13 Ekim 2019 07:58

Meclis Genel Kurulu'nda yargı paketi görüşülecek

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

TBMM Genel Kurulunda bu hafta, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda düzenlemeler içeren yargı reform paketinin ilki olan Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sürecek.

Geçtiğimiz hafta teklif, Meclis Adalet Komisyonunda kabul edilmişti. Teklifte şu maddeler öne çıkıyor:

  • KHK ile kamu görevinden edilenler hakkında “yurt dışı yasağı” konulmamışsa, devam eden idari veya adli soruşturmaları ya da davaları yoksa pasaport verilebilecek. Haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilenler ile cezası infaz edilenler ya da ertelenenler de pasaport alabilecek. Fakat pasaportun verilmesi için İçişleri Bakanlığının onayı şart koşuluyor.
  • Hukuk fakültesi mezunlarına “Hukuk mesleklerine giriş sınavı” koşulu getirilecek. Ayrıca hakimlik, savcılık, avukatlık ve noterlik meslekleri hukuk mesleği olarak kabul edilecek. Sınav, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında hukuk fakültesine girenleri kapsayacak.
  • Soruşturma aşamasında ağır ceza mahkemesi alanına girmeyen suçlarda tutukluluk süresi 6 ayı (şu an 1 yıl) geçemeyecek. Ağır ceza mahkemesi alanına giren suçlarda ise bu süre en fazla 1 yıl (şu an 2 yıl) olacak. Devlete karşı işlenen suçlarla “Terörle Mücadele Yasası” (TMY) kapsamındaki suçlarda tutukluluk süresi en fazla 1 yıl 6 ay olacak ve 6 aylığına bir kez uzatılabilecek (şu an 5 yıl).
  • İstinaf mahkemelerinde kesinleşen 5 yılın altındaki cezalara Yargıtayda temyiz yolu açılacak.
  • Şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelinmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocuk veya mağdurların ifade ve beyanları özel ortamda, uzmanlar aracılığıyla alınacak.
  • İnternet sitelerine yönelik verilen erişime engelleme kararlarında, içeriğe erişimi engelleme yöntemi uygulanacak. Site değil, ilgili içerik engellenecek.
  • “Örgüt propagandası” suçlarına ‘eleştiri’ ve ‘haber’ kriteri getirilerek, “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” hükmü eklendi.
  • "Seri muhakeme usulü” ve “basit yargılama usulü” sistemi hukuk sistemine girecek.
  • Sanık, avukat, katılan ve vekilin davetiye tebliğ olmasına rağmen duruşmaya gelmemesi halinde duruşmaya devam edilerek, sanığın sorgu tutanakları anlatılmak suretiyle davanın yokluğunda bitirilmesinin yolu açılacak.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Doç. Dr. Berk Esen: Türkiye’ye maliyetli bir tablo yaratabilir

SONRAKİ HABER

Kayseri'de 10 Ekim anması: Barışın sesini yükseltmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...