Kadıköy’de kadınlar "Kadın cinayetlerini acil önle" dedi

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Kadıköy'de bir araya gelen onlarca kadın #KadınCinayetleriniAcilÖnle kampanyasının startını verdi.

28 Eylül 2019 08:15
Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla, ‘Cinayet haberi okumaya tahammülümüz kalmadı’ diyerek bir araya gelen onlarca kadın #KadınCinayetleriniAcilÖnle kampanyasının startını verdi.

Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar “Boşanmayı değil, cinayeti önle”, “Trans cinayetleri politiktir”, “Erkek şiddetini durdur cinayeti önle", "Kadın cinayetlerini önle”, “6284 ve İstanbul Sözleşmesini uygula” sloganları attı. Eyleme HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy da katıldı. Kadınlar Birlikte Güçlü adına konuşan Feride Eralp, “Bugün burada, 'Kadın Cinayetlerini Acilen Önleyin!' diyeceğimiz kampanyayı başlatmak için bir araya geldik. Çünkü bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” dedi. 

Eralp, Nadira Kadirova'nın Ankara’da AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde ölü bulunduğuna dikkat çekerek, “Vekilin silahı ile intihar ettiğini okuduk haberlerde. Adli tıp raporu bir günde çıktı ve cenaze hemen Özbekistan’a gönderildi. Ailesi ve arkadaşları Kadirova’nın patronunun cinsel tacizine maruz kaldığını belirttiler, ama emniyette dinleyen olmadı. Yetmedi 19 yaşındaki Melike Demirci kocası tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Daha dün Ceren Damar’ın katili “iyi hal indirimi alırım” düşüncesiyle hocasının kendisiyle ilişki istediği iftirasını attı, çünkü bunun mahkemelerde işe yaradığını biliyordu. Nitekim aynı gün İzmir’de bir mahkeme boşanmaya çalıştığı kocası tarafından bıçaklanan ve 'Beni öldürmek için yaptı' diyen bir kadına, 'Seni öldürmek istediyse bıçak neden derine girmedi?' diye sormaya cüret etti. Sonra da adamı tahliye etti” diye konuştu. 

"YETKİLİLER ÖLÜM TEHDİTLERİNİ VE ŞİDDETİ DİKKATE ALMIYOR"

“Nasıl ki kadın cinayetleri bugün veya dün başlamadıysa, kadınların şiddete isyanı da yeni değil” diyen Eralp, “Tarihimiz, kadınların şiddetten uzak hayatlar kurabilmek, kendi ayakları üzerinde durabilmek, bunu yaparken birbirleriyle dayanışmak için verdikleri mücadelenin tarihi. Bu mücadeleyi bugün, bu ülkede, verirken başvuracak mekanizma bulamıyor, karakollarda ilgisizlikle karşılaşıyor, sığınaklarda şiddet uygulayan kocalarla barıştırılmaya çalışılıyor, 'boşanmayın' sözleri duyuyoruz. Öyle ki, pek çoğumuz, sosyal medyada sesini duyurmazsa aldığı ölüm tehditleri, maruz kaldığı şiddet, yetkililer tarafından dikkate alınmaz halde. Kadınların öldürülmeden önce sesini duymak, cinayete varmadan erkek şiddetine engel olmak ise mümkün! Yeter ki buna dair bir toplumsal ve siyasi irade, buna yönelik politikalar olsun” dedi. 

"KADIN CİNAYETLERİ ÖNLENEBİLİR!"

Kampanyayı bugün başlattıklarını söyleyen Eralp, “Kampanya boyunca farklı şekillerde bu cinayetlerin ve cinayete varana dek erkek şiddetinin nasıl önlenebileceğini anlatmaya çalışacağız. İddia ediyoruz: İstanbul Sözleşmesi ve 6284 etkin bir şekilde uygulanırsa, yeterli sığınak, kadın danışma/dayanışma merkezi ve tecavüz kriz merkezi açılırsa, toplumsal cinsiyet eşitliği tanınır ve politika metinlerinden çıkarmaktan vazgeçilirse, kadınların ekonomik hakları güvence altına alınır ve sosyal politikalar aileye bağlı olmadan çıkarılırsa, toplumda şiddete karşı ‘karı-koca arasına karışılmaz’ diyerek yok saymak yerine müdahale etme yaklaşımı yaygınlık kazanırsa kadın cinayetleri önlenir. Bu yüzden buradan politika yapanlara, uygulayanlara, mahkemelere, kolluk kuvvetlerine, yan komşulara, akrabalara, sokaktan geçenlere, yani herkese sesleniyoruz: 'Kadın cinayetlerini acil önle'. Ve bunun mümkün olması için de çareyi kadın dayanışmasında buluyoruz. Yaşasın kadın dayanışması” ifadelerini kullandı. 

KADIN CİNAYETLEİRİNİ ACİL ÖNLE!

Kadın Cinayetleri Acil Önle sloganıyla kampanya startı veren KBG’nin talepleri ise şöyle:

  • Erkek şiddetini durdur – Kadın cinayetlerini önle!
  • İstanbul Sözleşmesi’ni uygula – Kadın cinayetlerini önle!
  • Toplumsal cinsiyet eşitliğini tanı – Kadın cinayetlerini önle!
  • 6284’ü uygula – Kadın cinayetlerini önle!
  • Yeterli sığınak aç – Kadın cinayetlerini önle!
  • Şiddeti izleme, müdahale et – Kadın cinayetlerini önle!
  • Cezasızlığa son ver – Kadın cinayetlerini önle!
  • Ekonomik haklarımızı güvence altına al – Kadın cinayetlerini önle!
  • Kadınlara yönelik sosyal politikaları aileyle sınırlandırma – Kadın cinayetlerini önle!

100 KADININ HİKAYESİ OKUNDU

Yapılan açıklamanın ardında Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar öldürülen 100 kadının hikayesini anlatarak, “Kadın cinayetlerini acil önle” dedi. (EKMEK VE GÜL)

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs’ın 68’li liderini kaybettik

SONRAKİ HABER

Gazeteci İdris Yılmaz’ın yargılandığı dava ekim ayına ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa