15 Eylül 2019 07:27

Siirtli pazarcılar dertli: Ne çiftçi üretiyor ne de biz satabiliyoruz

Son 20 yılın en zorlu dönemini yaşadıklarını söyleyen Siirtli pazarcılar, masrafların artması ve alım gücünün düşmesinden yakınarak “Ne çiftçi üretiyor ne de biz satabiliyoruz” diyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Metin YOKSU

 

Ekonomik kriz etkilerini göstermeye devam ediyor. Siirt’in tek sabit semt pazarındaki esnaf, masrafların artması ve alım gücünün düşmesinden kaynaklı zor günler geçiriyor. Sattıkları sebze ve meyvelerden kâr edemeyen esnaf, kazançlarının kimi zaman asgari ücrete bile denk gelmediğini söylüyor.

"ÇİFTÇİ ÜRETEMEZ HALE GELDİ"

Kente has meşhur Cefan Kavunu’nun bu yıl artan maliyetler nedeniyle üretiminin azaldığını dile getiren pazar esnafından Raci Çelik, geçen haftalarda 1 TL’ye sattıkları kavunun bugünlerde 3 liraya çıktığını söyledi. 20 yıldır pazarcılık yaptığını belirten Çelik, son iki haftadır işlerin kötüye gittiğini söyledi. Çiftçinin üretemez hale geldiğini söyleyen Çelik, "Maliyetler arttıkça biz de zarar ediyoruz” dedi.

Günlük masraflarının arttığını ve ne satacaklarını kimi zaman bilemediklerini ifade eden Çelik, "İnsanlarda para kalmamış. Alım düştü. Nedeni ekonomik krizdir. Fiyatı artan bir şeyi kim ne yapsın? Ucuz olsun ki insanlar alabilsin. Çiftçi üretebilsin, biz de satış yapabilelim ki para kazanalım” dedi.

"AYLIK KAZANCIMIZ ASGARİ ÜCRET ETMİYOR"

Domatesi herkes 1,5 TL’ye satarken kendisi 1 TL’ye sattığı için pazarcıların tepkisini çeken Kemal Topal, protesto amacıyla indirime gittiğini aktardı. Pazarda kâr etmediklerini aktaran Topal, “Kazanmıyoruz, çünkü maliyetler artmış. Her şeye zam geliyor. Kâr etmem için benim de zam yapmam lazım. Ama zam yaparsam kim alacak bu malı? Günde ancak 50-60 TL kazanıyorum. Hesap edin bir ayda asgari ücret bile etmiyor” şeklinde konuştu.

"GEÇİNEMİYORUZ"

30 yıllık pazarcı Kamuran Koç, “Geçinemiyoruz. İnsanlarda para kalmamış. Biz ürünü bedava gibi satsak da boştur. Pazarda kimse yok. Bu ürünü kime satacağız” dedi.

Yurttaşların alım gücünün düştüğünü dile getiren Koç, “Kriz devam ediyor ve krizin en büyüğünü biz yaşıyoruz. Büyük metropollerde durum zordur ama Siirt gibi illerde işsizliğin çok olduğu kentlerde ise kriz daha büyüktür” şeklinde konuştu.

"22 YILLIK ÇALIŞMA YAŞAMIMDA GÖRDÜĞÜM EN BÜYÜK KRİZ"

Batı illerinde yaklaşık 22 yıl çalıştığını söyleyen Osman Yılmaz adlı pazarcı da, bu krizin 22 yıllık çalışma yaşamında gördüğü en büyük kriz olduğunu söyledi. Getirdikleri ürünleri satamadıklarından dolayı çürüdüğünü aktaran Yılmaz, “Mallar çürümesin ve ziyan olmasın diye kimi zaman ya dağıtıyoruz ya da evimize götürüyoruz. Çocuklarımız bile artık satamadığımızı anladıkları için bu kadar çok malı eve getirmeyin demeye başladılar. Tezgahta uzun süre kalan ürünleri de kimse almıyor” diyerek, yaşadıkları zorluklara dikkat çekti. (Siirt/MA)

ÖNCEKİ HABER

Cenazesi 35 gündür verilmiyor

SONRAKİ HABER

Hindistan'da gezi teknesi alabora oldu: 12 kişi öldü, 35 kişi kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa