16 Eylül 2019 08:53

Bu hafta görülecek gazetecilik ve ifade özgürlüğü davaları (16-22 Eylül 2019)

Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Gazeteciler Ahmet Altan ve Selman Keleş ile Sanatçı Ferhat Tunç bu hafta hakim karşısına çıkacak.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Bu hafta yine birçok gazetecilik ve ifade özgürlüğü duruşması görülecek. Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Malta Belgelerini konu alan köşe yazısı nedeniyle 17 Eylül'de hakim karşısına çıkacak. ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla yargılanan Polat’ın duruşmasında TGS ve TGC’den istenen uzman görüşünün mahkemeye sunulması bekleniyor. Gazeteciler Ahmet Altan ve Selman Keleş ile Sanatçı Ferhat Tunç da hakim karşısına çıkacak.

POLAT’IN DURUŞMASI 17 EYLÜL'DE GÖRÜLECEK

Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın 28 Mayıs 2017 tarihinde gazetede yayımlanan “Erdoğan ailesiyle ilgili bu iddialara muhatapları ne diyor?​” başlıklı köşe yazısı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması Bakırköy 31. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

Polat, Gazeteci Craig Shaw’in, ‘The Black Sea’ sitesinde 26 Mayıs 2017 tarihinde yayımlanan ve “Malta Files, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesi ile Sıtkı Ayan ve Azeri İş Adamı Mübariz Mansimov arasındaki milyon dolarlık petrol tankeri ortaklığını ortaya çıkarıyor” ifadelerine yer verilen “Erdoğan Ailesinin Gizli Offshore Anlaşması” başlıklı haberini, 28 Mayıs 2017 tarihli köşe yazısında aynen yayımlamış ve “Erdoğan, ailesiyle ilgili bu iddialara muhatapları ne diyor?​” diye sormuştu.

Bir önceki duruşmada Evrensel gazetesi Avukatı Devrim Avcı, suçlamaya konu olan köşe yazısında yer verilen http://theblacksea.eu sitesindeki haberin orijinal halini mahkemeye sunmuştu. Avukat Avcı, Craig Shaw imzalı söz konusu haberin sitede halen ulaşılabilir olduğunu söyleyerek Article19 isimli İngiltere merkezli insan hakları davalarını takip edip hukuki mütalaa sunan ve eğitim veren bir kuruluşun uzman raporunu da sunmuştu. Avcı, “Müvekkilimin paylaştığı yazıyı yazan Gazeteci Craig Shaw, İngiltere’de İngiliz gazetecilik ödülü ve 2018 yılında da Avrupa basın ödülüne bu haberle aday gösterilmiş bir kişidir” demişti.

Hakim, dava konusu olan yazının yer aldığı The Black Sea (theblacksea.eu) sitesinin uluslararası gazetecilik ile ilgili haber yapan yasal bir site olup olmadığı ve yazının kaynağı olan gazeteci Craig Shaw’ın gazeteci olup olmadığı konusunda da TGS ve TGC’den uzman görüşü alınması için müzekkere yazılmasına karar vererek duruşmanın ertelenmesine karar vermişti.

ALTAN VE KELEŞ DE HAKİM KARŞISINDA

Tutuklu Gazeteci Ahmet Altan, 2010 yılında Taraf gazetesinde yayımlanan “Büyük Savaş Başladı” başlıklı köşe yazısı nedeniyle “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak. Altan’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması 18 Eylül'de İstanbul Kartal’daki Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. İddianamede mağdur olarak dönemin Yargıtay 11. Daire başkanı Ersan Ülker, müşteki olarak da İlhan Cihaner yer alıyor.

Gazeteci Selman Keleş ise 19 Eylül'de hakim karşısına çıkacak. Keleş’in 28 Ekim 2016 tarihinde Dicle Haber Ajansı (DİHA) web sitesinde yayımlanan “İstifa eden korucu: Bizi ölüme gönderiyorlar” başlıklı haberi nedeniyle “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” (TCK 302) suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edilecek.

Ayrıca Sanatçı Ferhat Tunç’un 2016 yılında Twitter hesabından paylaştığı on tweet gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasından yargılandığı davanın altıncı duruşması da 18 Eylül'de Büyükçekmece 14. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

TTB’den intihar eden hekime ilişkin açıklama: İnsan gibi çalışmak istiyoruz

SONRAKİ HABER

Hasta tutuklu eski BDP Ağrı İl Başkanı Mustafa Akyol yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa