28 Eylül 2019 05:48
Son Güncellenme Tarihi: 28 Eylül 2019 10:35

Demokrasi Nöbeti 41’inci gününde: Birlikte direnmeli ve mücadele etmeliyiz

Kayyum atamalarına karşı başlatılan Demokrasi Nöbetleri 41’inci gününde sürüyor. Diyarbakır, Van ve Mardin'de bir araya gelen yurttaşlar birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır’da kayyuma karşı 41 gündür Lise Caddesinde yapılan oturma eylemine Demokrasi için Birlik (DİB) üyesi Nesteren Davutoğlu, Salih Zeki Tombak, Erdoğan Aydın, TTB Genel Başkanı Sinan Adıyaman, TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, Emek Partisi MYK üyesi Yusuf Karataş, Kürdistan Kominist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek de katıldı.

"NASIL BİR KARDEŞLİK? NASIL BİR ADALETTİR?"

DİB adına konuşan Yazar Erdoğan Aydın, kayyum atanmasına karşı sürdürülen direnişin yalnız kayyum karşı değil Türkiye demokrasisi için de önemine dikkat çekti. Aydın, “Bu ülkenin en mağdurları seçim hakkı sürekli ihlal edilenler insanlar. Sizler sadece elinizden alınan iradeniz için değil Türkiye'nin demokrasi ve adaletin bayrağının dalgalanması içinde mücadele ediyorsunuz. İnsanların en temel demokratik hakkı olan seçme hakkını elinden alarak aslında elinde zorbalıktan başka bir şey kalmadığını gösteriyorlar. Yapabilecekleri bir şey olmadığı için ısrar ediyorlar. Sizler burada bütün bir Türkiye’nin gelecek nesillerin umudu olarak direnmektesiniz. Bu ülkede kardeşim kavramının içi de boşaltıldı. İnsan kendisine hak gördüğünü kardeşi hak görmeyebilir mi? Filistin’e bir devleti az görürken Kürtler’e seçimle aldığı bir belediyeyi  yönetmeyi hak görmeyen bir kardeşlik nasıl bir kardeşliktir? Nasıl bir adalettir?​” diye sordu.

"SAĞLIK, BARIŞ ADALET OLMADAN GERÇEKLEŞEMEZ"

TTB Genel Başkanı Sinan Adıyaman ise demokrasinin önemine dikkat çekerek “ Sağlık kişinin fiziksel psikolojik ve sosyal iyilik halidir ayrıca bu sağlık hali barış demokrasi adalet olmadan özgürlük olmadan gerçekleşemez.  İlgili illerin arkasındayız halkın tercihlerinin yerine getirmesini ve arkadaşlarımızın görevlerine geri dönmesini gerektiğini söylüyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


VAN'DA DEMOKRASİ NÖBETİ: AKP DE ÇÖP SEPETİNE GİDECEK

Kayyumlara karşı başlatılan Demokrasi Nöbeti 41’inci gününde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van'ın İpekyolu ilçe binası önünde milletvekillilerin ve partililerin katılımıyla devam ediyor. Nöbette konuşan HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 31 Mart yerel seçimlerden önce HDP’nin kazanacağı belediyelere "Kazanırlarsa dahi kayyum atayacağız" sözlerini hatırlatarak, AKP’nin halka vereceği hiçbir şey kalmadığını, bu nedenle kayyum atadıklarını söyledi.  

İki yıl boyunca Kürt illerinin kayyumlarla yönetildiğin, hatırlatan Işık, “Türkiye'deki demokrasi çevreleri ve Kürt halkı kayyum kararlarını hiçbir şekilde kabul etmediler. Çünkü bu durum halkın iradesine yapılmış bir darbedir. Son yıllarda valililer bir siyasal partinin çalışanı gibi davranıyorlar. Türkiye'deki tüm çevrelerin bu kayyum kararına tepki vermeleri gerekiyor" diye konuştu. AKP'nin de tarihin çöp sepetine gideceğini söyleyen Işık, "Tıpkı 90'lardaki zihniyetler gibi AKP de gidecek" dedi. Nöbet, seslendirilen şiir, şarkı ve sloganlarla son buldu.

ANTALYA EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ MARDİN'DEKİ NÖBETE DESTEK VERDİ

Mardin Kızıltepe'de Özgürlük Meydanı'nda devam eden Demokrasi Nöbeti eylemine Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi. Oturma eylemi sırasında alana yürüyüş ile girmek isteyen Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri üyelerine polis engel oldu. Valilik tarafından getirilen "eylem ve etkinlik yasağını" gerekçe gösteren polislere HDP'liler ve Antalya'dan gelen destekçiler tepki gösterdi. Bir süre devam eden görüşmelerin ardından grubun alana yürümesine izin verildi. 

"ŞARKILARIMIZI SUSTURAMAZSINIZ"

Ardından devam eden oturma eylemi sırasında kitle alkışlar eşliğinde şarkı söylemeye başladı. Bu sırada polis yine Valilik kararını gerekçe göstererek, "Burada şarkı söyleyemezsiniz. Burası şarkı söyleme yeri değil. Size burada bu şekilde şarkı türkü söyletmem" tehdidinde bulundu. Bu sırada kitle içinden bir kadının "Şarkılarımızı türkülerimizi susturamazsınız. Söylemeye devam edeceğiz" sesi yükseldi. Kitle şarkılar eşliğinde oturma eylemine devam etti. 

ÖZTÜRK: BİRLİKTE KAZANACAĞIZ

Oturma eyleminin ardından ilk olarak Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına Dönem Sözcüsü Kadir Öztürk açıklama yaptı. Mardin halkının direnişini yürekten desteklediklerini ve selamladıklarını belirten Öztürk, AKP-MHP iktidarının demokrasi ve hukuku ayaklar altına alarak muhaliflere saldırmaya devam ettiğini ifade etti. Kürt halkının yalnız başına mücadele etmesinin yeterli olmadığını, Türkiye halklarının birlikte mücadele etmesi gerektiğini kaydeden Öztürk, "Birlikte direnmeli, birlikte mücadele etmeli, kazanmalıyız. Mardin halkı bugün burada kendi iradesine sahip çıkmak için direniyor. Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri olarak yanınızda olacağız. Birlikte kazanacağız" dedi. 

Öztürk'ün konuşması sırasında kitle sık sık "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı attı. 

"BELEDİYELER İADE EDİLENE KADAR..."

Ardından ise HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir konuştu. Aydemir, daha önceki kayyum döneminde yapılanları hatırlatarak, "Kayyum gasptır, yağmadır" dedi. Aydemir, sözlerinin devamında kayyum dönemi icraatlarını sayarak, "Yapılan bu irade gasbını hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini Kürt halkı 41 gündür yaptıkları eylemleri ile basın açıklamaları ile ortaya koymaktadır. Bundan dolayı diyor ki; belediyelerimiz iade edilene kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.

Açıklamanın ardından eylem alkış ve sloganlarla sonlandırıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’nin Suriye Konferansı: ABD-Rusya ile değil, Suriye ile komşuluk geliştirilmeli

SONRAKİ HABER

İstanbul'un "Acil Ulaşım Yolları" otoparka dönüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...