15 Eylül 2019 06:03

Çeltik üreticisi dertli: Ürünü maliyetine satamıyoruz

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO'nun henüz açıklamadığı çeltiğin taban fiyatının açıklanması için iktidara çağrıda bulundu.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) henüz açıklamadığı çeltiğin taban fiyatının açıklanması için iktidara çağrıda bulundu. İktidarın yanlış tarım politikaları nedeniyle üreticinin her geçen gün umudunu yitirdiğini ifade eden Gürer, "Ürün planlaması olmadığı için artan üretim değer bulmuyor, ürünün değer bulması halinde ise iktidar ithale dayanıyor. Ne olacak bu çiftçinin hali?" dedi.

"ÇELTİK ÜRETİCİLERİ KAYGILI"

Çeltik üreticilerinin hasada başladığını ifade eden Gürer, “Ay sonu her bölgede hasat başlayacak. Çeltik üretim bölgelerinde çiftçi, çeltik için tüccarın gelmediğini ve TMO’nun hâlâ fiyatı açıklamadığı için bekleyişte olduklarını ifade ediyorlar. Geçen yıl 2 bin 240 TL’den ton fiyatı açıklanan çeltik için çiftçiler, ‘Bu yıl 2 bin 600 - 2 bin 800 TL’den olsa bile maliyeti aşacak’ diyorlar. TMO ton fiyatını en az 3 bin 200 TL olarak açıklamalı. Çiftçinin beklentisi bu. Elektrik ve su parasının maliyeti artırdığını söyleyen çiftçiler, ithal ürün ile mağdur olduklarını anlatıyorlar” dedi.

İthale dayalı ve üreticiyi korumayan, tüccara mahkum eden girdi fiyatlarının her yıl katlayan bir anlayışla tarımın ayakta kalamayacağını ifade eden çiftçiler, “Ne eksek elimizdeyken maliyetine satamıyoruz, ürün tüccara geçince fiyat üç beş kat artıyor, destekler zamanında gerekli oranda verilmiyor” dedi.

Üreticinin sorunlarına iktidarın çözüm üreteceği duygusunu giderek yitirdiğini belirten Gürer, “Çiftçi her yıl farklı ürün ile çözüm arıyor, çiftçinin bu arayışını ürün rekoltesi etkiliyor, ürün planlaması olmadığı için artan üretim değer bulmuyor, ürünün değer bulması halinde ise iktidar ithale dayanıyor” dedi.

ÜRETİCİ PARA KAZANAMIYOR

Gürer, tarımda plan ve strateji olmadan üretimin artmayacağını ve ithale bağımlı olmaya devam edileceğini belirtti. Gürer, “Domates, salatalık, karpuz, kavun tarlada kaldı. Fasulye, nohut değer bulmadı. Buğday ve arpa fiyatları açıklanan taban fiyattan alıcı bulamadı. Ayçiçeği üreticisi mutlu değil, çeltiğin taban fiyatı daha açıklanmadı, fındık üreticisi mutsuz, patates üreticisi kaygılı, tarım alanları daralıyor... İktidarın tarım politikası yok. Tohum, gübre, ilaç, elektrik, gübre ve mazot sürekli zamlanıyor. Çiftçi ve üretici tüccara teslim ediliyor, iktidar tek çözümü ithalde arıyor, aracılar ile ithalciler vurgun vuruyor. Yerli üretici tükeniyor, kırsalda göç durmuyor, çiftçinin banka borçları icraya dönüyor, iktidar sadece seyrediyor. Kırsal ve çiftçi büyük sıkıntı içinde, üretici ne ekse para kazanamıyor, üreticiden yok fiyatına çıkan ürün, katlayıp tüketiciye gidiyor, Tüketici mağdur, üretici mağdur... Arada aracılar ve ithalciler kazanıyor, bu bozuk düzen böyle gitmez” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD’den İran’a karşı yeni hamle: Gerekçe petrol tesislerine saldırı

SONRAKİ HABER

"AVM ve zincir marketler esnafı zorluyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...