16 Ekim 2019 14:17

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Meclis’te "Suriye operasyonu" hakkında bilgi verdi

Suriye’ye yönelik operasyon hakkında bilgi veren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Sahadaki kazanımları kaybetmemek için masada sizlerle beraber bu mücadelemizi sürdürme kararlılığındayız" dedi.

Fotoğraf: Fatih Aktaş/AA

Paylaş

Meclis’te Türkiye'nin Suriye’ye yönelik operasyonu hakkında bilgi veren Çavuşoğlu, "Sahadaki kazanımları kaybetmemek için masada sizlerle beraber bu mücadelemizi sürdürme kararlılığındayız" dedi. Siyasi parti yetkilileri de Çavuşoğlu'nun bilgilendirmesinin ardından operasyona ilişkin söz aldı.

"ABD İLE İLİŞKİLERDE KRİTİK BİR NOKTAYA GELDİK"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat'ın doğusunda sürdürülen operasyon ile ilgili partileri bilgilendirmek üzere TBMM Genel Kurulu'nda konuştu. Operasyonun amacının "Bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmek ve sınır güvenliğini sağlamak" olduğunu savunan Çavuşoğlu, ABD'nin 3 bakana yönelik yaptırım kararına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "ABD ile ilişkilerde kritik bir aşamaya geldik. ABD Başkanı Trump'ın, iç siyasi baskıyla ülkemize karşı bazı adımlar attığını görüyoruz. ABD'nin tek taraflı politikaları ve kararlarıyla ilgili duruşumuz nettir. Böyle bir zamanda nereden gelirse gelsin, hiçbir yaptırım ve tehdit kabul edilemez ve bizim kararlılığımızı etkileyemez. Söz konusu yaptırımlara da elbette karşılıklılık çerçevesinde gerekli cevabı da vereceğiz, gerekli adımları da atacağız" diye konuştu.

PARTİ GRUBU TEMSİLCİLERİ KONUŞTU

Çavuşoğlu'nun ardından AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP grup temsilcileri de harekat ile ilgili partilerinin görüşlerini dile getirdi.

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, operasyona dair Avrupa ülkelerin açıklamalarını eleştirerek, "Ben merak ediyorum; PYD'yi hangi değerleri Batılı değerler haline getiriyor. Nedir onları Batılı değerler üzerinde savunulur hale getiren?" dedi.

ÇEVİKÖZ: TERÖRLE MÜCADELE ŞAM YÖNETİMİYLE İLİŞKİ KURULARAK SÜRDÜRÜLMELİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ise, operasyona ilişkin genel kurulun bilgilendirilmesinin geç yapılmasını eleştirerek "Bu Meclis'te hep birlikte karar alıyoruz, hep birlikte Türkiye'nin menfaatlerini düşünüyoruz ve böylesine önemli bir harekat başlamadan önce de hükümetin, iktidarın ne şekilde bir eylem planı içinde olduğunu önceden bilmek, aydınlanmak isterdik" diye konuştu.

Operasyona desteklediklerini söyleyen Çeviköz, "Terörle mücadelenin Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilerek ve doğrudan Şam yönetimiyle ilişki kurularak sürdürülmesinin ise en doğru yol inancındayız" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çeviköz, ABD'den gelen yaptırım açıklamalarına ilişkin soru üzerine, "NATO üyesi bir ülkenin savunma bakanının, NATO üyesi bir başka ülkenin topraklarına girmesinin yasaklanması gibi bir yaptırımla karşılaşmayı vahim görüyoruz. Bunun NATO'nun insicamı, kendi içindeki dayanışması açısından NATO'ya karşı olan çevrelerde büyük bir sevinç kaynağı olacağından endişe duyuyoruz." değerlendirmesini yaptı.

OLUÇ: DÜNYA AKP İKTİDARINA KARŞI BİR TUTUM ALMIŞTIR

Hükümetin Suriye'ye yönelik operasyonunu eleştiren HDP İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç ise "Bugün bütün dünya Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarına karşı bir tutum almıştır. Sadece tek tek devletler değil Türkiye'nin üyesi olduğu bütün uluslararası kurum ve kuruluşlar da bu savaş politikasının karşısında yer almışlardır. Bakınız dünkü IPU kararı. Uluslararası Parlamentolar Birliği daha dün 677’ye karşı 73 oyla karar aldı ve Türkiye’yi kınadı. Adeta otoyolda ters giden şoför gibisiniz” diye konuştu.

Oluç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bakın dünya ülkeleri bu yaptığınızı İngilizce’de ‘invasion, occupation’ veya ‘incursion’ diyor, kullandıkları kavramları bunlar. Yani istila, işgal veya zorla girme. Seçin seçin alın. Hangisini istiyorsanız. İlk olarak Numan Kurtulmuş ‘Savaşa giriyoruz nihayet’ dedi. İlk savaş sözünü siz kullandınız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Bu fetih müyesser olur inşallah’ dedi. Savaş, fetih sözleri aslında size ait."

Oluç, "Bu sorun savaş ve gözyaşı ortasında değil, diyalogla bu Meclis'te tartışılmalıdır. Olan bu savaşta yitip giden evlatlarımıza, tükenen kaynaklarımıza oluyor. Bütün bunların sebebi iktidar hırsı ve Kürt düşmanlığıdır. Çare Washington’da, Moskova’da değildir." ifadelerini kullandı.

AKÇAY: BATI'NIN HAREKATI DURDURAMAYACAĞINI ANLADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ  

Operasyonun başarılı olduğunu savunan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, Türkiye'ye yönelik yaptırım ve operasyonu durdurma açıklamalarına değinerek, "Hedefimiz, bir taraftan güvenliği tehdit eden terör unsurlarını bertaraf ederken diğer taraftan da Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak ve ülkemizdeki Suriyelileri ülkelerine, vatanlarına kavuşturmaktır. Batı'nın Barış Pınarı Harekâtı'nı durduramayacağını bugünler itibarıyla anladığını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

EROZAN: TSK'NİN BAŞARILI OLMASINDAN BAŞKA BİR TEMENNİMİZ YOK

Operasyonu desteklediklerini belirten İYİ Partili Ahmet Kamil Erozan da "Türk Silahlı Kuvvetlerinin bölgede başarılı olmasından başka bir temennimiz yoktur" açıklaması yaptı. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Dünya Gıda Günü | "Türkiye’de dışa bağlı tarımsal üretim vahim bir hal aldı"

SONRAKİ HABER

HDP’lilerin operasyon karşıtı eylemi engellendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...