04 Ekim 2019 12:23

Diyarbakır Barosundan yargı paketi eleştirisi: Dağ fare doğurdu

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, yargı reformu paketinde, AİHM ve Anayasa Mahkemesi standartlarına aykırı uygulamalar olduğuna dikkat çekti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü’nde konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Meclis’e sunulan Yargı Reformu Strateji Belgesi’ne ilişkin, “Bir kez daha gördük ki, dağ fare doğurdu. Bu paket Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda bir yarar sağlamayacaktır” dedi.

Diyarbakır Barosu, katledilen Baro Başkanları Tahir Elçi’nin faillerinin yargılanması için her hafta adliye önünde gerçekleştirdiği “Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü” etkinliğinin 196’ncısını düzenledi. Adliye önündeki eyleme Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ve avukatlar katıldı.

"DELİLLER KARARTILIYOR" 

Eylemde konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, 196’ıncı haftasında da adalet arayışlarının devam ettiğini ancak tüm gelişme ve çabalara rağmen Tahir Elçi’nin soruşturmasında henüz bir ilerleme sağlanamadığına dikkat çekerek, “Geçtiğimiz gün bu soruşturmaya ilişkin bazı delillerin karartıldığı yönünde kamuoyuna bilgiler düştü. Özellikle Adli Tıp Kurumu’nda bazı delillerin değerlendirme dışı bırakıldığı, müdahale edildiği yönünde bir şüphe ortaya çıkmış. Eğer bir delil karartma varsa, bunu yapan kişilerin, yargı önüne çıkarılması için suç duyurusunda bulunduk. Bu konuda gerçeğe ulaşma çabamız devam ediyor. Soruşturma makamının da bu soruşturma üzerinde durmasını, gerçekleri ortaya çıkarma konusunda daha etkin bir çaba göstermesi yönündeki talebimizi bir kez daha burada yineliyoruz” diye belirtti. 

"ÖLÜ DOĞMUŞ BİR PAKET"

Reform olarak adlandırılan yargı paketin Meclis’e sunulduğunu hatırlatan Aydın, “Ancak bir kez daha gördük ki dağ fare doğurdu. İçinde ifade özgürlüğü konusunda hiçbir yasal düzenleme yok. İfade özgürlüğü bugün Türkiye’nin temel meselesi durumunda. Özellikle Türk Ceza Kanunu’nun (TCK)  216 – 301, 214’üncü maddeleri, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7’nci maddesi son derece çarpık, son derece yanlış, uluslararası standartlara aykırı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) standartlarına aykırı, hatta bazen Anayasa Mahkemesi standartlarına aykırı uygulamalar var. Yerel mahkeme uygulamalarına şahit oluyoruz. Dolayısıyla bu konuda bir düzenleme yoksa, bu paket Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak bir paket değildir. 2911 sayılı toplanma ve gösteri yasası hakkında bir düzenleme yoksa, bu paket Türkiye’nin demokratikleşmesine yarar sağlamayacak. Yine terör tanımı konusunda geniş bir terör tanımı var. TMK bu tanım değişmeden bu tanımın çerçevesi kesin bir şekilde çizilmeden Türkiye’ye adalet getirmek, demokrasi getirmek güç, hatta mümkün değil. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda hiçbir gelişme yok. Paketin içinde hiçbir düzenleme yok. Dolayısıyla bu şuanda ölü doğmuş bir paket olarak gözüküyor. Bizim temennimiz o ki meclis görüşmeleri sırasında bahsettiğimiz bu hususlara ilişkin Türkiye’yi demokratikleştiren bazı düzenlemeler mutlak süreçte yerine getirilir. Aksi durumda bu paket Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda bir yarar sağlamayacaktır” diye konuştu.

Açıklamanın ardında 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. (HABER MERKZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mezopotamya’nın ilk antik liman kenti Tel-Fafan, Ilısu Barajı'nın sularına gömüldü

SONRAKİ HABER

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası'na operasyon: 7 tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...