25 Ekim 2019 12:59

İspanya'da özerk bölgelerdeki 10 partiden "Katalonya sorununa" çözüm talebi

İspanya'daki özerk bölgelerdeki 10 siyasi partinin ortak manifestosunda, merkezi hükümetten Katalan siyasetçilerin serbest bırakılması ve müzakere başlatılması gibi talepler yer aldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İspanya'nın Bask, Katalonya, Galisya, Valensiya ve Balear Adaları özerk bölgelerdeki siyasi partiler, merkezi hükümetten "Katalonya krizine çözüm için siyasi bir anlaşma sağlanmasını ve kendi geleceklerine karar verme hakkı için müzakere başlatılmasını" istedi. Öte yandan Barselona hafta sonunda, bağımsızlık yanlıları ve karşıtlarının gösterilerine sahne olacak

10 siyasi parti, "25 Ekim 2019 Llotja de Mar Deklarasyonu" adıyla ortak manifesto yayımladı.

1978 Anayasasının, ülkedeki mevcut siyasi sorunlar için çözüm sunamadığı savunulan manifestoda, büyük siyasi partilere yeni bir anayasa için girişimde bulunmaları çağrısı yapıldı.

Manifestoda, merkezi hükümete yönelik, "Katalonya krizine çözüm için siyasi bir anlaşma yapılması, tutuklu Katalan siyasetçilerin serbest bırakılması, sürgündeki Katalan siyasetçilerin geri dönmelerinin sağlanması ve kendi geleceğine karar verme hakkı için müzakere başlatılması" talepleri sıralandı.

İspanya'da 10 Kasım'da yapılacak erken genel seçimden sonra kurulacak yeni hükümetin öncelikli konularından birinin Katalonya krizi olması bekleniyor.

KATALONYA'DA BAĞIMSIZLIK YANLILARI VE KARŞITLARI MEYDANA İNİYOR

Diğer yandan tutuklu yargılanan 9 Katalan siyasetçinin 14 Ekim'de Yüksek Mahkeme'nin kararıyla 9 ila 13 yıl hapis cezası almasının ardından Barselona merkezli başlayan gösteriler devam ediyor.

Katalonya'nın bağımsızlığını savunan ve tutuklu Katalan siyasetçilerin serbest bırakılmasını isteyen gruplar 26 Ekim'de, İspanya'nın bütünlüğünden yana olup ayrılıkçı girişimlere karşı çıkanlar ise 27 Ekim'de Barselona'da büyük gösteri düzenleyeceklerini açıkladı. (Madrid/AA)

ÖNCEKİ HABER

Milli Eğitim Bakanlığı ikili eğitim sorununu "aydınlatamadı"

SONRAKİ HABER

Onur Yaser Can davasında 2 polis hakkında 6 yıl hapis cezası kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...