26 Eylül 2019 19:53

Bony Çorap'ta patronun kârı büyüyor, işçinin yoksulluğu

Bony Çorap işçileri, ekonomik krizin çalışma ve günlük yaşamlarına etkisini Evrensel'e anlattı. İşçiler, Öz İplik-İş’in de yetki aldıktan sonra kendilerini terk ettiğini söyledi.

ARŞİV | Fotoğraf. DHA

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Kriz gerekçesi ile daha önce yüzlerce işçinin işten atıldığı Çerkezköy OSB’deki Bony Çorap’ta patron şimdi yeni yatırımlar yapıyor. 300’ün üzerinde burunsuz çorap örgü makinesi alındığını belirten işçiler kendilerinin payına ise uzun çalışma, gelir vergisi kesintileri ve yoksulluk düştüğünü ifade ediyor. Bony işçileri, Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’in de yetki aldıktan sonra kendilerini terk ettiğini söylüyor.

"ZAMLAR VE VERGİLER BELİMİZİ BÜKÜYOR"

Bony Çorap büyürken işçiler bir üst vergi dilimine girdikleri için vergi yükünün altında eziliyor. Asgari ücret dışında bir buçuk ikramiye alan işçiler pazara çıkmakya bile korkar hale geldi. Temel tüketim maddelerine gelen zamların ve vergilerin işçilerin yoksulluğunu büyüttüğünü söyleyen bir Bony Çorap işçisi, “Büyük bir kriz yaşadık. İğneden ipliğe zam geldi. Şimdi okullar açıldı, kış geliyor, aldığımız ücret hiçbir şeye yetmez oldu. Bir de bunun üzerine yeni vergi dilimine girdiğimiz için kesinti büyüdü. Ücretimden 400 lira vergi kesiliyor. Önce zamlar, şimdi de vergiler belimizi büküyor” diye konuştu.

PATRONUN KÂRI BÜYÜRKEN İŞÇİ DİBE GİDİYOR

İşlerin azaldığı dönemde patron yüzlerce işçiyi işten çıkararak krizin yükünü işçilere yıkma yoluna gitti. “Krizde patron kendini kurtardı” diyen bir işçi şöyle devam etti: “Kriz döneminde yüzlerce işçi işten atıldı. Patron kârını yine korudu. Ama olan bize oldu. Biz hâlâ krizden çıkamadık. Aldığımız ücret aynı. Hatta vergiden dolayı daha da düştü. İşler açılınca patron öncesinden daha büyük kâr yapmaya başladı. Yüzlerce makineyi yenilemeye başladı. Onun kârı büyürken biz dibe gidiyoruz. Bir de bunun üzerine devletten teşvik, İŞKUR üzerinden işçi alıyorlar.”

KRİZ KOŞULLARI DEVAM EDİYOR

Patronun tasarruf tedbirleri ve işçiler üzerindeki baskısı hiç düşmediği gibi daha da arttı. Kriz koşulları devam ediyor diyen Bony işçileri ‘Yemeklerin kalitesi düştü. Yemekhaneye girerken bastığımız kartlar şimdi tuvaletler için de kullanılacakmış. Tuvaletler yıkılıp turnike konuluyor. Rapor alanlara izin vermiyorlar. İş önlüğü almak için bile bir depo sorumlusundan insan kaynaklarına kadar birçok imza almak zorunda kalıyoruz.’ diyerek yaşadıklarını dile getiriyor.

SENDİKADAN HİÇ SES ÇIKMIYOR

Bony işçileri iki sene önce yaşadıkları sorunların çözümü için Öz İplik-İş Sendikasında örgütlenmeye başlamış, uzun süren yargı sürecinden sonra sendika sözleşme yetkisi almıştı. Örgütlenene kadar işçilerle olan Öz İplik-İş, yetkiyi aldıktan sonra işçilerin deyimiyle kendilerini terk etmiş. İşçilerin bilgisi dışında sözleşmeyi imzalayan Öz İplik-İş’in sadece senelik bir buçuk ikramiye alması işçilerin tepkisini çekti. İşçiler, “Bize birçok söz veren sendika daha sonra yüzümüze bakmadı. Ne sözleşme imzalanırken ne de temsilci belirlenirken bize soruldu. Kendi kafalarına göre hareket ediyorlar. Birçok sorun yaşamamıza rağmen sendikadan hiç ses çıkmıyor. Ortada yok gibi. Herkes tedirgin ama bu ne kardeşim diyen yok” dedi.

İŞÇİLERİN BİRİNCİ GÜNDEMİ GEÇİM

Art arda yapılan seçimler, dış politikadaki gelişmeler ve silahlanma gibi ülkenin sıcak gündemleri ise işçilerin ilk sıralarında yer almıyor. İşçiler, “Politikadan daha çok geçim derdine düşmüş durumdayız. Herkes ücretlerin hiçbir şeye yetmediğini konuşuyor. En fazla Suriye meselesinde ‘Suriye’den bize ne, başımıza bela oldu’ diye hükümetin politikalarını eleştiriyor. Her işçinin mutlaka bir fikri var. Ama bunu açıktan tartışmıyor. Geçim sıkıntısı her şeyin üstünü örtüyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

15 Temmuz Darbe girişimi çatı davasının gerekçeli kararı açıklandı

SONRAKİ HABER

Sivas Katliamı davası 26 Aralık'a ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...