14 Kasım 2019 07:36

Trump'tan Hilal Kaplan'a: Gazeteci olduğunuza emin misiniz?

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin SDG ile ilişkileri hakkında bol propagandalı soru soran Hilal Kaplan'a "Gazeteci olduğunuza emin misiniz, Türkiye hükümeti çalışanı olmayasınız" dedi.

Trump, Gazeteci Hilal Kaplan'ı işaret ediyor. | Ekran görüntüsü Beyaz Saray'ın paylaştığı basın toplantısı videosundan alınmıştır.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısına ABD Başkanı Donald Trump'ın Hilal Kaplan'a çıkışması dikkat çekti. Trump Kaplan'ın propaganda ve yorumlu sorusuna, "Gazeteci olduğunuza emin misiniz, hükümet adına çalışıyor olmayasınız" dedi.

TRUMP'A MAZLUM KOBANİ SORUSU

Toplantının soru-yanıt bölümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan Hilal Kaplan'a söz verdi. Trump ise "Sadece dostane muhabirler lütfen, sadece dostane muhabirler, burada onlardan çok yok" dedi.

Hilal Kaplan'ın Trump'a yönelik sorusu şöyle oldu: "Obama'nın kusurlu politikalarını devraldınız. Bu kusurlardan biri ABD'yi terörist gruplarla ortaklık ettirmekti. PKK ve Suriye'de YPG. Siz bunun ABD-Türkiye ilişkilerine verdiği hasarı düzeltmeye çalışıyorsunuz. Ancak siz aynı zamanda YPG'nin sözde liderini Beyaz Saray'a davet ettiniz. İsmi Mazlum Kobani. Ve bu kişi Türkiye'ede en az 18 terörist saldırıdan sorumlu, bu saldırılarda 184 askerin ve 48 sivilin ölümüne sebep oldu. Bugünkü toplantıdan sonra, hâlâ onu Beyaz Saray'a çağırmayı düşünüyor musunuz? Böyle bir şey Türkiye toplumu için son derece gücendirici ve kırıcı olur. Teşekkürler."

TRUMP ÖNCE SORUYU YANITLADI

Trump'ın Hilal Kaplan'a yönelik gündeme oturan sözleri bu sorudan sonra geldi. Sosyal medyada aralarında devlet görevlileri de olan çok sayıda kişi Trump'ın Kaplan'ın sorusuna yanıt vermediğini sadece tenkit ederek konuyu geçiştirdiğini iddia etse de durum böyle olmadı.

Trump, Kaplan’a yanıtında, Mazlum Kobani’yle yakın zamanda iyi bir görüşme yaptıklarını belirterek, “Birlikte çok yakın bir şekilde çalışıyoruz” dedi. Erdoğan ile de yakın çalıştıklarını söyleyen Trump, “Çok pozitif gelişmeler meydana geldiğini” savundu. Trump ayrıca, “Kürtler içinde çeşitli gruplar var, bazıları onları seviyor bazıları sevmiyor” dedi ve yine de kısa zamanda muazzam bir dinamik yakaladıklarını, muazzam güç ve bilgi elde ettiklerini söyledi. Trump, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile ilişkiler doğru yolda, muazzam bir ordusu olan büyük bir ülke, bizden en çok teçhizat satın alan ülkelerden biri, çok iyi ekipmanları var bunları da biz yapıyoruz, ABD dünyadaki en iyi techizatları üretiyor, Türkiye bunu anlayalı çok oldu” ifadelerini kullandı.

"GAZETECİ OLDUĞUNA EMİN MİSİN? HÜKÜMET İÇİN ÇALIŞIYOR OLMAYASIN"

Trump, soruyu yanıtladıktan sonra Erdoğan'ı işaret ederek, "Şimdi Başkan'a da bir soru sorabilirsin. (Hilal Kaplan'ı işaret ederek) Aynı gazeteci... Gazeteci olduğuna emin misin? Türkiye hükümeti için çalışıyor olmayasın, bu sorudan sonra..." diyerek Kaplan'ın yorumlarını ve sorusunu eleştirdi.

Trump'ın gülerek yaptığı bu eleştiri, Türkiye'de basın özgürlüğü ve Cumhurbaşkanlığına akredite gazeticiler sorununu tekrar tartışmaya açtı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ Tüneli’ne yürütmeyi durdurma kararı

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan: Kayyumlar 5,7 milyar borç bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...