03 Kasım 2019 08:43

Pazar alışverişine çıkan yurttaşlar dertli: Poşetleri dolduramadan dönüyoruz

Alışveriş yapmak için semt pazarına giden yurttaşlar, yüksek sebze ve meyve fiyatlarından tezgahlara yaklaşamadıklarını söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ekonomik kriz nedeniyle geçinmekte zorlanan yurttaşlar, gittikleri semt pazarlarından bile evlerine poşetlerini dolduramadan dönmelerinden yakındı. Pazar esnafı ise iş yapamamaktan şikayetçi.

Ardı ardına yapılan zamlar ve hayat pahalılığı ile ülkede her geçen gün kendini daha çok hissettiren ekonomik kriz nedeniyle halk, geçimlerini nasıl sağlayacakları derdinde. Etkisini göstermeye başlayan kışla birlikte harcamaları artmaya başlayan yurttaşlar, yiyecek masraflarını biraz olsun kısmak için yüzünü semt pazarlarına yöneltse de tezgahlardaki ürünlere anca bakmakla yetiniyor.

Alışveriş yapmak için Aydın’ın Ovaeymir ilçesinde kurulan semt pazarına gelenler de aynı durumdan şikayetçi. Yüksek sebze ve meyve fiyatlarından tezgahlara yaklaşamadıklarından yakınan yurttaşlar, evlerine pazar poşetleri boş şekilde döndüklerini dile getirdi.

Yurttaşlar, çarşı pazarda durum bu iken hükumetin ve bağlı medyanın ülkedeki ekonomik krizi gizlemeye çalıştığını söyledi.

"5 AYDIR ALIŞVERİŞ YAPAMIYORUM"

Alışveriş yapmak için pazara gelenlerden Ayşe Handil (35), fiyatların yüksekliği nedeniyle evine sadece patatesle geri döneceğini söyledi. Handil, alım güçlerinin her geçen gün azalmasına "Bu ülke de ya zenginsindir ya fakir. Kriz zenginler için yok ama bizim için var. Eşim inşaat işçisi ve engelli kızım var. Yani 5 aydır doğru dürüst pazara çıkıp alışveriş yapamıyorum" diyerek tepki gösterdi.

"200 TL İLE GEÇİNEMİYORUM"

Mustafa Kartal (65) da eskiden 20 TL ile pazara gelip poşetlerini doldururken, bugün 200 TL ile dahi alışveriş yapmadığını dile getirdi. Ekonomik kriz nedeniyle birçok insanın evine et girmediğini söyleyen Hatice Türkan ise "Her şey pahalı. Eskiden pazardan eve poşetlerle dönüyorduk. Şimdi iki poşetle zor dönüyoruz. Yiyecekler desen protein yok" diye belirtti.

Alışveriş yapmaya gelenler böyle şikayet ederken, pazar esnafı ise ürünlerini satamamaktan dertli.

HEM ESNAF HEM ÇİFTÇİ MAĞDUR

Pazarda yoğurt, süt, tereyağı ve kekik satarak geçimini sağlayan Şengül Özer (57), ekonomik krizin kendisini hem çiftçi olarak hem de esnaf olarak etkilediğini dile getirdi. Özer, "Hayvan yemlerine aşırı zam geldi. Saman iki yıl önce 50 TL’ydi, şimdi ise 100 TL olmuş. Bu da benim işimi olumsuz etkiliyor. Yağı ve sütü pazarda satıyoruz ama satış olmayınca her bakımdan mağdur oluyoruz" dedi.

"ESKİ GÜNLERİ ARAR OLDUK"

Yaklaşık 40 yıldır semt pazarında meyve ve sebze sattığını belirten Canan Safkan (50) da pazarcı esnafı olarak kendi cephesinden içerisinde bulundukları durumu şöyle özetledi: "Daha önce pazarda ürünlerimi satarak günlük 400-500 TL civarında para kazanıyordum. Şimdi ise 150 TL kazanıyorum. Yani eski günleri arar olduk."

"3 KİLO ALACAĞINA 1 KİLO ALIYOR"

Pazar esnafı Hüseyin Sayın (35) ise "Bu sistem böyle gitmez. Çünkü millette para yok ki pazara gelip alışveriş yapsın. Pazara gelen kişi, 3 kilo alacağı ürünü 1 kilo alıp idare etmeye çalışıyor. Yani istediği malı istediği kaliteyi alamıyor çünkü parası yetmiyor. Böylelikle biz de kazanamıyoruz. Kriz döngüsü böyle devam ediyor" diye konuştu.

(Aydın/MA)

ÖNCEKİ HABER

HES'lere karşı verdiği mücadele ile tanınan "Vatandaş Mustafa" hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

İstanbul ve Tekirdağ'da ıspanağa yabancı otlar karışmasından zehirlenmeler oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...