13 Kasım 2019 06:08
Son Güncellenme Tarihi: 13 Kasım 2019 12:42

Bolivya'da darbenin ardından Jeanine Anez geçici devlet başkanlığını ilan etti

Bolivya'da Devlet Başkanı Evo Morales'in zorla istifa ettirilmesinin ardından Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez geçici devlet başkanlığını ilan etti. Ordu, Anez'in başkanlığını tanıdı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Bolivya’nın en büyük kentlerinden La Paz'da darbeye karşı sokak eylemleri sürerken; Çokuluslu Yasama Meclisi'nin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez devlet başkanlığı görevini üstlendiğini açıkladı. Çokuluslu Yasama Meclisi'nde (ALP) düzenlenen oturumda Morales'in liderliğini yaptığı Sosyalizm Hareketi Partisi mensupları katılmadığı için oy çokluğu çıkmamasına rağmen Anez’in devlet başkanlığı görevini üstlendiğini açıklaması dikkat çekti.

Anez, ülke yasalarının, devlet başkanı, yardımcısı ve senato başkanının bulunmaması durumunda kendisinin geçici devlet başkanlığı görevini üstlenmesine izin verdiğini savundu.

"ORDU, ANEZ'İN BAŞKANLIĞINI TANIDIĞINI AÇIKLADI"

Genelkurmay Başkanı Kaliman ve ordu komutanlarının Bolivya Devlet Başkanlığı Sarayı Casa Grande del Pueblo'da kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden Senatör Anez ile görüştükleri, görüşmeye Emniyet Müdürü Yuri Calderon ve polis yetkililerinin de katıldığı belirtildi. Genelkurmay Başkanı ve ordu komutanları, görüşmenin ardından yayımladıkları bildiriyle Anez'i geçici devlet başkanı olarak tanıdıklarını duyurdu.

Bildiride, "Koşullar göz önüne alındığında, askeri yasalar, normlar ve düzenlemeler izinde görevlerimizin başına döndüğümüzü size bildirmek istiyoruz. Hukukumuzun emrettiği gibi yeni hükümetin yanındayız" ifadelerini kullandı.

Emniyet Genel Müdürü Calderon da konuya ilişkin CNN International'a yaptığı açıklamada, ordu ve polisin eşgüdüm içinde çalıştığını ve birlikte hareket ettiğini söyledi.

Anez'in, 90 gün içinde yeni devlet başkanını seçmek üzere ülkeyi erken seçime götürmesi bekleniyor.

Bu arada, Anez'in devlet başkanlığı sarayına elinde büyük bir İncil ile girmesi ve etrafındakilerin “Devlet Başkanlığı Sarayına İncil geri döndü” sloganı atması dikkati çekti.

Anez'in geçici devlet başkanlığını ilan etmesinin ardından devam eden eylemlerde 39 kişi yaralandı.

MORALES: TARİHİN EN SİNSİ DARBESİ

Meksika’daki Evo Morales, Senato Başkan Yardımcısı Jeanine Anez’in kendini geçici devlet başkanı ilan etmesine ilişkin, “Tarihin en sinsi ve kötü darbesi yapıldı” ifadesini kullandı. Morales, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Sağcı darbeci bir senatör, önce kendini Senato Başkanı, ardından da yasama çoğunluğu olmadan etrafında bir grup suç ortağı ve halka baskı yapan güvenlik güçlerinin eşliğinde Bolivya’nın Geçici Devlet Başkanı ilan ediyor. Bu darbe, polis ve darbe için kullanılan askerlerin öldürdüğü kardeşlerimizin üzerine yapılmıştır”ifadelerini kullandı. Morales, Anez’in başkanlık görevini üstlenmesinin Bolivya anayasası ve yasama meclisi normlarına aykırı olduğunu belirtti.

Seçimlerde ikinci olan Başkan Adayı Carlos Mesa ve ırkçı Sivil Komitelerin Santa Cruz kentindeki lideri sağcı Fernando Camacho’ya ilişkin de Morales, şunları kaydetti: “Carlos Mesa, demokrasiyi yerle bir ediyor ve halkı katlediyorsun. Senin tarihe bırakacağın miras budur. Fernando Camacho, Bolivya’yı bölmek, bölgesel onur değildir. İncil, Bolivyalıları öldürmek için kullanılamaz. Bolivya’yı mahvetmeyi bırakın.”

BAZI KENTLERDE ÇATIŞMALAR YAŞANDI

Ülke basınındaki haberlere göre, darbeye destek verenlerle ile darbeye karşı sokağa çıkanların eylemleri sırasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Cochabamba vilayetinin farklı bölgelerinde gece boyu süren çatışmalarda, 3 kişi ateşli silahla yaralandı. Sağcı muhaliflerin güçlü olduğu Santa Cruz vilayeti kırsalındaki Yapacani'de bir polis merkezi, darbe karşıtı olduğu değerlendirilen grup tarafından basıldı. Sacaba kentinde de garnizon komutanlığı ateşe verildi.

Cochabamba'nın kırsalında da darbeyi protesto eden yerlilerin yaptığı yürüyüşte Anez'in geçici devlet başkanlığına itiraz edildi.

La Paz'da toplanan, Morales’in partisi Sosyalizm Hareketine (MAS) mensup Bolivyalılar, muhaliflerin bazı gösterilerinde hedef alınan Kızılderili bayrağı Whipala'ya saygı gösterilmesini talep etti. Yerliler, merkezindeki tarihi dikilitaşa Whilpala'yı astı.

Eylemde konuşan Bolivya İşçi Merkezi (COB) temsilcileri, muhaliflere ülkeyi normalleştirmeleri için 24 saat süre verdiklerini, aksi durumda tüm ülkede genel grev ilan edeceklerini duyurdu.

YOKSUL MAHALLELERE BASKINLAR

Öte yandan Russia Today Muhabiri Érika Ortega Sanoja ile Redfish sitesinin yayımladığı görüntülere göre, darbecilerin safına geçen polis, La Paz kentinde kapı kapı dolaşarak, “Morales taraftarı olduğu söylenen” kişileri darbediyor. 12 Kasım’da çekildiği belirtilen görüntülerde polislerin paramiliter gruplarla birlikte yoksul mahalleleri basarak evlerinden topladıkları insanları çembere aldıkları ve darbederek silah doğrulttukları görülüyor.

ABD'DEN SEYAHAT UYARISI

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, Bolivya'daki gelişmeler nedeniyle vatandaşlarına bu ülkeye seyahat etmemeleri uyarısında bulundu.

KOLOMBİYA VE VENEZUELA’DA DARBE PROTESTOSU

Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Venezuela'nın başkenti Caracas'ta da darbeyi kınamak üzere eylemler düzenlendi. Kolombiya'daki Bolivya Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup ellerinde yerlilerin bayrağı olan Whilpala'yı taşıdı. BVenezuela'daki eylemde ise Morales'e destek dövizleri yer aldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İdil Belediyesi 7 ayda kayyumun bıraktığı borca rağmen tahribatı onardı

SONRAKİ HABER

Metin İlgün'ün ardından | Parti işçisi, sıra neferi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...