25 Ekim 2019 21:40
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ekim 2019 18:21

1,2 milyon Şilili sokağa indi, Başkan Pinera kabinenin istifasını istedi

Şili’de hükümet protestoları tarihi bir tabloya dönüştü. Başkent Santiago’da toplanan 1 milyon 200 bin kişi hükümeti protesto etti. Başkan Pinera tüm kabinnenin istifasını istedi.

Fotoğraf: Muhammed Emin Canik/AA

Paylaş

Şili’de 1 milyonu aşkın kişinin hükümeti protesto etmek üzeremeydanlarda buluşmasının ardından Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, tüm bakanların istifasını istedi.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, yeni bir döneme başlamak ve halkın taleplerini karşılayacak yeni bir kabine kurmak için bütün bakanların istifasını istediğini açıkladı.

Pinera, Devlet Başkanlığı Sarayı La Moneda'da düzenlediği basın toplantısında, daha önce açıkladığı ekonomik yardım paketine işaret ederek, halkın taleplerini ve vermek istediği mesajı ciddiyetle dikkate aldığını söyledi.

Sebastian Pinera, bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı ve güvenliğin askere devredilmesini kapsayan “acil durumun” kaldırılmasına ilişkin olarak da şu ifadeleri kullandı:

“Eğer içinde bulunduğumuz durum uygun olursa, Şili halkının istediği ve hak ettiği üzere pazar günü (yerel saat ile) 00:00 itibarıyla ilan edildiği bütün bölgelerden acil durumun kaldırılmasını isteyeceğim.”

Pinera, su kullanımı ve otoban ücretlerinde indirime gidileceğini de sözlerine ekledi.

1,2 MİLYON KİŞİ HÜKÜMET PROTESTOSU İÇİN SOKAKLARA ÇIKTI

Şili'de ulaşım ücretlerine yapılan zam nedeniyle ülke geneline yayılan protestolar kapsamında yüz binlerce kişi başkent Santiago’daki İtalya Meydanı’nda toplandı.

Yerel medyada yer alan haberlere göre, Cuma günü yapılan protestolarda 17 milyon nüfuslu Şili'de 1,2 milyon kişinin İtalya Meydanı'nda toplanmasıyla birlikte, protestolara tarihi bir katılım gerçekleşti. “Tarihin en büyük eylemi” olarak bahsedilen gösteride halk, hükümeti, ülkedeki hayat pahalılığını ve sağlık hizmetlerini protesto etti.

Şili'de başkent Santiago'nun en önemli ulaşım aracı metroya, geçen hafta, belirli saatler arasında uygulanmak üzere yüzde 4 zam yapılmasına karşı metroda "turnikeden atlama" şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenlere güç kullanarak çıkarmasıyla kitleselleşti. Polis biber gazıyla sert müdahale etmişti. Ülkeye yayılan eylemlerde, 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan "acil durum" ve "sokağa çıkma yasağı" ilan edilmişti.

19 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 2 BİNDEN FAZLA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

AA'nın verdiği bilgiye göre, eylemlerde şimdiye kadar 19 kişi hayatını kaybederken, 500'den fazla kişi yaralanmış,  2 bin 600'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Şili'de, Diktatör Augusto Pinochet'nin 1990'da devrilmesinden bu yana doğal afet harici ilk kez "acil durum" ilan edilerek güvenlik orduya teslim edildi.

BAZI BÖLGELERDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALDIRILDI

Kitlesel protestolar üzerine ilan edilen sokağa çıkma yasağı, Metropolitan, Concepcion, La Serena bölgeleri ile Valparaiso şehrinde kaldırıldı. Şili Ordusundan yapılan yazılı açıklamada, ülkenin başkenti Santiago’yu da kapsayan bölgedeki sokağa çıkma yasağının sona erdiği bildirildi.

Santiago ile 15 bin kilometrekarelik alanı kapsayan, 7 milyondan fazla kişinin yaşadığı Metropolitan bölgesinde hayatın normale dönmeye başladığı ileri sürülen açıklamada, sokağa çıkma yasağı uygulanmayacağı kaydedildi. Ordu komutanlarından Juan Andres de la Meza, Valparaiso şehri ile Concepcion ve La Serena bölgelerinde de sokağa çıkma yasağı uygulanmayacağını açıkladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Adıyaman'da 2 kadın boş arazide vurulmuş halde bulundu

SONRAKİ HABER

Saray’ın ofislerine 330 milyon bütçe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...