04 Kasım 2019 12:50

İki stajyer bir işçi ediyor da iki stajyer ücreti bir asgari ücret etmiyor

Kalifiye işçi ihtiyacının karşılandığı meslek liselerinde öğrenciler, staj yaptıkları işletmede mezun olur olmaz çalışma sözü aldığını söylüyorlar.

Fotoğraf:pixabay

Paylaş

Ahmet AKARSU

Kayseri

Meslek liselerinde, sermaye-okul iş birliği devam ediyor. Kalifiye işçi ihtiyacının karşılandığı meslek liselerinde öğrenciler, staj yaptıkları işletmede mezun olur olmaz çalışma sözü aldığını söylüyorlar. Öte yandan liseli öğrenciler, staja aynı işletmede yapmak için çaba harcıyorlar. Bunu da: “staj sonrası burada çalışacağız. Bir arada olmak istiyoruz” diye açıklıyorlar.

“EĞİTİMDEN MEMNUN DEĞİLİZ”

Staj yaptıkları işyerlerini Kayseri’deki öteki işyerlerine göre “işçiye daha fazla önem veriyorlar” diye açıklıyor öğrenciler. Staj yerlerinin savunma sanayisi olmasının da etkisinin büyük olduğunu ekliyorlar. Kayseri’de meslek lisesinden bir grup öğrenciyle bir araya geliyoruz. Farklı işyerlerinde staj yapıyor öğrenciler. Meslek liselerinde eğitim, staj ve güncel meseleleri konuşmak üzere sohbetimize başlıyoruz.

İlk olarak, “meslek lisesini neden tercih ettiniz?​” diye soruyorum. Cevaplar parçalı geliyor.  “Meslek öğrenmek için” diyen de oluyor. “Ailemin ısrarı üzerine imam hatip’e gittim. Oraya gitmemek içinde meslek lisesi tercih etmek zorunda kaldım” diyen de… Verilen eğitime dair ise görüşler ortaklaşıyor: “Meslek liseliyiz diye ders vs. işlenmiyor. Ya da sınırlı sayıda görüyoruz. Hiç memnun değiliz” oluyor.

“PATRON FAZLA STAJYER ÇALIŞTIRMAK İSTİYOR”

Sohbetimiz staj konusuna geliyor. İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yeterli hatta üst düzey olduğundan bahsediyor liseliler. Staj denilince ortak görüş, “işçi ne yapıyorsa biz de aynısını yapıyoruz. Stajyer değiliz ki biz” oluyor. Patronların, işyerlerinin de fazla stajyer çalıştırmak istediğinden bahsediyorlar. “Haftanın üç günü gelen stajyerler oluyor. Diğer üç gün ise başka stajyerler geliyor. Ortak bir gün oluyor. Yani iki stajyer bir işçi ediyor ama işçi asgari ücret alıyor. İki stajyer asgari ücretin yarısını” diye ifade ediyorlar. Bir aylık staj ücretinin 20 lira gibi komik bir rakam yattığını da ifaden oluyor.

“BİR ŞEYLER YAPMAK GEREK”

Üniversite üzerine konuşuyoruz. Üniversite hayali kiminde var kiminde yok. Üniversite isteyen, “alanımda kendimi geliştireyim” düşüncesiyle istiyor. İstemeyen ise, “eğitim mi aldık ki, üniversite kazanacağız” şeklinde düşünüyor. Ama meslek liseli öğrencilerin vurgusu “bir şeyler yapmak gerek” oluyor. “Kendimizi ezdirmeyiz” diyende…

SURİYE’YE DAİR KAFALAR KARIŞIK OLSA DA DESTEK GÖRECE ZAYIF

Öte yandan Suriye’ye yönelik operasyonu konuşuyoruz. “Savaş değil operasyon, savaş devletle olur” tartışmaların yoğun bir şekilde döndüğünü söylüyor liseliler. Görüşler ikiye ayrılıyor. “Savaşmak doğru değil diye düşünüyorum. Şimdi ihtiyaç bu değil. Ekonomi kötü” diyenler ile “Askerlerimizin yanındayız. Ama sınırımızı koruyacaksak, Suriye’nin içine girerek değil de, sınırımızdan konumlanarak koruyabiliriz” diyenlerde oluyor. Tartışmaların genelinde ise Suriye topraklarında olmamak gerektiği konuşuluyor. Son olarak ise öğrenciler, “çok fazla şey söyleniyor. Doğruyu bulmak zorlaşıyor. Bu da kafa karışıklığı yaratıyor” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Bir savaş milyonlarca kayıp

SONRAKİ HABER

Savaş, burjuvaziye daha çok kar getiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...