03 Ekim 2019 08:51
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ekim 2019 18:35

Irak’ta hükümet protestoları 3. gününde: 28 kişi öldü

Irak’ın başkenti Bağdat’ta ve güneydeki bazı illerde başlayan eylemler üçüncü gününde devam ediyor. Eylemlerde polis saldırıları nedeniyle 28 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Irak'ın başkenti Bağdat ile güneydeki bazı illerde, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yoksunluğunu protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan eylemler üçüncü gününde devam ediyor. Eylemlere dönük polis saldırıları nedeniyle şu ana kadar 28 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta devam eden eylemler nedeniyle dün kapatılan hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'de sıkı güvenlik önlemleri sürüyor.

Bağdat Polis Müdürlüğünde görevli Ahmed Halef, eylemcilerin Yeşil Bölge'ye girmesini önlemek için tüm girişlerinin kapatıldığını ve çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındığını söyledi.

Bağdat Uluslararası Havalimanı'na gelen eylemcileri engellemek için güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz kullandığını belirten Halef, onlarca eylemcinin gazdan etkilendiğini ifade etti.

BAZI HÜKÜMET BİNALARI ATEŞE VERİLDİ

Er-Rafideyn Operasyonlar Komutanlığı'nda görevli subaylardan Hakim el-Esedi, eylemcilerin Zikar vilayetine bağlı Suk eş-Şuyuh ve Ed-Devaye ilçelerindeki kaymakamlık binaları, Suk eş-Şuyuh belediye binası ve En-Nasıriyye kentindeki mühendisler sendikası binasını ateşe verdiğini belirtti.

3 KENTTE DAHA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Eylemler nedeniyle 3 kentte daha sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Irak yönetimi, hükümet karşıtı gösterilerin yoğun olduğu Bağdat'tan sonra Zikar (Nasiriyye), Meysan (Amara) ve Babil (Hile) kentlerinde de sokağa çıkma yasağı uygulamaya başladı.

Eylemlerin devam ettiği Basra, Divaniye, Kerbela, Vasit ve Kerkük gibi bazı kentlerde ise henüz bu yönde bir karar duyurulmadı.

Bağdat'ta sokağa çıkma yasağı ve yoğun güvenlik önlemlerine rağmen hükümet karşıtı eylemler ise devam ediyor.

YEŞİL BÖLGE'DE PATLAMA

Gün içerisinde Irak'ın başkenti Bağdat'taki hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'de bir patlama meydana geldi.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre patlama Yeşil Bölge'nin iki füze ile hedef alınması sonucu meydana geldi. Saldırıda can kaybı yaşanmadı.

EYLEMLERDE 28 KİŞİ ÖLDÜ

Öte yandan Irak Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Heyman Baclan, “Gösterilerin başladığı 1 Ekim'den bu yana 28 kişi hayatını kaybetti, bin 177 kişi yaralandı." dedi. Baclan ayrıca hayatını kaybedenler arasında bir polis memurunun da bulunduğunu aktardı.

IRAK BAŞBAKANI GÖSTERİCİLERLE GÖRÜŞMEK İSTİYOR

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, eylemcilerin temsilcileriyle taleplerini gözden geçirmek için görüşmek istediğini duyurdu. Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Abdulmehdi'nin gerginliğin yatışması ve halkın beklentilerini karşılamak amacıyla göstericilerin temsilcileri ile meşru taleplerini gözden geçirmek için görüşme arzusunda olduğu belirtildi.

Abdulmehdi'nin hayatın normale dönmesini istediği aktarılan açıklamada, eylemcilerin irtibata geçebileceği üç telefon numarası paylaşıldı.

YOLSUZLUKLA SUÇLANAN BİN MEMUR GÖREVDEN ALINDI

Protestolar devam ederken Irak Yolsuzlukla Mücadele Yüksek Konseyi, haklarındaki yolsuzluk davalarında daha önce hüküm giyen ancak görevlerine devam eden bin memurun görevden alınmasına karar verdi.

Konsey tarafından yapılan yazılan açıklamada, Başbakan Adil Abdulmehdi başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Şeffaflık Komisyonu ve Soruşturma İdaresinin, haklarında "zimmete mal geçirmek, kamu malına kasten zarar vermek ya da haksız kazanç sağlamak" suçlarından hüküm verilen memurlarla ilgili raporunun ele alındığı belirtildi. 

Açıklamada, farklı kademe ve devlet kurumlarındaki söz konusu bin memurun görevden alınmasına ve ileride orta ve üst derece görevlere getirilmemelerine karar verildiği kaydedildi.

BAŞBAKAN EMNİYET YETKİLİLERİYLE GÖSTERİLERİ GÖRÜŞTÜ

Başbakan Abdulmehdi, eylemlere ilişkin emniyet yetkilileriyle de bir araya geldi. Abdulmehdi'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bağdat Operasyonlar Komutanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda eylemler görüşüldü. Savunma Bakanı Necah eş-Şemri ve İçişleri Bakanı Yasin el-Yasiri'nin de hazır bulunduğu toplantıda, 1 Ekim'den bu yana devam eden eylemlerin yansımaları ele alındı.

SOSYAL MEDYAYA VE İNTERNETE ERİŞİM DURDURULDU

Irak yönetimi, hükümet karşıtı eylemlerden dolayı ülkede internete ve sosyal medyaya erişimi durdurdu.

Hükümet; Twitter, Facebook, Instagram ve Whatsapp gibi sosyal medya ve iletişim mecralarına erişimi de engelledi.

IRAK MERKEZ BANKASI, İRAN MİLLİ BANKASINA KISITLAMA GETİRDİ

İran Milli Bankası Genel Müdür Yardımcısı Muhsin Eminzari, Irak Merkez Bankasının ABD’nin baskılarıyla Necef, Bağdat ve Basra şubelerinin faaliyetlerine kısıtlama getirdiğini bildirdi.

İRAN, IRAK'A OLAN 2 SINIR KAPISINI KAPATTI

İran Sınır Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Kasım Rızai, Devim Muhafızları Ordusu sitesinde yer alan açıklamasında, Irak ile İran arasındaki Hüsrevi ve Cezzabe sınır kapılarının Bağdat ve diğer şehirlerdeki olaylar nedeniyle dün geceden itibaren kapatıldığını duyurdu.

İRAN'DAN VATANDAŞLARINA IRAK UYARISI

İran Dışişleri Bakanlığı da internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, İranlıların Irak'ta sükunet sağlanana kadar Erbain törenleri için bu ülkeye seyahatlerini ertelemeleri tavsiyesinde bulunuldu.

Bu arada İran lideri Ali Hamaney'in Irak Temsilcisi Necef Necefi Ruhani de Erbain törenleri için Kerbela'ya gidecek İranlıların bu kentte bir geceden fazla kalmamaları yönünde uyarı yaptı.

IŞİD KARŞITI KOALİSYON'DAN TANSİYONU DÜŞÜRME ÇAĞRISI

IŞİD Karşıtı Koalisyon sözcüsü Albay Myles Caggins “protesto açıklaması” notuyla Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Birleşik Görev Gücü, tüm taraflara gerginliği düşürme çağrısı yapıyor. Irak güvenlik güçleri ve sivillerden yaşamını yitiren ve yaralananların olması kaygı vericidir. Barışçıl halk gösterilerinin tüm demokrasilerin temel unsuru olduğuna inanıyoruz. Şiddete yer yok” ifadelerini kullandı.

AVRUPA BİRLİĞİNDEN IRAK'TA İTİDAL ÇAĞRISI

AB Komisyonu Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Irak güvenlik güçlerinin azami itidal göstermesi ve eylemlerin barışçıl yürütülmesi beklentisi ifade edildi.

Açıklamada, AB'nin olaylara ilişkin hızla ve güvenli biçimde soruşturma açılmasını desteklediği kaydedildi.

Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye karşı alevlenen gösteriler sonrası, Irak'ta da sosyal medya üzerinden "1 Ekim'de buluşuyoruz", "1 Ekim'de sen de çık, susma", "1 Ekim Büyük İntifada" ve "Mısırlı senden daha cesur değil" gibi ifadeler içeren bazı paylaşımlar yapılmış ve halka sokağa çıkarak hükümeti protesto etme çağrıları yapılmıştı. (Bağdat/AA)

ÖNCEKİ HABER

Sahada çalışan inşaat mühendisi: Elimizde çekiçle hasar tespiti yapıyoruz

SONRAKİ HABER

"Kavanoz kapağı bile alamadım, üstümdeki gömlek 25 yıllık"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...