12 Kasım 2019 07:44

EMEP: Bolivya’da ABD destekli darbeyi kınıyoruz

Emek Partisi, Bolivya’daki darbe süreci ile ilgili açıklama yayınladı: ABD destekli darbeyi kınıyor, bütün dünya halklarını Bolivya emekçilerine destek vermeye çağırıyoruz.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi Bolivya’da gerçekleştirilen darbe ile ilgili açıklama yayınladı. “Bolivya’da ABD destekli bir darbe gerçekleştirildi; Devlet Başkanı Evo Morales ordunun baskısıyla istifa etti. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Morales Meksika’ya sığındı” denilen açıklamada, “ABD destekli darbeyi kınıyor, bütün dünya halklarını Bolivya emekçilerine destek vermeye çağırıyoruz” denildi.

EMEP’in açıklaması şöyle:

“Bolivya’da Morales iktidarının karşıtları Ekim seçimlerinden bu yana sokaktaydı. Morales Seçim Kurulu’nu değiştirerek seçimin yenilenmesine karar verdi. Buna rağmen polis ve ordunun iktidar karşıtlarının yanında aktif hale gelmesiyle Morales’in seçimlerin yenilenmesi kararı boşa çıktı.

Morales, emperyalizme ve neoliberal politikalara karşı çıkarak halkın desteğini almış ve iktidar olmuştu. Fakat iktidarının ikinci yılından itibaren darbe tehditleri ve girişimleri ile karşı karşıya kalınca burjuvazi ile uzlaşma noktaları aramaya başladı. Ne var ki antiemperyalist ve halkçı politikaların hayata geçirebilmesi için başta işçi sınıfı olmak üzere halkı bu politikaların gerçekleştirilmesi için birleştirme ve örgütleme çabası yerine burjuvazi ile uzlaşma arayışı öne çıkınca Morales hareket edeceği zemini zayıflatmış oldu.

Güney Amerika’yı arka bahçesi gibi gören ABD, antiemperyalist tutum almaya kalkan  bütün iktidarları daha ilk günlerinden itibaren darbeler, suikastler, komplolar ile yıldırmaya zorlamaktadır. Son zamanlarda Venezüella’da da olduğu gibi.

Güney Amerika’da neoliberal politikaları uygulayan sol ve sağ iktidarlar boyunca bu bölge halkları yoksullaşmış ve baskı altında kalmışlardır. Yönetim mekanizmaları da yozlaşmıştır. ABD destekli faşist yönetimlere ve darbelere de geçit veren bu yozlaşmış iktidar mekanizmalarına karşı Latin Amerika halklarının tek çaresi kendi iktidar mücadelelerini sürdürmek; başta ABD olmak üzere emperyalist hegemonyayı kıtadan süpürmektir.

Emek Partisi olarak ABD destekli darbeyi kınıyor, başta ABD halkı olmak üzere bütün dünya halklarını Bolivya emekçilerine destek vermeye çağırıyoruz.

Partimiz darbeye karşı mücadele eden Bolivya halkının yanındadır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Beyoğlu'da kadına şiddet: Kendisine para vermeyen kadına inşaat demiriyle saldırdı

SONRAKİ HABER

SÜDEF Başkanı Türker'den mezarlık tepkisi: Süryanilerin izleri yok edilmek isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...