24 Ekim 2019 03:23

Yargı reform paketi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

“Yargı Reformu Strateji Belgesi” kapsamında hazırlanan ilk paketteki düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı.

Fotoğraf: Akın Çeliktaş/DHA

Paylaş

Hükümetin “Yargı Reformu Strateji Belgesi” kapsamında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda düzenlemeler içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kanuna göre, baroya kayıtlı ve en az 15 yıl kıdemi bulunan avukatlara hususi damgalı pasaport verilecek. OHAL döneminde çıkartılan KHK'lerle pasaportları iptal edilenlere, haklarındaki idari veya adil işlemler lehine sonuçlanmışsa pasaportları iade edilebilecek. Ancak iade için İçişleri Bakanlığının soruşturmasından da geçmek gerekecek.

Avukatlık staj ve noterlik staj başvurularında, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olma şartları aranacak.

İdari yargı hakim adaylığına hukuk fakültesi mezunu olmayanlar arasından yapılacak atamalarda, alan ve sayı sınırlaması getirildi.

Siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarından mezun olanlar, hakim adaylığına atanabilecek. Ancak bu kişilerden atananların sayısı, her dönemde atanacak toplam aday sayısının yüzde 20'sini geçemeyecek.

Pakette ayrıca yargılama usulleri ve tutukluluk süreleri konusunda da düzenlemeler yer alıyor.

Soruşturma evresinde tutukluluk süresi, ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işler bakımından 6 ayı, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde ise 1 yılı geçemeyecek.

Kanunla, seri muhakeme usulü ve "basit yargılama usulü" yargı sistemine dahil ediliyor.

İKİNCİ PAKET HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Öte yandan AKP’de ikinci yargı paketi için hazırlıklar da sürüyor. İkinci paketle ceza infaz oranlarının yarı yarıya düşürülerek en az 38 bin kişinin tahliyesinin sağlanması hedefleniyor. MHP'nin af teklifinin de yine bu pakette yer alacağı ifade ediliyor. Ayrıca paketle hapis cezası alan herkesin mutlaka cezaevine girmesinin hedeflendiği belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de bir tırda 1'i çocuk 39 kişinin cesedi bulundu

SONRAKİ HABER

Trump, 'Colorado'ya duvar örüyoruz' dedi ama Colorado, Meksika sınırında değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...