02 Kasım 2019 10:42

İstanbul Kitap Fuarı başladı: Kitaplar oldukça düşünceler özgürleşecektir

38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ‘Edebiyatımızda 50 Kuşağı’ ana teması ile kapılarını açtı. Fuarın Onur Yazarı Adnan Özyalçıner, "Kitaplar oldukça düşünceler özgürleşecektir" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar işbirliğiyle hazırlanan 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, ‘Edebiyatımızda 50 Kuşağı’ ana teması ile kapılarını açtı. Açılış töreninde konuşan 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Adnan Özyalçıner, "Kitaplar oldukça düşünceler özgürleşecektir. Düşünceler özgürleşince yaşam da özgürleşecektir. Bugün 38. Kitap Fuarında yaşamı özgürleştirmek zenginleştirip güzelleştirmek için buradayız" dedi.

Büyükçekmece’deki  TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 10 Kasım’a kadar sürecek olan fuara, yurtiçi ve yurtdışından 800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Okurları, yurt içi ve yurt dışından pek çok yazarla buluşturacak fuarda panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan 300 kültür etkinliği ve imza günleri düzenlenecek.

Karadeniz Salonunda gerçekleşen açılışında TÜYAP Kültür Fuarları Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Hugo Setzer, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, 29. İstanbul Sanat Fuarı Onur Sanatçısı Mevlüt Akyıldız, 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Adnan Özyalçıner, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy birer konuşma gerçekleştirdi.

"GELİN İSTANBUL' U KİTAP BAŞKENTİ YAPALIM"

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk geçen yıl 67 bin yeni kitap üretildiğini söyledi. Dövizdeki artışın kağıt fiyatlarını arttırdığı için kitap sektörünün zor 2 yıl geçirdiğini belirterek yerli kağıt üretiminin çözüm olabileceğini kaydetti. Kocatürk şunları söyledi: "Türkiye'nin taraf olduğu OHİCİ'nin 2015 yılında yapmış olduğu, dünyadaki çocuklarımız arasında Türk çocuklarımız matematikte 49 fen bilimlerinde 54 okuduğunu anlamada 50. sırada. Bu aslında bize bir görev veriyor. Okuma kültürünü geliştirmeden eğitimde bir başarı saglayamayacağımızı. Okuma kültürü meselesine geldimizde şunu söylemek istiyorum bir seferberlige ihtiyacımız var" diye konuştu. Kenan Kocatürk, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na seslendi ve "Gelin 2022 yılında İstanbul’u, Dünya Kitap Başkenti yapalım" dedi.

"BU ONUR DA YASAKLARA, BASKILARA HAKSIZLIKLARA KARŞI ÇIKANLARIN PAYI VAR"

Şair Sennur Sezer'i anarak sözlerine başlayan 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Adnan Özyalçıner, "Bu onurda Sennur Sezer'in beni sevdası ile sarıp sarmalamasının, birlikteliğimizin, yaşamsal ve sanatsal direnişimizin payı var. Bu onurda onunla yazdığımız ortak kitaplarımızın toplumsal eylemlerimizin payı var. Bu onurda yasaklara, baskılara haksızlıklara karşı çıkarak, hapsedilen hem düşüncenin hem yaşamın özgürleşmesine çalışan herkesin hepimizin payı var" dedi.

"KİTAPLAR OLDUKÇA DÜŞÜNCELER ÖZGÜRLEŞECEK"

"Benim öykülerimin çoğu İstanbul'un doğası insanı, tarihi, coğrafyası ile istanbulu anlatır" diyen Özyalçıner, "Daha çok da kenar mahallelerin İstanbul'unu İstanbul'un öteki yüzü diyebileceğimiz İstanbul'u anlatır. Genelde öykülerimde İstanbul, İstanbul'un kentsel olgusu siyasal, toplumsal, ekonomik yaşamsal ilişkileri ve çelişkileriyle belirtilmiştir. İnsanın insanla, insanın toplumla, insanın doğa ile yaşadığı yöreyle, kendi ile olan bağlılıkları içerir. Var olan uygarlığı, uygarlığın getirdiği bütün zenginliklerle güzellikleri yaratan emeğin gücüdür. Bütün işçilerin emekçilerin çalışanların yarattığı bu uygarlığın zenginlikleri ile güzelliklerinden kendilerine eşit pay düşmemekte düşürülmektedir" diye konuştu. Özyalçıner sözlerine şöyle devam etti: "Amaç yaşamla birlikte uygarlığın bütün zenginliklerinin, güzelliklerin eşitlikle paylaşılması. İşte bunun için kitaplar vardır. Bunun için kitaplar yazılmıştır, yazılıyordur. Kitaplar oldukça düşünceler özgürlesecektir. Düşünceler özgürleşince yaşamda özgürleşecektir. Bugün 38. Kitap fuarında yaşamı özgürleştirmek, zenginleştirip güzelleştirmek için buradayız. Kitap fuarımız kutlu olsun. Hepinize mutlu okumalar diliyorum."

"DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ, YAYIN YAPMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN HAYATA GEÇİRMEK ZORUNDAYIZ"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da yaptığı konuşmada "İstanbul değerine büyük katkı sunan bu organizasyonun bundan sonra en önemli parçalarından birisinin İBB olması için ciddi adımlar atacağız. Ve Türkiye Yayıncılar Birliği başkanımızın çağrısını çok net aldığımızı bilmesini istiyorum. 2022'ye çok iddialı bir şekilde İstanbul şehri olarak adayız. Düşünce özgürlüğünün, yayın yapma özgürlüğünün gerçekten fakatsız amasız ve evrensel ölçütler içerisinde mutlaka hayata geçirmek zorundayız. Yerel yönetime düşen hangi vazife var ise de sürecin önünü açmak, sürece katkı sunmak, yayıncıların yazarların sesini duyurmak için bir İBB olarak her zaman hazır olduğumuzu buradan belirtmek istiyorum" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Katliamı sanıkları Bağdadi gibi Türkiye sınırında mı?

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanı Soylu: Biz kimsenin DEAŞ mensubunun oteli değiliz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa