21 Ekim 2019 08:24
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ekim 2019 11:52

Rusya Savunma Bakanı: Suriye'de olanlar konusunda iyimser değiliz

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Erdoğan ve Putin arasında gerçekleştirilecek görüşme öncesi Suriye’ye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sergey Şoygu | Fotoğraf: President of the Russian Federation / Wikimedia Commons

Paylaş

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonu ile ülkedeki olayların istenmeyen bir seyir aldığını belirterek, bu durumun kendilerini pek iyimser düşüncelere sevk etmediğini söyledi.

Suriye konusunda ABD ile varılan anlaşma sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Kritik görüşmesi öncesinde Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Türkiye’nin operasyonunu eleştirdi.

Çin'in başkenti Pekin’deki Xiangshan Forumu’nda konuşan Şoygu, “Şimdi atılan adımların, Türk ve ABD’li meslektaşlarımızla olan işbirliğimizin bölgedeki güvenlik ve istikrarı arttırmasını çok umuyoruz. Ancak son günlerde olanlar, maalesef bizi pek iyimser düşüncelere sevk etmiyor” dedi.

IŞİD mensuplarını kast ederek, onlarca ülkeden militanların tutulduğu kamp ve yerlerin bir kısmının artık gözetim altında olmadığını belirten Şoygu, teröristlerin Suriye’den başka yerlere yayılmaya başladığını ifade etti. Şoygu, “Türkiye ordusunun Suriye’deki eylemleri neticesinde sekiz göçmen kampı ve yabancı militanların bulunduğu 12 hapishane gözetimsiz kaldı. Bu teröristlerin tersine göçüne, anayurtlarına dönmesine yol açabilir” dedi.

Rusya Savunma Bakanı açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

“Uluslararası toplumun terörist tehlikesi, ideolojileri ve propagandalarına karşı güçlerini birleştirmesi gerektiği açık. Rusya Savunma Bakanlığı, bu konuda muazzam deneyime sahip ve bu deneyimi Asya-Pasifik bölgesindeki partnerlerimizle paylaşmaya hazırız.”

Şoygu ayrıca “Teröristlerin nereye gideceğini kimse bilmiyor. Ancak işbirliğimizin taktik aşamasında bugün bize göre bu, derhal çözülmesi gereken bir sorun. Ve yalnızca Rusya, Türkiye ve ABD düzeyinde değil” ifadelerini kullandı.

LAVROV: ADANA MUTABAKATI'NDA DEĞİŞİKLİĞİ DESTEKLERİZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Suriye hükümetlerinin gerekli görmesi halinde, Adana Mutabakatı'nda birtakım değişiklikler yapılmasını destekleyeceklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Bulgaristanlı mevkidaşı Yekaterina Zahariyeva ile Moskova'da düzenlediği basın toplantısında bir soru üstüne, “Türkiye ile Suriye Arap Cumhuriyeti arasında diyalog kurulması tabii ki gerekli. Bu hususta biz de destekleyici rolü oynamaya, söz konusu teması teşvik etmeye hazırız” dedi.

“Ankara ile Şam arasında diyaloğun, 1998'de imzaladıkları Adana Mutabakatı'na dayandırılması gerektiği açık” diye devam eden Lavrov, şunları söyledi:

“Nihayetinde taraflar temasları esnasında söz konusu mutabakatı bir biçimde netleştirmek ya da onda birtakım değişiklikler yapmayı gerekli görür, bunu karşılıklı olarak kabul edilir bulurlarsa, bu onların kararı olur, tabii ki biz de bunu kabul eder ve destekleriz.”

Rus Dışişleri Bakanı, Suriye topraklarından Türkiye ve diğer komşu ülkelere bir tehdit gelmemesi için, Kürt güçler ve Şam arasında diyalog kurulması gerektiğini söyledi ve Rusya'nın söz konusu diyaloğu da olabilecek tüm şekillerde desteklemeye hazır olduğunu kaydetti.

Lavrov, “Taraflardan her ikisi de Rusya'nın onlara bu süreçte yardımcı olmasını istediklerini gösterdi” diye ekledi. Lavrov şöyle devam etti:

“Mevcut durumda en iyisi olduğunu düşündüğümüz pozisyonumuz şudur: Suriye topraklarındaki Kürt yapılarının hepsi Suriye'nin yasal çerçevesi, yani anayasası içine oturtulmalı. Böylece, Suriye topraklarında yasadışı bir silahlı oluşumun kalmayacağı bir duruma varmak istiyoruz. Böylelikle de Suriye topraklarından ne Türkiye ne de diğer komşu ülkelere bir tehdit gelecek.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Avustralya’da sansür protestosu: Tüm gazeteler ilk sayfalarını kararttı

SONRAKİ HABER

CHP’li Erbay: Gökova Körfezi’nin katledilmesine izin vermeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...