07 Kasım 2019 07:04

Berat Albayrak'tan inşaatta kriz sürerken 20 yıl vadeli konut kredisi duyurusu

İnşaat sektöründe kriz sürerken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, düşük faizli ve 20 yıl vadeli bir konut kredisi modeli hazırladıklarını duyurdu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Samsun'da "İş Dünyası ile Buluşma" programında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ülke ekonomisinin durumu için yine toz pembe bir tablo çizdi. "Makro ekonomik göstergelerde ciddi iyileşmeler var" diyen Albayrak, Türkiye'nin 2019'u pozitif büyüme ile kapatacağını iddia etti. Albayrak enflasyon için ise "Yıl sonunda enflasyonda hedefin de altına ineceğiz, önümüzdeki yıl düşük, tek haneli enflasyonlara ineceğimiz bir sürece gireceğiz" dedi. İnşaat sektöründeki kriz sürerken, konut stokundaki artış tartışılırken Albayrak, "dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapacak" bir kredi modeli hazırladıklarını söyledi. Albayrak, "Tarihin en düşük faiziyle 20 yıl vadeli olacak ve TOKİ'nin de içinde yer alacağı, her yıl en az 100 bin vatandaşımızı ev sahibi yapacak modeli bu ay bitmeden özel bir programla anlatacağız" dedi.

Berat Albayrak'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"ENFLASYONDA YIL SONU HEDEFİNİN ALTINA İNECEĞİZ"

"Son bir yılda 3 büyük kur atağı yaşadık. Birileri enflasyonu kontrol edilemez noktaya getirmek için çaba sarf ettiler. 'Enflasyonla topyekün mücadele' diyerek son bir yılda geldiğimiz noktada, TÜFE’de yüzde 8, ÜFE’de yüzde 1,70 seviyelerine inerek tarihi bir netice ortaya koyduk. Yıl sonu hedefimiz 12’lerin altında gerçekleşerek yılı kapatacağız. Önümüzdeki yıl düşük tek haneli enflasyonlara ineceğimiz bir sürece gireceğiz. Enflasyon daha da iyi olacak, bu daha başlangıç."

"IMF İLE GÖRÜŞMEDİK, KİMSEYE EL AÇMADIK"

"Toplasanız 15-20 kişi olan ve dedikleri hiç bir şekilde tutmayan kişilere rağmen, çok önemli bir performans ortaya koyduk, bu söylemi takınanların bir kısmı siyasi, bir kısmı ticari, bir kısmı istihbari saikle birilerinin amacına hizmet ettiler.

Bir sene önce 'Türkiye battı, IMF ile anlaşın' diyorlardı, böyle bir görüşme yapmadık. Türkiye kimseden bir kuruş almadı, kimseye el açmadık.

15 aylık olağanüstü dönemi tahminlerden çok daha az hasarla, çok daha az bir sürede, çok daha iyi bir şekilde geride bıraktık."

"BU YILI POZİTİF BÜYÜME İLE KAPATACAĞIZ"

"Türkiye olarak güçlü bilançomuzu devam ettiriyoruz. Genel yönetim borç stoğu yüzde 30,2 oranına sahip olarak dünyadaki en iyi ülkelerden bir tanesiyiz.

Bu yıl 82,3 ton altını ekonomiye kazandırdık.

Ekonomik aktivitedeki toparlanma öne çıkıyor. Eylül ayında 4A kapsamındaki toplam sigortalı sayısı 431 bin kişilik artış gerçekleştirdi.

Toplam konut satışı eylülde 147 bine ulaştı. Otomotiv satışları 40 bine ulaştı.

Ekonomide güven endeksi yüzde 20 arttı. Bu yılı pozitif büyümeyle kapatacağız.

Kurumsal kredi faizlerinde en düşük piyasa faizlerini gördük, daha da düşecek inşallah."

KONUT SATIŞI İÇİN DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ MODELİ

"Asgari ücretli, dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapacak bir modelin finansman alt yapısını hazırladık. Tarihin en düşük faiziyle 20 yıl vadeli olacak ve TOKİ'nin de içinde yer alacağı, her yıl en az 100 bin vatandaşımızı ev sahibi yapacak modeli bu ay bitmeden özel bir programla anlatacağız."

KAMU BANKALARININ FAİZ İNDİRİMİ ÇARE OLMAMIŞTI

Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank geçen ağustos ayında konut kredilerinde vadeleri 120 aydan 180 aya çıkarmıştı ve faizi yüzde 1'in altına çekmişti ancak bu hamle inşaattaki krizi çözmemiş ve konut stokunun eritilmesini sağlamamıştı. Evrensel'e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, faiz oranlarının düşürülmesini toprağa can suyu vermek olarak değerlendirerek, “Can suyu veriliyor ama toprak kurak. Genel ekonomi iyileşmeden, inşaatta üretim olmadan stoku tüketmeye yönelik yapılan bu müdahaleler kalıcı bir sonuç vermez” demişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İnşaat işçileri: Haklarımızı alana kadar mücadele edeceğiz

SONRAKİ HABER

Journalist Nedim Türfent: Responsibility for each day I remain behind bars rests with the Constitutional Court and ECtHR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...