27 Eylül 2019 06:03
Son Güncellenme Tarihi: 28 Eylül 2019 05:00

"Deprem toplanma alanı yok çünkü yandaşa peşkeş çekildi"

CHP Ge­nel Sek­re­te­ri Gür­sel Te­kin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve 25. ve 26. dönem CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, İstanbul depremine ilişkin açıklamalar yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Can Deniz ERALDEMİR
İstanbul

İstanbul’da önceki gün meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından en çok tartışılan konu deprem toplanma alanları oldu. Büyük bir korkuyla kendilerini dışarı atan vatandaşlar, gidecek yer bulmakta zorlandı. Erdoğan her ne kadar "AFAD'ın bırakın yüzlerce, binlerceyi İstabul'da on binlerce toplanma alanı var" dese de açıklama yapan İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bugün sordum arkadaşlara, 99 depreminden sonra yapılan çalışmalarda deprem toplanma alanı olarak İstanbul’da 470 büyük alan tespit edilmiş ve kayda geçirilmiş. O tarihte kayda geçirilen toplanma alanlarının sadece 77’si kalmış. Diğerleri yapıya dönüşmüş” dedi. Depremle ilgili açıklama yapan uzmanlar, meslek odaları da deprem toplanma alanlarında AVM’lerin ve rezidansların yapıldığını söyledi.

"DEPREM TOPLANMA ALANLARI TÜRGEV’E VERİLDİ"

Milletvekilliği döneminde İstanbul’daki deprem toplanma alanlarının imara açılmasını Meclis gündemine taşıyan Gazeteci Barış Yarkadaş ile bu örnekleri konuştuk.

Eski CHP Milletvekili, Gazeteci Barış Yarkadaş, Üsküdar’ın 80 bin nüfuslu Ünalan Mahallesi’nde 2 tane deprem toplanma alanı olduğunu hatırlattı ve “Bunlardan birisi, yaklaşık 3 dönüm olmalı, 2017 yılının Aralık ayında TÜRGEV’e verildi" dedi. O dönem CHP olarak alanın TÜRGEV’e verilmesine itiraz ettiklerini vurgulayan Yarkadaş, “Ancak yapılan açıklamada bu araziye yapılacak olan yurtta öğrencilerin kalacağı söylendi” dedi.

Deprem toplanma alanı olarak belirlenen ve mahallelinin sebze meyve pazarı olarak kullanılan bu alanın TÜRGEV’e verilerek etrafının çitlerle çevrildiğine işaret eden Yarkadaş, “Ünalan’ın diğer toplanma alanı olarak belirlenen toplanma alanı ise 2015 yılının başında Katarlı EMAAR grubuna verilmiş ve oraya da yüksek katlı bir AVM dikilmişti” diye konuştu.

“Böylelikle Ünalan’da bulunan deprem toplanma alanlarından birisi TÜRGEV’e, diğeri de Katarlı bir sermaye grubuna peşkeş çekilerken, Ünalanlılar kaderlerine terk edilmiş oldular” diyen Yarkadaş, buna benzer çok örnek olduğunu vurguladı ve kendisinin TBMM’de bu örnekleri tek tek dile getirdiğini belirtti.

Barış Yarkadaş diğer bazı örnekleri de şöyle sıraladı:

“Örneğin Torunlar Center’ın yapıldığı Mecidiyeköy’deki alan, eski Ali Sami Yen Stadı'ydı ve yapılan inşaatta on kişi ölmüştü. Zorlu AVM’nin bulunduğu alan yeşil alandı, deprem toplanma merkeziydi, İETT’nin garajıydı ve geniş düz bir araziydi. Orası da AVM’ye çevrilerek yeşil alan ve deprem toplanma merkezi vasfından çıkarıldı."

İstanbul’da bu uygulamaların yurttaşların yaşamını riske ettiğine vurgu yapan Yarkadaş, “İstanbul’da AKP AVM yapmadı, aslında hepimize birer mezar kazdı” diye konuştu.


GÜRSEL TEKİN: DEPREM TOPLANMA ALANLARI YANDAŞA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

Hükümeti depreme karşı hiçbir önlem almamakla suçlayan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, deprem vergilerinin duble yollara harcandığını, sadece İstanbul’da 50’ye yakın deprem alanının yandaşlara peşkeş çekildiğini öne sürdü.

Kamuya ait alanların kullanım yetkisinin iktidarın elinde olduğunu belirten Tekin, “CHP’li belediyelerin yapabileceği şeyler çok sınırlı. Çünkü bu alanların tamamı büyükşehir belediyesine ve kamuya ait olduğu için deprem dönüşümü için isteseler de kullanamazlar. Tüm kontrol iktidarın elinde. Bakırköy, Kadıköy, Beşiktaş belediyelerinin tamamı deprem envanterini çıkarmış durumda. 2002’de AKP deprem konteynerleri oluşturdu. Ancak o konteynerlerin yerinde reklam panoları var. Orada da rant var” dedi.

