06 Kasım 2019 11:36

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: İşçinin değeri harçtan, vergiden daha mı az?

DİSK Çukurova Bölge Temsiciliği, ücretlerin artırılması ve vergi yükünün azaltılması talebiyle Adana’da basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Çukurova Bölge Temsiciliği, ücretlerin artırılması ve vergi yükünün azaltılması talebiyle Adana’da basın açıklaması yaptı. Çok sayıda belediye işçisi ile  DİSK’e bağlı sendikalar, KESK’e bağlı sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin katıldığı açıklama, Seyhan Belediyesi Barış Anıtı önünde yapıldı.

Açıklamayı yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, IMF’nin çizdiği çerçeveye uygun olarak ücretlerin hedeflenen yüzde 8 buçuk üzerinden yapılmak istendiğine dikkat çekerek devletin bütün hizmetleri, harçlar ve vergileri kapsayan “yeniden değerleme oranı”na 1 Ocak’tan itibaren yüzde 22 buçuk zam yapılacağını hatırlattı. Çerkezoğlu, “Neden bu zammı işçi için gündeme almıyorsunuz, işçinin emekçinin değeri daha mı az?​” diye sordu.

“ÜCRETLER YERİNE FAİZİ, KÂRI, RANTI VERGİLENDİRİN”

Bakan Berat Albayrak’ın "Reform paketi" için sarf ettiği “Vergiyi tabana yayacağız” sözlerine tepki gösteren Çerkezoğlu, zaten vergilerin 4’te 3’ünü işçilerin, emekçileri ödediğini belirterek “Vergiyi tabana değil tavana yayın. Faizin, rantın, kârın vergilendirildiği, asgari ücretin vergi dışı bırakıldığı, ücretler üzerindeki vergilerin azaltıldığı bir vergi sistemi istiyoruz” dedi.

“KIDEM TAZMİNATIMIZ İŞ GÜVENCEMİZDİR, SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ücretlerin artırılması ve vergi yükünün azaltılması talebiyle Adana’da yapılan açıklamada konuştu

Krizin yıkıcı etkisini emekçilerin paralarının giderek azalması, gelir dağılımındaki adaletsizliğin derinleşmesi olarak yaşadıklarını ifade eden Çerkezoğlu, “Bugün Türkiye gelir dağılımı adaletsizliği konusunda Meksika ve emekçilerin eylemlerine sahne olan Şili’nin ardından üçüncü sırada bulunuyor. IMF’nin reçeteleri doğrultusunda, kazanılmış haklarımıza el uzatıyorlar, BES’i zorunlu hale getirmeye çalışarak zaten kuşa dönen ücretlerimize yeni bir vergi kalemi eklemeye çalışıyorlar. 'BES'e entegre kıdem tazminatı fonu kuracağız’ diyerek çocuklarımızın geleceğine el uzatıyorlar. Kıdem tazminatı birikmiş emeğimiz, iş güvencemizdir. Dün olduğu gibi bu hakkımızı gasbetmeye çalışırsanız DİSK tüm gücüyle kıdem tazminatına sahip çıkacaktır” dedi. 

“IMF REÇETELERİ OLDUĞU GİBİ UYGULANIYOR”

23 Ekim’de IMF’nin hazırladığı raporda, asgari ücret başta olmak üzere ücretlerin gerçekleşen enflasyon üzeriden değil hedeflenen enflasyon üzerinden belirlenmesinin istendiğini dile getiren Çerkezoğlu, “Defterini kapattıkları IMF’nin söylediklerinin aynısını bir hafta sonra bu ülkenin Hazine ve Maliye Bakanı açıkladı. 2020 için hedefledikleri enflasyonu rakam oyunları ile yüzde 8 buçuk olarak açıkladılar. Bunun Türkçesi, 'ücretlerinizi ben ne kadar istersem o kadar artıracağım' demektir. Aralık ayı Türkiye’de asgari ücretin belirlendiği ay. Tümüyle orta oyununa döndürülmüş olan bir asgari ücret tespit sürecini kabul etmiyoruz. Devletin toplumla yaptığı, ülkedeki ortalama ücret haine gelmiş olan asgari ücretin insanca yaşayacak bir seviyeye gelmiş olmasını, açlık sınırının altında ücretlere mahkum edilmeyi asla kabul etmiyoruz. İş yerlerinden sokaklara, meydanlara tüm işçi sınıfı ile omuz omuza bu mücadeleyi büyütmeye kararlıyız” diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kızıltepe'de kayyum protestosu: Atanmış memur meşru değildir

SONRAKİ HABER

TMMOB'den sokağa çıkma yasağı dönemi raporu: Delil niteliğinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...