19 Ekim 2019 16:51

Hançerli: AKP'li komisyon üyeleri deprem sorunu üstünden siyaset yapmışlardır

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli İBB İmar komisyonundaki AKP'lilerin Avcılar deprem planındaki değişikliklerle imar komisyonu raporunu hazırlamadığını belirtti.

Turan Hançerli | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli İBB İmar komisyonundaki AKP'li başkan ve AKP'li üyelerin Avcılar deprem planındaki değişikliklerle imar komisyonu raporunu hazırlamadığını belirterek AKP’li üyelerin deprem üzerinden siyaset yaptığını söyledi.

Avcılar Belediyesinin Avcılar İlçesi İmar Planı Çalıştayı Avcılar'da bulunan Double Tree by Hilton Otel’de gerçekleştiriyor. Avcılar İlçesi’nde depreme dayanıklı, riskli alanları, öncelik gözeten dirençli bir kent yaratılması ve kent planına dair ilke, hedef ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla düzenlenen çalıştaya şehir planlaması, imar hukuku, afet lojistiği, yapı tasarımı, harita mühendisliği, jeofizik mühendisliği, inşaat mühendisliği ve mimarlık alanlarından bilim insanları katılıyor.

Çalıştay kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Avcılar Belediye Başkanı Avukat Turan Hançerli, bilim insanlarının binlerce yıldır ifade ettiği deprem gerçeğini yakın zamanda tekrar hatırlandığını belirterek "Biz 1999 yılında İzmit'te olan deprem ile sanki yeni keşfettik" diye söze başladı. 1998 yılında deprem yönetmeliğinin yürürlüğe girdiğine işaret eden Hançerli, "99 depremi sonunda inanılmaz bir farkındalık oluştuğunu zannettik. Mevzuat çıktı. TOKİ devreye girdi. Ve ülkede bir dönüşüm seferberliği çokça konuşuldu" diye belirtti.

Bu dönemde tatbikatların da yapıldığını hatırlatan Hançerli, "Büyük İstanbul depremi için hazırlık tarihleri verildi" diye vurguladı.

Zamanla birlikte bu farkındalığın unutulduğuna dikkat çeken Hançerli, "İstanbul'da yaşadığımız 5.8'lik depremle belki milyonlarca dolar harcadınız yaratamayacağınız bir farkındalığı tekrar ülke ve İstanbul kazandı” diye geçen süreci aktardı. Her geçen günün aleyhimize işlediğini ve unutmaya başladığımıza da dikkat çeken Hançerli, "Bu deprem öncesinde başladığımız çalışmalarımızı, depreme müdahale etme şansımız yok, büyüklüğünü belirleme şansımız yok, ama depremin etkilerini ortadan kaldırma şansımız var düşüncesiyle aktif çalışıyorduk" diye konuştu.

“AKP’Lİ ÜYELER İMAR KOMİSYONU RAPORUNU HAZIRLAMADI”

Depremin hemen sonrasında hızlı bir düzenleme yaptıklarını ve bu düzenlemenin Avcılar Belediye Meclisi'nden oy birliğiyle geçtiğini, böylelikle ilçedeki binaların kısmen yenilenmesini sağlayacak bir plan notu değişikliğini yirmi dört saat içerisinde karara bağladıklarını belirten Hançerli, "Salı günü ikinci toplantıda imar planı hazırdı. Salı günü gerçekleştirdiğimiz ikinci toplantıda Avcılar plan notlarına ilişkin değişiklik meclisin oy birliğiyle bir karara dönüşmüştü" diye yaşanılan süreci aktardı. Bu kararın yürürlüğe girebilmesi için İstanbul Büyükşehir Meclisi'nde de onaylanması gerektiğini, bu sebeple aynı gün İstanbul Büyükşehir Belediye'sine ulaştırdıklarını vurgulayan Hançerli, "Oradaki bürokratlar ve yetkililer de bizim titizliğimize, bizim hassasiyetimize uygun bir tutumla raporlarını da hazırlayarak bu hafta pazartesi gerçekleşen meclise taşıdılar. Meclis zorunlu olarak imar komisyonuna havale etti. İmar kurulu acelesi yok, acele etmeyelim, çok işimiz var gerekçesi ile imar komisyonu raporunu hazırlamadı" dedi. İmar komisyonunda AKP'li başkan ve AKP'li üyelerin bu raporun hazırlanmamasında etkili olduğunu belirten Hançerli, "Siyaset yapmışlardır. Deprem sorunu üzerinden siyaset yapmışlardır" diye konuştu.

Tüm siyasilerin önceliğinin insanların yaşamını korumak, kurtarmak ve iyi bir gelecek sunmakla yükümlü gördüklerini vurgulayan Hançerli, " Bu yükümlülüğü unutup partiler arası tartışmalara böyle önemli bir meseleyi kurban etmememiz gerekir. Umuyorum önümüzdeki mecliste bu hata, eksiklik telafi edilir" dedi. İki meclis arasında geçen bir aylık zamana dikkat çeken Hançerli şöyle konuştu: "Bir ay, 30 gün ediyor. Depremin ilk günü 20 yıl kaybettik demiştim. 20 yılı tartışmakla hiçbir yere varamayız. Yirmi gün, yirmi dakika kaybedecek vaktimiz yok demiştim. Şimdi 30 gün kaybettik” diye konuştu.

“ZAMANIMIZ YOK DEYİP ERTELEDİLER”

Komisyonda yer alan AKP'li üyelerle görüştüklerini ve ekstra bir imar artışı getirmeyin taleplerine uygun düzenleme yaptıklarını belirten Hançerli, "Her bir satırını bildikleri, Avcılar Meclisi'nden geçmeden önce bildikleri ve ayrıntılı çalıştıkları konuyu, zamanımız yok, çok yoğunuz gerekçesiyle diğer Meclise ertelediler. Önümüzdeki büyükşehir meclisi toplantısında kararın geçmesini bekleyeceğiz. Bu çalıştayta bu değişikliğin hayata nasıl geçmesi gerektiğini ve Avcılar'daki dönüşüm için ne tür çözüm ve değişiklik önerilerimiz olur, ve Avcılar ivedi bir şekilde güvenli, güçlü ve dirençli bir kent haline gelir, bunun tartışmasını yürüteceğiz" diye sözlerini bitirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rusya’dan ABD’ye: Suriye’de bulunmalarının amacı anlaşılmıyor

SONRAKİ HABER

Fehim Taştekin ve Serhat Güvenç'ten mutabakat yorumu: Görüntüde zafer pratikte çıkmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa