29 Eylül 2019 05:41

CHP'den kadına ve çocuğa şiddet konusunda toplumsal mutabakat çağrısı

CHP'li kadın milletvekilleri, kadına ve çocuğa yönelik şiddet ile istismar konularında toplumsal mutabakat çağrısı yaptı ve yargı paketinde buna ilişkin düzenlemelerin yer almasını istedi.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CHP'nin kadın parlamenterleri, kadına ve çocuğa yönelik şiddet, istismar konularında toplumsal mutabakat çağrısında bulundu, yargı paketinde bu konuya ilişkin düzenlemelerin yer almasını istedi.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ve hukukçu milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç ile Aysu Bankoğlu, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, kadın ve çocuk konularının partiler üstü olduğuna işaret ederek bu konuda toplumsal mutabakat sağlanmasını önerdi.

"KADIN CİNAYETLERİ VE CİNSEL İSTİSMARLAR PARTİ AYRIMI GÖZETMİYOR"

Şahit oldukları kadın cinayetleri ve cinsel istismarların hiçbir parti ayrımı gözetmediğini ifade eden Gamze Taşcıer, "Bütün çocuklarımız, bütün kadınlarımız böyle bir duruma maruz kalabiliyor. Dolayısıyla parlamentoda bulunan tüm kadın milletvekilleri başta olmak üzere, kadın ve çocuk konusunda bir araya gelip nasıl bir çözüm üretebileceğimiz konusunda ortak akılla yol izlememiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Taşcıer, bunlardan birinci adımın, iyi hal ve haksız tahrik indiriminin uygulanmamasına yönelik verecekleri kanun teklifi olduğunu belirterek, bu düzenlemenin yargı paketine mutlaka konulması gerektiğini vurguladı.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ GERÇEK ANLAMDA UYGULAMAYA GEÇSİN" TALEBİ

İstanbul Sözleşmesi'ni hayata geçirmenin çok önemli olduğunun altını çizen Taşcıer, "Aslında hepsi için en önemli unsurlardan birisi bu. Çünkü siz İstanbul Sözleşmesi'ni gerçek anlamda uygulamaya geçirirseniz, onun kontrolünü yaparsanız inanıyorum ki hem kadın cinayetlerini hem de çocuk istismarını önleme konusunda çok önemli adımlar atılacaktır. Bu anlamda da başta kadın milletvekillerine çok büyük görev düşüyor. Bulundukları siyasi partilerin İstanbul Sözleşmesi'ne bakış açılarını onlar yönlendirebilir. Tartışmaya açılması gibi bir konunun olmaması gerektiğini onlar ifade edebilir" diye konuştu.

Milli mutabakatın bu konularda da sağlanmasını isteyen Taşcıer, "Bazı konular vardır ki siyaset üstüdür. Kadın ve çocuk bunlardan en önemlisi. Bir araya gelebilmeliyiz, ortak akılla bu konularda da toplumsal mutabakatı gerçekleştirmeliyiz" dedi.

"KADIN CİNAYETLERİ İÇİN CEZA CAYDIRICI OLMALI"

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, toplumsal mutabakatın milli meselelerde her zaman sağlandığını ve CHP olarak bu konudaki desteklerini her zaman açıkladıklarını söyledi.

Kadınlar ve çocukların güvenliğinin ülke güvenliği kadar önemli olduğunu vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti:

"Bir kadına ya da çocuğa cinsel tacizde bulunan, şiddet uygulayan ya da öldüren bir kişi, hakimin karşısında takım elbise giyerek iyi hal indirimi alabilmektedir. Peki hakim, takım elbise giyen o cani hakkındaki mahkumiyet kararında iyi hal indirimini dikkate alırken, öldürülen kadın ya da çocuğun ailesinin ne durumda olduğunu dikkate almakta mıdır? Bunun cevabının hayır olduğunu, son dönemde bu konuyla ilgili verilen bir çok kararda görebilmekteyiz."

Kılıç, Ceren Damar cinayetine anımsatarak, sanığın mahkemede, hocası Damar ile duygusal ilişkisi olduğunu öne sürerek olayı hafifletip alacağı cezayı düşürmeye çalıştığını dile getirdi. Kılıç, "Buna asla izin vermemeliyiz. Sanığın suçu ortaya konulan delillerle sabit olduğu zaman, ona en ağır ceza verilmeli ve bu da kadın cinayetleri için caydırıcı olmalıdır" ifadesini kullandı.

"BÜTÜN PARTİLER MUTABAKAT SAĞLAYIP DÜZENLEMELERİ GERÇEKLEŞTİREBİLİR"

Meclisin açılışının hemen ardından TBMM Başkanlığına yargı paketi sunulmasının beklendiğine işaret eden Kılıç, "Mecliste temsil edilen bütün partiler mutabakat sağlayıp kadına ve çocuğa yönelik şiddetin, istismarın önüne geçecek düzenlemeleri ortak akılla gerçekleştirebilir. Bu konu partiler üstü bir meseledir" diye konuştu.

 

"KATİLİ 'İYİ HAL' ŞEMSİYESİ ALTINDA KORUMAYA ALAN HUKUKİ YAKLAŞIM KABUL EDİLEMEZ"

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da toplumsal cinsiyet eşitliğini öncelikle tüm bireylerin içselleştirmesi gerektiğini dile getirerek, aileden başlayan, okulda ve sosyal hayatta devam eden zincirlerden herhangi birinin kopuk olması halinde sistemin doğru işlemesinin mümkün olamayacağını belirtti.

Bankoğlu, çok iyi eğitim görmüş kişilerden hiç eğitim görmemiş kişilere, gençten yaşlıya sınır tanımaksızın vahşice işlenen cinayetlerin, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin vahim ve düşündürücü sonuçlarından olduğunu söyledi.

Bankoğlu, "Bebeklerin ve çocukların istismar edilmeleri, kadınların şiddete uğrayıp katledilmeleri 'ama'sız, 'fakat'sız en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Elbette cezaların caydırıcılığı da bir yere kadardır. Barışmaya gittiği eşini, yol ortasında yirmi yerinden bıçaklayan adamın, yanında taşıdığı bıçaktan anlaşıldığı gibi barışma niyeti olmadığı açıktır. Hal böyleyken kravat takıp boynunu büken bir katili göz göre göre 'iyi hal' şemsiyesi altında adeta korumaya alan hukuki yaklaşım da kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.

Bankoğlu, cezaların caydırıcılığının ötesinde milli eğitim politikalarının ivedilikle çağdaş, eşitlikçi ve özgür düşünceye yönelik planlanması gerektiğini söyledi.

Bankoğlu, "Toplumsal mutabakat, sadece gündemde kendisine yer bulan olaylarda ve 'bir süreliğine' sağlanmamalıdır. Aksi takdirde, 2019 yılı içerisinde -şu güne kadar- öldürülen 303 kadın ve 2019'un ilk 3 ayında cinsel istismara maruz bırakılan 483 çocuk, toplumumuz için yalnızca sayılardan ibaret olur" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İŞKUR’lu işçilere katmerli sömürü

SONRAKİ HABER

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Deprem toplantısına çağrılmadım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...