27 Eylül 2019 03:21

Emek Partisi İstanbul İl Örgütü: Deprem değil ihmal öldürür!

Emek Partisi İstanbul İl Örgütü İstanbul ve çevre illerde paniğe neden olan depremle ilgili açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi İstanbul İl Örgütü, 5.8’lik depreme ilişkin yazılı açıklama yaptı. 1999 depreminden sonra yapılan hiçbir uyarının yetkililer tarafından dikkate alınmamasına dikkat çekilen açıklamada, “Deprem değil, ihmal öldürür” denildi.

Emek Partisinin depreme ilişkin açıklaması şu şekilde:
“1999 Gölcük depreminden sonra 20 yıldır İstanbul’da büyük bir depremin olacağı konusunda bilim insanları uyardı, uyarıyor. Birkaç gündür üst üste önce 4,7 büyüklüğünde dün de 5,8 büyüklüğünde iki tane korkutan depremler yaşadık.

Bu depremlerin daha büyük İstanbul depremlerinin habercisi olduğu konusunda ise bilim insanları hemfikir. Tam zamanı bilinmese de olacağı bilimsel olarak kesin olan büyük İstanbul depremine ilişkin bugüne kadar hiçbir adım atılmadığı gibi İstanbul depreme tamamen hazırlıksız hale getirildi.

Nasıl mı?

20 yıl boyunca AKP iktidarı bilim insanlarının tüm uyarılarını dikkate almayarak başta İstanbul’un acil toplama alanlarını yok etti. Bugün gördük ki deprem sonrasında yok denecek kadar az olan deprem toplanma alanları yetersizdir.  Yaşadığımız depremin hemen ardından, her birimiz işyerimizden, evimizden, okulumuzdan can havli ile kendimizi dışarı attığımızda ancak binaların dibinde bekleyebildik.

Yine deprem yönetmelikleri hiçe sayılarak kentsel dönüşümler tam bir rantsal dönüşüme çevrildi ve İstanbul’da tarım arazileri, sulak alanlar gibi inşaata uygun olmayan alanlara binalar yapıldı. Yine birçok inşaat firması kaçak yüksek katlarla gündeme gelmesine rağmen bu inşaatların tamamlanmasına onay verildi. Ve toplanma alanları şantiyelere çevrildi. Kısacası iktidar rant için her türlü kuralsızlığa imza attı.

Ne yapılmalı?

Bu süreçlerden ders çıkarıp bugün hiçbir gerekçe kabul edilmeden yetkililerin harekete geçmesi sağlanmalıdır. İstanbul’un kentsel dönüşümü için meslek odaları ve bilim insanlarının önerileri doğrultusunda acil bir eylem planı oluşturulmalıdır.

Yine vakit kaybetmeden İstanbul’un afet toplanma alanları arttırılmalı ve yeterli hale getirilmelidir. Konu ile ilgili eğitici çalışmalar sürdürülmelidir.

Kısacası İstanbul’u talan edenlerden sorulacak hesabımızı unutmadan, bugün yetkililerin harekete geçmesini acil olarak sağlamak yine İstanbul işçi ve emekçilerinin sorumluluğudur. Ne olacak, bu da geçti demeden harekete geçmeli ve geçirmeliyiz!” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Lübnan'da akaryakıt istasyonları satışlarını durdurdu

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Valiliği, AKP önünde eylem isteğini "Anayasal suç" saydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...