29 Ekim 2019 22:44

Ekonomik kriz varken 1 milyar liraya millet bahçesi projesi

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Hasan Özgür Girişken: "Cami ya da bir başka şey de olsa kimse ihtiyaç fazlası yüklü maliyet getiren, insanların hayatını zorlayan şeyleri istemiyor."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Diyarbakır

Gaziantep’te şehir merkezinde bulunan ve yıkılan Kamil Ocak Stadının yeri ve çevresi apar topar AKP’nin seçim vaadi olan millet bahçesi projesine çevrildi. Projeye itiraz edenlerden Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Hasan Özgür Girişken, projenin şeffaf ve bütünlüklü olmadığını, her şeyden önce kamu israfı yapılacağını, maliyetin 1 milyarı bulacağını belirterek, buna karşı kamuoyundan güçlü sesin çıkmasını istedi.

PROJEYE İTİRAZ VAR

Gaziantep’te şehir merkezinde bulunan ve yıllardır sıkça tartışılan yıkılan Kamil Ocak Stadının yeri ne olacak sorusu devam ediyor. Antep kamuoyunda söz konusu yerin meydan yapılması yaygın olarak istenirken, son yerel seçimlerde AKP’nin seçim vaatleri arasında bulunan millet bahçesi projesine çevrildi. Ancak apar topar çevrilen projeye Antep’ten itiraz var. Aralarında Mimarlar Odası, Makina Mühendisleri Odası, Gaziantep Kent Konseyi, Gaziantep Kulübü, Eczacılar Odasının yanı sıra birçok kurum ve isim projeye itiraz etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinde askıda olan ve 30 Ekim’de ihaleye çıkması beklenen projeyle ilgili yaptıkları itiraza dair Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Hasan Özgür Girişken Evrensel’e konuştu.

"HER ŞEYDEN ÖNCE KAMU İSRAFI"

Proje sürecinin Gaziantep dışından ve kentlileri hiçbir şekilde sürece katmayan, şeffaf olmayan bir şekilde elde edilen bir süreç olduğunu söyleyen Girişken, “Proje ani bir imar planıyla karşımıza çıktı. Planın gerçekleştiği yer yıkılan Kamil Ocak Stadyumu, kapalı spor salonu, halen faaliyette olan valilik binası ve Demokrasi Meydanı’nı içeren bir yer. Valilik binası yeni diyebileceğimiz 25 yıllık bir bina. Bu plana göre Valilik binası depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılacak ve başka bir yere taşınacak. Her şeyden önce bu bir kamu israfı. Yapı depreme dayanıklı değilse bile güçlendirme yollarının araştırılması gerek. Bütünlüklü bir kentsel tasarım yok. Gaziantep’in en merkezi yerine yapılacak olan bu proje bütünlüklü düşünülmemiş. Örneğin ulaşım kararları da yok. Çok önemli bir taşıt yolunun geçtiği yerde alternatif bir yol düşünülmemiş. Son olarak plan yeterince açıklayıcı değil” diye konuştu.

"GÜÇLÜ SES ÇIKMALI"

Süreci geri çevirmek açısından dava açılmasının tek başına yetmediğini, kamuoyunun güçlü bir ses çıkarması gerektiğini dile getiren Girişken, “Özellikle işin çok yüklü bir maliyet getirmesi, ekonomik kriz döneminde bir baraj maliyetini aşan bir faturası olması. Tek başına yapılacak olan caminin maliyeti 100 milyon dolar civarında. Bu planın maliyeti dolaylı şeylerle beraber 1 milyar lirayı buluyor. Bunlar halkta bir tepkiye yol açıyor. Bu tarz durumlarda camiye karşı olmak suçlaması geliyor. Sonuçta halkın kimi hassasiyetleri var. Cami ya da bir başka şey de olsa kimse ihtiyaç fazlası yüklü maliyet getiren, insanların hayatını zorlayan şeyleri istemiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

AİHM, kapatılan DTP'nin MYK Üyesi Hatice Çoban'ın mahkumiyeti için "hak ihlali" dedi

SONRAKİ HABER

Lübnan Başbakanı Saad Hariri istifasını Cumhurbaşkanı Avn'a sundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...