20 Eylül 2019 05:12
Son Güncellenme Tarihi: 20 Eylül 2019 17:20

Oktar davasında ifade veren sanık Yıldız: A9'da faydalı yayınlar yapılıyor

"Adnan Oktar organize suç örgütü"ne yönelik 167'si tutuklu 226 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması görüldü. Duruşma sanık Bora Yıldız'ın savunması sonrası 23 Eylül'e ertelendi.

Fotoğraf: Berk Özkan/AA

Paylaş

"Adnan Oktar organize suç örgütü"ne yönelik soruşturma sonucunda haklarında dava açılan ve örgütün elebaşı Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 167'si tutuklu 226 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasına 4. günde devam edildi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısında bulunan salonda yapılan duruşmaya, tutuklu sanık Adnan Oktar'ın da aralarında olduğu toplam 162 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmada, 13 tutuksuz sanık da salonda yer aldı. Duruşma, tutuklu sanık Bora Yıldız'ın savunmasıyla devam etti. Duruşmada Adnan Oktar savunma yaparken fotoğraf çekip sosyal medyada paylaştığı değerlendirilen kişi hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Yıldız'ın savunması sonrası duruşma 23 Eylül'e ertelendi.

SANIK: A9’DA FAYDALI YAYINLAR YAPILIYOR

Duruşmada savunma yapan Yıldız, bir soruyu yanıtlarken “İmanın hakikatleri, Kur'an mucizeleri, Peygamberimizin güzel ahlakı, komünizm tehlikesi gibi birçok faydalı yayın yapılıyor bizim kanalımızda” diye cevaplandırdı.

Mahkeme Başkanı Perk'in "Bir müşteki ifadesinde kendisini Kandilli'deki 'Dragos' olarak adlandırılan villaya götürdüğünüzü, bu villanın girişinde cep telefonunun alındığını beyan etmiş. Sonra size telefonunun neden alındığını sormuş. Siz, güvenlik gerekçesiyle olduğunu söylemişsiniz? Bu villaya girilirken telefon sokulmaz mı?" sorusunu yanıtlarken Yıldız, böyle bir uygulamadan bilgisi olmadığını, bahsi geçen villada A9 kanalının canlı yayınlarının da yapıldığını, cep telefonlarının çalmasının kameralarda parazite neden olduğunu iddia etti.

OKTAR’IN FOTOĞRAFINI PAYLAŞAN KİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Ara sonrası yeniden başlayan duruşmada Cumhuriyet Savcısı, davanın salı günü görülen ilk celsesinde, sanık Adnan Oktar savunma yaptığı sırada, açısı itibarıyla sanık avukatlarının bulunduğu bölümden çekildiği değerlendirilen bir fotoğraf karesinin sosyal paylaşım platformu Twitter'da yayımlandığının tespit edildiğini belirterek, ilgili kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, ilgili kişi hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına "duruşmanın gizliliğini ihlal" ve "duruşmalardaki görüntü ve seslerin izinsiz olarak kayda alınması" eylemlerine ilişkin gereğinin takdir ve ifası için bildirimde bulunulmasına hükmetti.

Yıldız’ın ifadesinin ardından duruşmaya 23 Eylül Pazartesi günü devam edilmesine karar verildi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 3 bin 908 sayfalık iddianamede, sanıkların haricinde 26 kişi mağdur, aralarında eski emniyet müdürü Adil Serdar Saçan'ın da bulunduğu 99 kişi ise müşteki sıfatıyla yer alıyor.

Mağdur ve müştekilerin yanı sıra 23 tanık ve etkin pişmanlıktan yararlanan 25 kişinin beyanlarına yer verilen iddianamede, sanık Adnan Oktar liderliğinde örgütün biri firari 13 yöneticisi bulunduğu ifade ediliyor.

İddianamede, sanıklar hakkında istenen cezalar şöyle: "Siyasal veya askeri casusluk suçuna teşebbüs etme, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme, cinsel istismar, cinsel saldırı, 6136 Sayılı Kanun'a muhalefet, eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi, şantaj, eziyet, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, hakaret, 3628 Sayılı mal varlığı bildiriminde bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'na muhalefet, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, dolandırıcılık, tehdit, kişisel verilerin kaydedilmesi, kasten öldürmeye teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme, 5607 Sayılı Kaçakçılık Kanunu'na muhalefet, resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek, resmi belgede sahtecilik ve suçluyu kayırmak."

İddianamede, Adnan Oktar hakkında ise ''Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme'', ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurma-yönetme'', ''Terör örgütüne (FETÖ)  üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek'', ''Kasten adam öldürmeye teşebbüs'', ''5607 sayılı Kaçakçılık Kanununa Muhalefet Etmek'', ''Resmi belgeyi yok etmek'', ''Resmi belgede sahtecilik'', ''Nitelikli cinsel saldırı'', ''Çocuğun nitelikli cinsel istismarı'', ''6136 Sayılı Kanuna Muhalefet Etmek'', ''Eğitim öğretim hakkının engellenmesi'', ''Eziyet etme'', ''Şantaj'', ''Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'', ''Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama'', ''Dolandırıcılık'', ''3628 Sayılı Kanuna Muhalefet'', ''Hakaret'', ''Tehdit'', ''Hukuka Aykırı Olarak Kişisel Verileri Kaydetmek'', ''Suçluyu kayırma'' ve ''Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması'' suçlarından toplam 420 yıldan 871 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, 11 müşteki-sanık hakkında ise sadece ''Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma'' suçundan ayrı ayrı 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Diğer sanıkların ise benzer suçlardan hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Esma Yılmaz'ın denetimli serbestlik başvurusu kabul edildi: Arin bebek artık özgür

SONRAKİ HABER

Kartal'da çöken binayla ilgili dava: Tek tutuklu sanık tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...