25 Ekim 2019 03:58

Şili'de zam protestoları sırasında yaşamını yitirenlerin sayısı 19'a çıktı

Şili’de kitleselleşerelk ülke geneline yayılan eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 19'a yükseldi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Şili’de metro zammına tepki olarak başlayan ve polis şiddeti nedeniyle kitleselleşerek yayılan eylemler sırasında yaşamını yitirenlerin sayısı 19'a yükseldi.

Güney Metropolitan Bölgesi Savcılığının yaptığı açıklamaya göre, salı günü işletme sahibi tarafından yaralanan kişi öldü. Savcılık açıklamasında işletme sahibinin cinayetine “meşru müdafaa” dedi. Savcılığın yaptığı açıklamada, "Salı günü Puente Alto'da yağmalanan işletmesinde meşru müdafaa hakkını kullanan işletme sahibinin kayıtlı silahıyla açtığı ateş sonucu yaralanan Peru vatandaşı Agustin Juan Coro Conde hayatını kaybetti” ifadeleri yer aldı.

Buna göre protestolar nedeniyle ölen kişilerin sayısı 19'a yükseldi.

Bu arada, Şili Ulusal İnsan Hakları Enstitüsü (INDH), ülkede protestoların şiddetlenmesinden bu yana 538 kişinin yaralandığını ve 2 bin 840 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.

Ayrıca, ülkenin 16 yerinde sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Gösterilerin şiddetlenmesinin ardından Pinera, önce metro zammını kaldırmış, daha sonra da protestolara son vermek amacıyla bir dizi sosyal yardım paketini duyurmuştu.

Şili'de, Diktatör Augusto Pinochet'nin 1990'da devrilmesinden bu yana doğal afet harici ilk kez "acil durum" ilan edilerek güvenlik orduya teslim edildi. 

NE OLMUŞTU?

Ülkenin başkenti Santiago’da metro ulaşımına yapılan zammı öğrenciler metro turnikelerinden atlayarak ve kapıları emekçilerin ücretsiz geçişine açarak tepkilerini göstermişlerdi. Polisin gençlere yönelik sert saldırısı tüm ülkede öfkeye neden olmuş ve kitlesel protestolar başlamıştı. Devlet Başkanı Pinera ise askeri diktatörlük döneminden sonra ilk defa orduyu kışlalardan çıkararak kent sokaklarına indirmiş ve olağanüstü hal ile gece sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. 

Devlet baskının daha da öfkelendirdiği Şililer kitlesel eylemleri sürdürüyor. Mağazalara yönelik kundaklama girişimleri nedeniyle ölümlerin de yaşandığı ülkede özellikle askerlerin gösteri yapan halka yönelik ateş açtığı ve vahşice saldırdığı görüntüler ise 1973-1990 arasında süren General Augusto Pinochet’in askeri diktatörlük dönemini hatırlatıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Beyaz Saray'dan federal kuruluşlar için Washington Post ve NYT hamlesi

SONRAKİ HABER

Pentagon: Petrol yatakları için SDG ile Suriye'deki pozisyonumuzu tahkim edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...