05 Haziran 2018 22:28

İşçiler gelecek kaygısında, patron bina satma telaşında

Bony çorap fabrikasında işçiler fazla mesai olmadan geçinemiyor. İşlerini büyüten patron ise AVM ve konut inşaatı işine girdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

İşçilerin daralması nedeniyle uzun süredir neredeyse fabrikanın yarısının izinde olduğu Bony çorap fabrikasında işçiler geleceğe kaygıyla bakıyor. Fazla mesai olmadan geçinemeyen işçiler, işsiz kalma korkusu yaşıyor. AVM ve konut inşaatı işine giren patron ise işçilere konut satmaya çalışıyor. Buna tepki gösteren işçiler “Bizim sırtımızdan kazandığı paralarla yaptığı binaları yine bize satmaya çalışıyor” dedi. Seçimlerde işçiler arasında kutuplaşmanın öne çıktığına dikkat çeken bir işçi “Yoksullukta biriz ama siyasette ayrıyız. Siyasette de birleştiğimizde bu işler değişir” çağrısı yaptı. 

BORÇ İÇİNDEYİZ

2018’in yıllık izinlerinin bile kullandırıldığı Bony çorapta çalışan 1300 içinin 500’e yakını, şu an halen izinde. Asgari ücret ile çalışan işçilerin bir kısmı tazminatı alıp işten ayrılmak isterken, özellikle kadın işçiler arasında “Geleceğimiz ne olacak” kaygısı büyüyor. Bu gidişat devam ederse işten atılmaların da başlayacağını belirten işçiler “Bu yaştan sonra nerede iş buluruz” diyor. Değil işten atılmak fazla mesaiye kalmamış olmanın bile kendilerini ekonomik olarak etkilediğini ifade eden işçiler, “Hepimiz borç içindeyiz. Aldığımız asgari ücret hiçbir şeye yetmiyor. Fazla mesai yaparak evi döndürmeye çalışıyorduk. Şimdi o da kalmadı” diyor. 

Ücretin dışında genellikle Ramazan ve Kurban Bayramlarında verilen 100 liralık alış-veriş çekinin bile dört yıldır hiç arttırılmadığını söyleyen bir işçi “Bu halde nasıl geçinelim?​” diye soruyor.

PATRON İNŞAAT İŞİNE GİRDİ

Bony çorap işçisi geleceği hakkında büyük kaygı duyarken Bony çorap patronu Çerkezköy’e AVM ve konut işine girerek kendini büyütmeye çalışıyor. Üstelik patron bu konutları da işçilere satmaya çalışıyor. Fabrikaya astığı bir ilanla Bony işçisine yüzde 3 indirim yapılacağını duyuran patrona tepki gösteren işçiler “Biz karnımızı nasıl doyuracağız diye düşünürken patron bize ev satmaya çalışıyor” diyor. Bir işçi patronun kendilerinin sırtından kazandığı paralarla yaptığı binaları tekrar kendilerine satmaya çalıştığını söyleyerek tepki gösteriyor. 

YOKSULLUKTA BİRİZ AMA SİYASETTE AYRI

Seçimler yaklaştıkça tartışmaların da başladığı Bony çorapta işçiler arasında tartışmalar da hararetli hal almaya başladı. Muhalefeti destekleyen işçiler diğerlerine “Anlamıyorsunuz, görmüyorsunuz” derken iktidarı destekleyenler ise muhalefettekileri “vatan hainliği” ile suçluyor. Daha önce AKP’ye oy vermiş bir kısım işçinin hâlâ kararsız olduğunu belirten bir işçi, AKP’yi destekleyenlerin tartışmalardan kaçtığını, AKP’yi savunamaz noktada olduğunu dile getirdi. Daha önce AKP’ye oy vermiş bir işçinin “Hanıma 20 lira verdim, poşet dolmadan geri geldi” diye şikayet ettiğini aktaran işçi, bu işçinin hâlâ kararsız olduğunu dile getirdi. 

Bony çorapta bir işçi bu durumu “Yoksullukta biriz ama siyasette ayrıyız” diyerek açıklıyor ve devam ediyor: “Her görüşten işçi aynı kaygıları duyuyor. Aynı düşük ücret ile çalışıyoruz. Aynı yoksulluğu yaşıyoruz. Aynı kaygılar içindeyiz. Ama oy vermeye gelince ayrışıyoruz. İşçiler siyasette de birleşince bu işler değişir. Yarın işsiz kalabiliriz, ücretlerimiz ödenmeyebilir. Asıl biz buna hazırlanmalıyız. Bunu engellemek için birleşmeliyiz.”

Fotoğraf: Arşiv

ÖNCEKİ HABER

Yurttaşlar seçim güvenliğinden ve oyların korunabileceğinden endişeli

SONRAKİ HABER

KHK ile çıkarılan Ege Üniversitesi işçilerine hiçbir yerde iş yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...