17 Ekim 2019 13:27

HDP Milletvekili Hatimoğulları, saya işçileriyle ilgili soru önergesi verdi

HDP Milletvekili Hatimoğulları, iş bırakma eylemi yapan saya işçilerini Bakan Selçuk'a sordu. Hatimoğulları, "Düşük ücretler için bir planlama ve denetlemeniz var mı?"

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları | Fotoğraf: Umut Köseoğlu

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Antep ve Adana'da yüzde 50 zam talebiyle iş bırakma eylemi yapan saya işçilerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sordu.

Saya fiyatlarının en düşük olduğu Adana’da iş bırakma eyleminde olan işçilerin çalışma koşullarına dikkat çeken Hatimoğulları, verdiği soru önergesinde Bakanlığın ücretlere standart getirilmesi ve bunun denetlenmesi üzerine bir planlamasının söz konusu olup olmadığını sordu.

Sayacıların kimyasallar soluyarak çalışmak zorunda olmasına ve kayıt dışı çalışmalarına da dikkat çeken Hatimoğulları, "Saya emekçilerinin ücret artışı, çalışma sürelerinin azaltılması, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması, sigortalı çalışma üzerine Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?" diye sordu.

Hatimoğulları konu ile ilgili şu soruları sordu:

  1. Saya emekçilerinin parça başı aldığı ücretlerin bu kadar değişken ve düşük olması konusunda Bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılacak mıdır? Ücretlere standart getirilmesi ve bunun denetlenmesi üzerine bir planlama söz konusu mudur?
  2. Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te de saya emekçileri iş bırakmış; çalışma saatleri ve koşullarının düzeltilmesi, mesai saatlerinin düzenlenmesi ve ücretlerine yapılan zam ile eylemlerine son vermişti. Gaziantep ve Adana’daki saya emekçilerinin iş bırakma eylemlerinden haberdar mısınız? Saya işçilerinin talepleri ile ilgili tarafınızca emekçilerle herhangi bir görüşme yapılmış mıdır?
  3. Saya emekçilerinin ücret artışı, çalışma sürelerinin azaltılması, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması, sigortalı çalışma üzerine Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
  4. İşçilerin içinde bulunduğumuz ekonomik kriz koşullarında geçim maliyetlerini karşılayabilmek üzere istedikleri yüzde 50 zammı alabilmeleri için Bakanlığınızca girişimde bulunulmuş mudur?
  5. Saya emekçileri Türkiye genelinde ve şehir bazında parça başı ne kadar ücret almaktadır? Bu konuda veri çalışmanız var mıdır?
  6. Saya işçilerinin meslek hastalıkları nelerdir? Bu hastalıkları önlemek adına Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
  7. Türkiye’de bulunan saya işçilerinin sayısı ne kadardır? Saya emekçilerinin yaş grubuna göre dağılımı nedir?
  8. Saya emekçisi olarak; çocukların çalışmasını ve sigortasız çalışmayı engellemek üzere çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?

(Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de Sezai Temelli’nin katıldığı açıklamaya polis müdahalesi

SONRAKİ HABER

Selahattin Demirtaş ile yapılan röportaj suç sayıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...