25 Ekim 2019 14:01

Selçuk Kent Konseyi RES'lere karşı açıklama yaptı

İzmir Selçuk'ta Kent Konseyi ve Selçuk Belediye Başkanı yaptıkları açıklamayla kurulması planlanan RES'leri istemediklerini belirtti.

Fotoğraf: Selçuk Belediyesi

Paylaş

İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Sultaniye Köyü’nde yeni kurulması planlanan Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) ile ilgili olarak Efes Selçuk Kent Konseyi, Selçuk kent merkezinde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Sultaniye Köy Muhtarı Selami Üyücü, Efes Selçuk Kent Konseyi Başkanı Atay Tozlu, konsey üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

"SERMAYENİN DEĞİL DOĞANIN YANINDA OLACAĞIZ"

Basın açıklamasında konuşan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, insanın, doğanın ve canlının zarar görebileceği her şeyin karşısında duracaklarını ifade ederek, "Bu süreçte yapılacak tek şey direnmek ve kararlı olmaktır. Şu anda ÇED raporundan bahsedemiyoruz. Genel itibariyle RES'ler önce kurulur daha sonra hukuksal kısmı halledilir. Ama o reaktörler oraya kurulduktan sonra kaldırılması mümkün değil. Bu konuda öncelikle Belediye Başkanı olarak bana; kent konseyine, burada bulunan tüm katılımcılara, sermayenin değil, doğanın yanında olanlara büyük bir iş düşüyor. Biz hep beraber Sultaniye Köy Muhtarımız ile birlikte bölge halkının yaşam koşullarının daha da kötüye gitmemesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.

"RES'LER ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI"

Rüzgar Enerjisi üreten reaktörlerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Efes Selçuk Kent Konseyi Başkanı Atay Tozlu "Bundan 3-4 yıl önce de Sultaniye Köyü’nde kurulan RES’lerle ilgili olarak yürütülen hukuk mücadelesi sonuçlanmadı. Şimdi var olan beş adet reaktörün yanına yenilerinin kurulması planlanıyor" dedi.  

Uzunluğu 80 metreyi bulan reaktör kanatlarının çalışmaya başladığı zaman çevrede büyük bir gürültü kirliliği oluşturduğunu hatırlatan Tozlu, RES'lerin oluşturduğu sıcaklık değişimi sebebiyle kuşların göç yollarının değişmesine, bunun da kentin kuşlar açısından zengin olan hayvan popülasyonuna zarar verdiğini söyledi. Tozlu, "Sultaniye Mahallesi’nin nüfusu çok az olsa da Kent Konseyimiz bir insanın, bir kuşun dahi yaşamına her şeyden fazla değer verir. Hukuki sürecin başlatılmasında Sultaniye Mahallesi Muhtarına, köy halkına büyük görevler düşmektedir" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kırkağaç’ta direnen madencilere destek

SONRAKİ HABER

Antalya'da cinsel istismar davasında sanığın tutuklanması talebi reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...