13 Eylül 2019 07:09

CHP’li Çakırözer’den basın özgürlüğü raporu: Son iki ayda 26 gazeteci yargılandı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, son iki ayda 26 gazetecinin yargılandığını, iki aylık yargılamalarda gazeteciler hakkında 352 yıl hapis cezası istendiğini kaydetti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Ağustos ve Eylül aylarına ilişkin hazırladığı basın özgürlüğü raporunda, son iki ayda 26 gazetecinin yargılandığını, iki aylık yargılamalarda gazeteciler hakkında 352 yıl hapis cezası istendiğini, 11 gazetecinin gözaltına alındığını kaydetti.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Ağustos ve Eylül ayı basın özgürlüğü raporunu açıkladı. 12 Eylül askeri darbesinin 39. yıldönümünde Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde katıldığı söyleşide raporu açıklayan Çakırözer, 12 Eylül darbesinin basın ve ifade özgürlüğü alanında büyük bir yıkım yaşattığını, o dönemde 31 gazetecinin tutuklandığını, gazetelere 300 gün yayın yasağı getirildiğini kaydetti. “Basın ve ifade özgürlüğü 40 yılda bir santim bile ilerlemedi” diyen Çakırözer, tutuklu gazeteci sayısının 4 kattan fazla arttığını, şu an 131 gazeteci cezaevinde olduğunu, son 7 yılda en az 629 gazetecinin gözaltına alındığını söyledi. 

EKİM AYINDA 44 GAZETECİ YARGILANACAK

Son iki ayda 26 gazetecinin yargılandığını belirten Çakırözer, yargılamaların bu iki ayda devam eden bölümünde gazeteciler hakkında 352 yıl hapis cezası istendiğini, 11 gazetecinin gözaltına alındığını, 4 gazeteci hakkında ise yeni dava açıldığını söyledi. Çakırözer, Eylül ayının kalan bölümünde 20 gazeteci hakkındaki davaların devam edeceğini ve Ekim ayında 44 gazetecinin yargılanacağını kaydetti. 

“HUKUKSUZLUĞUN HESABI SORULSUN”

Yargıtay’ın 12 Eylül’ün yıldönümünde Cumhuriyet Gazetesi davasında verilen hapis cezalarına yönelik bozma kararını da değerlendiren Çakırözer, kararın tüm basın davalarına emsal teşkil etmesi ve hakimlere ders olması gerektiğini belirtti. Çakırözer, “3 yıldır devam eden adaletsizlik, hukuksuzluk çöktü ama gazetecilerin çalınan hayatlarının hesabı sorulmalı. Hakimler ve Savcılar Kurulu, yıllar sonra Yargıtay’ın kararı ile çökecek iddianamelerin bir daha yazılmaması için, yıllar sonra hukuksuz olduğu için bozulacak ağır hapis cezalarına hükmedilmemesi için bu savcılar, bu hakimler hakkında harekete geçmeli” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş'ın "Ahmet Davutoğlu'na hakaret" davası görüldü

SONRAKİ HABER

Tayyip Erdoğan, Kulp saldırısıyla ilgili HDP'yi hedef gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...