Bulunduğu arazide çadır kent kurulması planlanan Merdivenköy’deki Çocuk Esirgeme Kurumu arazisinin, 220 milyon liraya satıldığını belirten Tekin, Bakırköy gazetesine yaptığı açıklamalarda diğer alanları şöyle sıraladı:

"Göztepe’deki meteoroloji arsasına 45 katlı rezidans yapıldı. 44 bin metrekarelik arsa, ilçenin en yeşil noktalarından biriydi. Vişnezade’deki SSK arazisine üç bloklu rezidans yapıldı. 'Şehit Mehmet Mezarlığı' olarak bilinen mezarlık da kaldırıldı. Ataköy sahilinde uzun zamandır süren yapılaşma yeşili ve deprem toplanma alanlarını yok etti. Lüks konutlar yükseldi." (HABER MERKEZİ)


SEYİT TORUN: İMAR YASASI DEĞİŞTİRİLMELİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İstanbul depremi için "Bunu tekrar bir büyük uyarı olarak görmeli ve eksikliklerimizi bir saniye bile harcamadan tamamlamalıyız" dedi. "Sorumluluğumuz gereği hükümete ve AKP'ye birlikte düşünmeyi ve yeni bir yerel yönetimler yasasını birlikte hazırlamayı öneriyoruz" diyen Torun, İmar Yasasının değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Torun, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu belirterek "Öncelikle şunu söylüyoruz, deprem ne zaman geleceği bilinmeyen ve kaç şiddetinde olacağı ölçülemeyen bir doğal afettir. Ancak, biz şunu biliyoruz ki deprem mutlaka kapımızı çalacak. Biz her zaman, Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu'nun dün de söylediği gibi, 'Bilimin karşısında boyun büker, bilim insanlarından talimat alır ve gereğini yaparız'. Böyle de yapmalıyız" dedi.

"Deprem vergilerinin nereye harcandığını ve deprem toplanma alanlarının kimlere verildiğini sorma hakkımız var" diyen Torun, "Deprem için toplanan vergilerle okullarımızı güçlendirdik mi? Deprem için toplanan paralarla hastanelerimizi güçlendirdik mi? Kamu binaları ne durumda? Çürük binaları da affettik mi?" sorularını yöneltti.

"ÇAĞIMIZA UYGUN HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUM"

Torun'un açıklamasından öne çıkanlar şunlar oldu:

"Geçen yüzyılda şehirlerin altyapı projelerini finanse etmek, buna kredi vermek, konut sorunlarını acilen çözmek, hastane okul gibi acil ihtiyaçları finanse etmek gerekiyordu. Bunları yaparken de kaliteye ve kalıcılığa önem verilmiyordu. Şimdi bunların düzeltilmesinin yanında iklim krizine çözüm üretecek entegre ve kapsayıcı projeler geliştirmek gerekiyor." 

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, İller Bankasını, hükümetin tüm kurumlarını çağımıza uygun hareket etmesi için göreve çağırıyorum. Yerelin iklim krizini, doğal felaketleri önleyici projeleri öncelikle desteklenmeli"

"Belediye başkanlarımız, sadece çalışmak istiyor ve halkımızın dertlerini çözmek için çırpınıyor, onlara sorun çıkarılmamalı ve önü açılmalı."

"Biz, sorumluluğumuz gereği hükümete ve AKP'ye bütün bunları birlikte düşünmeyi ve yeni bir yerel yönetimler yasasını birlikte hazırlamayı öneriyoruz"

"Hükümetin veya sarayın yeni yerel yönetimler yasası tartışmasında uyarılarımızı ve en önemlisi de katkılarımızı, demokrasi talebimizi dikkate almasını umuyoruz"

"İMAR YASASI ELE ALINMALI"

Açıklamalarının ardından soruları da yanıtlayan Torun, yerel yönetimler yasasında öncelikli olarak değişmesini öngördükleri maddelerin neler olduğunun sorulması üzerine, "Sayın Özhaseki ile geçmişte konuşmuştuk, bugün de konuşuyoruz. En öne alınması gereken konu İmar Yasası" yanıtını verdi. Torun belediyelerin gelir kaynaklarının artırılaması gerektiğini de dile getirdi.

"TOPLANAN VERGİ MİKTARINI BİLMİYORUZ"

"Bugüne kadar toplanan deprem vergileriyle ilgili elinizde bir rakam var mı?" sorusu üzerine Torun, bu konuda sözlü ve yazılı soru önergeleri verdiklerini ancak yanıt alamadıklarını dile getirdi. Torun, "20 yıldır vergi ödedik ama miktarı kadar önemli olan bu amaçla toplanan paraların maalesef depremi önleme veya depremin etkisini hafifletme adına kullanılmadığı bir gerçek. Elimizde bir bilgi yok. Geçmişte de talep ettik bugün de talep ediyoruz ama henüz ulaşamadık eğer öyle bir rakam sunulursa da mutlu oluruz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ekrem İmamoğlu olmadan yapılan deprem toplantısına dair İstanbul Valiliği açıklaması

SONRAKİ HABER

Ankara'da ulaşıma bir ev kirası veriyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...