruk devrildi: 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Okullarda karnesiz ilk ara tatil bugün başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...