14 Ekim 2019 11:08
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ekim 2019 19:04

AB ülkeleri Türkiye’ye silah satışını sınırladı

AB üyesi ülkeler Suriye operasyonu nedeniyle Türkiye'yi oy birliğiyle kınadı, Türkiye'ye silah satışında sınırlama konusunda anlaşma sağladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

AB üyesi 28 ülke, Suriye'ye yönelik operasyon nedeniyle Türkiye’yi kınadı. Toplantıda Türkiye’ye silah satışında sınırlama konusunda anlaşma sağlandığı belirtildi. The Independent gazetesi İngiltere’nin, AB'nin Türkiye'ye silah ambargosu girişimine itiraz ettiğini ileri sürdü.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Dışişleri Bakanları’nın, Türkiye’nin Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonu ve Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdiği sondaj çalışmalarını görüştüğü toplantı sona erdi. AB ülkelerinin Türkiye'ye silah satışında sınırlama konusunda anlaşırken, Almanya ve Fransa'nın talep ettiği Avrupa Birliği çapında Türkiye'ye silah ambargosuna dair anlaşma sağlanmadı. 

Dışişleri Bakanları, “Üye ülkeler, Türkiye’ye silah ithalatıyla ilgili kendi güçlü ulusal pozisyonlarına bağlı kalıyor” dedi. Türkiye’ye operasyon nedeniyle kınama mesajının yer aldığı toplantının sonuç bildirgesinde, "Tüm bir bölgenin istikrar ve güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye attığı, sivillerin daha çok acı çekmesine ve daha çok kişinin evlerinden olmasına yol açtığı ve insani yardım çabalarını ağır bir şekilde engellediği" ifadelerine yer verildi.

Bildirgede, operasyonun, "Küresel Koalisyon'ın IŞİD'İ yenme çabalarında alınan mesafeye darbe vurduğu, IŞİD'in Avrupa'nın, Türkiye'nin, bölgenin ve uluslararası toplumun güvenliğine hala bir tehdit oluşturduğu" uyarısı yapıldı.

"AB BİR BÜTÜN OLARAK HAREKET EDİYOR"

Toplantı ardından konuşan Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB’nin bir bütün olarak hareket ettiğini belirterek, “AB dışişleri bakanları gerek kuzeydoğu Suriye, gerekse Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları konusunda bir anlaşmaya vardılar” diye konuştu. 

DOĞU AKDENİZ'DE SONDAJ FAALİYETLERİNE SINIRLAYICI TEDBİRLER

AB, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini hedef alan sınırlayıcı tedbirler üzerinde de anlaşma sağladı. Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında devam eden sondaj çalışmalarını bir kez daha kınayan AB, Kıbrıs ile dayanışma içerisinde olduklarını ve Türkiye’nin uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmesi gerektiği belirtildi.

DIŞİŞLERİ'NDEN AB'YE KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, AB'nin kararının ardından Suriye'ye dönük operasyonu savunduğu bir açıklama yayımlayarak"Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi’nin ülkemize yönelik yaptığı çağrıları tümüyle reddediyor ve kınıyoruz" dedi. Bakanlık Doğu Akdeniz açıklamasına yönelik "Bu hukuksuz ve yanlı tutumu nedeniyle, AB ile bazı alanlardaki işbirliğimizi ciddi bir şekilde gözden geçireceğiz." ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE'DEN TÜRKİYE'YE SİLAH AMBARGOSUNA İTİRAZ

The Independent gazetesinin haberine göre, İngiltere hükümeti, bugün Brüksel'de yapılan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı'nda Türkiye’ye silah satışını durdurmaya yönelik girişime itiraz etti. İngiltere'nin bu tutumu, AB'nin bu konuda toplu karar almasına engel oldu.

İngiltrere basınında bugün yer alan haberlere göre, İngiltere, Suriye’nin kuzeyinde IŞİD'le mücadele koalisyonu kapsamında bulundurduğu ancak sayısı açıklanmayan özel kuvvet askerlerini çekmeye hazırlanıyor. İngiltere’nin bu kararında, ABD’nin bölgedeki 1000 kadar askerini geri çekme kararının etkili olduğu belirtiliyor.

NE OLMUŞTU?

Fransa'nın Avrupa Birliği Bakanı Amelie de Montchalin geçen hafta yaptığı açıklamada, "Siviller, Suriyeli güçler ve bölgenin istikrarı için sarsıcı olan bir durumla karşı karşıya kaldığımızda aciz davranmayacağız" diyerek Türkiye'ye yönelik yaptırımların masaya geleceğini duyurmuştu.

Türkiye'nin operasyonunun başlamasının ardından Finlandiya, Norveç, Fransa ve Almanya Türkiye'ye askeri ihracatı askıya almış, İsveç de bu yaptırımın AB çapında uygulanması önerisinde bulunmuştu.

AB üyesi 28 ülke de ortak bir yazılı açıklama yayımlayarak, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü operasyona son verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılan toplantında ise ABD ve Rusya’nın vetosu nedeniyle Türkiye’ye yönelik ortak kınama mesajı çıkmamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AB ve NATO Türkiye’ye mesafe koyabilecek mi?

SONRAKİ HABER

Pervin Buldan: Her yerde barışı dillendirmeye devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...